Pergi dah kembali..

Posted: 29/09/2009 in parent
Monday,Sept 28,2009

Seperti yg Ell khabarkan kat n3 sbelum2 ni,mungkin ada yg sedia maklum..tahun ni parent Ell beraya diseberang Indonesia,kampung nenek sebelah abah Ell.Setelah bertahun2 lamanya even Ell sendiri tak pernah jejakkan kaki slps hampir 25tahun (last time pegi umo 4thn) kali ni abah Ell buat keputusan utk beraya bersama bondanya selagi masih ada.Ell tk dpt lah pergi sama,memandangkan perkara ni pun tk di plan awal2..
So,pada hari yg abah ngan mak Ell nk berangkat tu..(khamis,17sept) Ell,hsbn n Aryan antar ke jeti Kukup dimana salah satu tempat laluan utk ke Indonesia.Dengan mata yang masih kelat tu,dlm kul 6.15 pg (lps sahur n subuh) we’ols gerak ke Kukup dgn perjalanan mengambil masa lebih kurang 30-40minit.

We’ols sampai di jeti kukup lebih kurang 6.45 pg.Tapi u’ols..manusia punyalah ramai dh bersesak2 boleh pitam dibuatnya plus sesak kenderaan n bau ikan2 n mcm2 memandangkan Kukup ni perkampungan nelayan.Dan..disebabkan terlalu panjang nye Q, tp abah Ell brnasib baik juga mndapat ticket perjalanan feri pada jam 9.30 pagi yg pada mulanya abah jangka ticket jam 8 pagi.Nasib lah kan..itupun sib baik ada insan yg sudi menolong.

~C’mon,let’s find me! :)~

Haa..time ni dh nk tunggu time masuk feri la nih.Jam lebih kurang kul 8.45pg.Kemain lama we’ols menunggu.

Note:-Walaupun abah Ell ni keturunan Indonesia,tp he bukan jawa.Pertuturan n prcakapan mostly sama ngan kita org malaysia sprt gelaran maklong, paklong dll tp ada lah sket2 bahasa pulau tu (Pulau Moro).

C da people?huh,fening2..itu pemandangan tatkala d’ols beratur nk beli ticket.kesabaran harus tebal dlm diri ya..tambah pulak bulan puasa.Ini capture trakhir yg sempat Ell snap sblm gerak balik kerumah.Tp mak abah Ell dh hilang dr pandangan..😦 bye2..

Hari ni,dh 2 hari mak abah balik.Sepanjang perjlann balik tu,tk henti2 mereka cerita kemeriahan beraya kat sana.Seronok benar Ell dengar tambah pulak katanya kanak2 kat sana sampai ke subuh pun masih ada yg beraya.

Bagi Ell,ntah bila nk menjejakkan kaki ke Pulau yang bernama Moro itu.Tak terfikir bila akan tiba.

Comments
  1. Rosy Girl~ says:

    kak ell,
    tajuk kak ell tu agak brutal la..
    ingat da yg meninggal..gerun jer..
    wat suspen je..
    paper pon, cuberla beraya kat sana.. jumpe nenek~

    n kukup?? waaaa.. lama tak g makan seafud kat sana~sedaaaaapppp sgt😀

  2. *ayu* says:

    ell..pegi sis.. jgn lepaskan peluang ni..

  3. ~ Lady ell ~ says:

    Rosy girl>>>
    hahaha..trtipu ke kamu…alahai,saje je bg suspen.

    tu la..ada gak trfikir nk jumpa sedara mara kat sana,lebih2 lg nenek,kenal asal usul kan..tp nnt lh difikirkan kemudian.:)

    kalau kamu nk ke kukup jgn lupa 'ring2' me k.nnt kita bleh mkn besar sesama..:)

  4. ~ Lady ell ~ says:

    ayu>>>
    insya'allah sis..ramai na yg memujuk nih🙂

  5. mamaadam says:

    wah sonok la Ell ada sedara kat indonesia dan malaysia..

  6. neezareef says:

    yelah ell kan selagi hayat masih ada ape salahnye beraya bersama ibu tu kan..

    ala klu jawa ape salahnye..cun ape

  7. rasp says:

    untungnya u ada sedara mara kat sana…kalo i mau dah tergedik2 nak gi raya kat sana hahahahaha…

  8. Dee says:

    kena pegi ell..kalo x, silaturrahim tu x berpanjangan tambah2 bila org tua kita dh xde..nti putus gitu je..sayang..

  9. ~ Lady ell ~ says:

    mamaadam>>>
    seronok ekk.tp Ell tk berapa rapat.D'ols rajin gak dtg sini.:)kenal biasa2 jelah.

    neezareef>>>
    abah Ell tu slalu jumpa mak dier..tp kalau beraya ini lah pertama kali setelah sekian lamanya.

    kak,Ell tk malu kalau jawa,mmg cun..mak ell jawa aper…

  10. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>>
    seronok jugak..
    sis,mmg ada keinginan nk gi sana..tp bayangkanlah pulau..bape banyk boat nk kena naik tu yg pening…insya'allah,ada umur panjang nnt nk jugak timba pengalaman kat sana.

    dee>>>
    ha'ah kan…kita ni kalau tk org tua dulu yg kenalkan,mmg payah nk gerak sendiri.nnt akan difikirkan..:)

  11. Lieya says:

    Laaa awat x habaq turun Kukup. Hehehe.. kalau dak bleh jumpe.. bulan2 pose jumpe ehh, jumpe keringkan tekakk.. ekekkee…

  12. Brilliant Marjan@اداويه says:

    Salam sis.
    Ada masa sis g la kt tmpt ayah sis..
    arwah atok sy pn org indonesia tp kami dah xtau salah silah yg disana…rugi rasenyer..

  13. ~ Lady ell ~ says:

    Lieya>>>
    ko pun gi kukup gak ke..?kita org baik2 ni kering tekak tak pe..tp ada gak aku tengok yg selamba badak mkn kat kedai cina(tp tukang masak melayu).Itu sah nk mengaku musafir lah tu..:P

    Brilliant Marjan>>>
    Insya'Allah..mmg dh pasang niat..tp masa nye aja tk tau bila.

    atok kamu pun Indonesian ke?org dulu2 mmg suka merantau n kawen kan.:)

  14. Lieya says:

    Laaa Ell oitt… uma mak bapak aku dekat ngan Kukup tu laaa.. tp bukan kat Kukup laaa… kat jalan nak ke Tg Piai sane haaa

  15. ~ Lady ell ~ says:

    Lieya>>>
    oh ye ke..aku ingat ko kat gelang patah…ahh..nnt boleh lah singgah minum seteguk 2 air.😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s