Di malam itu…

Posted: 05/10/2009 in hari raya

Monday,Oct 5,2009.

Apa motif gambar lilin nih?

Lilin ni ada kesah…pengalaman yg berlaku time2 hari raya.Ok,nk dipendekkan cerita,pada malam raya ke-2 tu rumah we’ols gelap gelita dek kerana trputus bekalan letrik.tp tk pulak sekampung,cuma rumah2 trpilih je😛 hehe…

Budak2 suka..tp tk tau ekk sbb ape..time nilah semua mengimbau kisah2 lampau tika belajar guna lampu minyak tanah,lampu pam n pelita.Tp berkat usaha,semuanya berjaya.Seronok jugak bila berkumpul ramai2 dlm gelap sunyi nih.Rasa tenang je..Sib baik jugak siang hari tu ada hujan sket,kalau tidak,mcm cacing kepanasan jugak agaknya we’ols..

Dan…tk disangka dlm gelap2 tu pun ada yg masih dtg beraya..anak sedara kpd MIL dtg berduyun2 skali ngan adik beradik,anak menantu,cucu,cicit,piut,miut..mmg penuh lah umah we’ols tambah plak semua nk berlonggok n trtumpu pada lilin yg terang je.Walaupun dlm gelap tu,rumah we’ols tk sunyi dgn gelak ketawa.

Lama jugak we’ols duk dlm gelap ni.Anggaran adalah lebih kurang 4 1/2 jam.Dari kul 8mlm – 12.30pg.Hsbn Ell n BIL tk henti2 menelepon TNB meminta mempercepatkan proses penyambungan.Sementara menunggu bekalan letrik disambungkan tu,ada yg dh melelapkan mata sbb terlalu penat beraya kesana kemari pd siang harinya tu,lebih2 lg MIL sbb tk henti2 melayan tetamu yg dtg.(org lain gi beraya tp MIL tunggu org dtg raya,maklum ye..rumah MIL ni mmg tk putus2 org dtg.sampaikan jiran sebelah dok mengira keta yg keluar masuk umah ni)


~Disuatu sudut didalam kesamaran cahaya~ ecewah..
Org kata,tetamu dtg bawak RAHMAT.So, Ell rasa inilah dia rahmatnyer bila dlm gelap2 ni dptlah sket berehat kan..sambil rasa suasana beraya tanpa lampu yg terang benderang mcm org dulu2.
Comments
  1. bspotgurl says:

    erkk, I sangat tidak suka bila bekalan electric ni terputus walaupun sekejappp.. rasa lainn jekkk…

  2. *ayu* says:

    betul sis..
    rasa insaf & brsyukur dgn apa yg kita ada skrng kan?
    org dedulu x de letrik pun leh beraya gak kan? hidup jeee
    🙂

  3. rasp says:

    camdlelite raya gitu…
    susah oooo nak merasa suasana gitu…
    syukur alhamdulillah kan…

  4. Dakjaat™ says:

    zaman letrik blm masuk kpg dulu camni la caranya.. berkotak2 lilin kita beli …🙂

  5. Dee says:

    wah..romantis..bercandle light eh..

  6. ~ Lady ell ~ says:

    bspotgurl>>>
    betul,rasa mcm ish! nape plak kena mlm ni tk mlm lain..pastu kalau kena mlm lain pun ckp camtu gak..:D

    ayu>>>
    ha'ah kan sis..org dulu2 boleh je hidup tak de letrik nih.tp skrng letrik ni keperluan la sis..sbb tu sekali sekali kena bersyukur kan..

  7. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>>
    nasib la d'ols yg dtg beraya bergelap tu.dpt candle lite saje..we'ols tk pe,takde org beraya we'ols tido..:D

    Dakjaat>>>
    kamu pernah merasa ekk zaman bercahayakan lilin nih.tahniah lah sbb kamu berjaya meneruskan kehidupan.:)

    Dee>>>
    tak de makna nye romantis..mengantuk ade ler..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s