Mendesak & Terdesak

Posted: 28/08/2009 in fruit, jambu bol
Friday,August 28,2009
Bismillah….
Dah seminggu kita puasa kan..tak sedar pun.Ell mcm biasa je.Dh masuk 5 bulan pegnen ni makin dahsyat pulak kerenahnya.Awal2 pegnen tak pulak cenggini.Semenjak Ell demam aritu,selera Ell dh putus terus,tayanglh makanan apa pun depan mata,dh takde nafsu langsung.Kat pale otak ni,tk trfikir pun mknnn apa yg best2 n sedap2.U’ols leh imagine berat badan Ell ni lebih ringan dr sblm pegnan.nasi sikit pun Ell tk sentuh,sbb rasa nk muntah.Kalau mkn roti sekeping tu,amik masa 45minit baru nk abis..kemain lama.serius..Ell pulak bukanlah jenis yg suka mkn asam2 nih.
Ok,2-3 hari ni,Ell rasa selera Ell mcm nk pulih sket.Tp 1st thing yg trlintas is buah jambu bol.Dlm minggu ni gigih jugak lah mak ngan hsbn Ell carik jambu bol nih.Tanya kat Pasar Tani,umah sedara2,umah kwn2 dn yg sedih tu,rupanya jambu bol ni baru je habis musim bulan 6-7 aritu.Yang mak Ell plak,tk de jambu bol,asal namanya jambu mesti hantar kat Ell.Tak kiralah,jambu batu,jambu air,jambu madu,rojak jambu semua bg sini.Sian mak,susah payah plak dier..
So,Ell mintaklah jasa baik u’ols dibulan puasa ni kalau2 kat tempat u’ols masih ada lg musim jambu bol nih.Mungkin dapatlah kiranya balik kan semula selera Ell yg dh hilang nih.Sian kat baby..(ish! salahkan baby plak,tekak maknye yg ngengade..)
Kalau tak dpt yg merah,yg kaler pink dekat2 nk masak tu pun ok…dh kepingin sgt nih.
Punyalah terdesak sgt Ell nk jambu bol ni,Ell pergi google mana2 blog or website yg tayang buah jambu ni n tanpa segan silu Ell mintak tolong pos kat Ell.Yg sedihnya,tk bnyk org yg tahu.Keluar2 gambar,buah jambu bol ni kat Indon.
Mcm ni la eh,if u’ols senang nk dpt jambu bol ni,boleh tk u’ols kirim kat Ell sket sebiji 2 (org ngidam ni bukan bnyk na yg nk dimkn..asal lepas gian je).And,kalau u’ols takde or tak tau pun jambu ni,takyah lh susah2 carikan utk Ell yer..
Mekasih…
*gambar ihsan dr yahoo,google & MSN
*pegnen kali ni mmg teruk,tk mcm sebelum ni.
Comments
  1. Dee says:

    sian kt ell..sabar jelah ye..dee x kenal plak buah jambu bol ni..kalo tau ada kt mana2 dee antorlah kt umah ell..insyaallah..

  2. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    alahai buah nie mmg susah nk jumpa ell .. tak ramai ada tnm pokok nie .. ambk masa dia nk berbuah kan ..

  3. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>>
    tk pe lah dee,tk yah susah2.tp kalau dee tau boleh gak anto sini eh.🙂

    Diana>>>
    tu lah diana…benda yg tak de kemain mengarang lagi..yg dh ada depan mata,tk moh pandang.nyusah tul lah kan..

  4. Rosy Girl~ says:

    org laen kate *buah nih susah nak cari*.. tapi lyne kate… *mak aii.. tak penah nampak pon buah nih..*

    heheh.. sorry eh kak ell..
    harap2 kak ell jumpe la buah nih nnt..
    if not, nnt baby kak ell asyik la meleleh air liur.. mcm abg kite kite dulu…

  5. cHeRyNa PiReS says:

    susah sangat nak jupe buah nieh ell…pernah sekali sha mengidam, gi beli kat pasar malam sbb dah nampak…tgk2 busuk semuanya! frust jugak…

    lamenye ell tak update blog…rindu plal…

  6. MaMaQaYPo FaMiLy says:

    alaaa…kesian nyer Ell… MaMa pun dah lama tak nampak buah tu…

    Jaga diri yer Ell…

    Selamat Berpuasa!!

  7. Brilliant Marjan@اداويه says:

    Salam sis..
    buah ni favourite sy tau…

    punya payah sy suh adik tgk kt umah nenek(umah nenek blkg umah sy)..tp mmg dah abis musim..sblm ni katanyer mkn tupai..

    klu dpt tlg, sy tlg…

    sabar ae sis…

  8. ~ Lady ell ~ says:

    rosy girl>>>
    ish,mmg susak explain ngan org bando cam kamu nih ..:)

    kamu percaya ke kalau tk dpt nnt air liur meleleh lynee..?kalau camtu mmg nk kena carik la ekk.

    cheryna pires>>>
    tu la sha…susah nk carik dh buah2 lama nih.nasib tul lah kan…

    musykil nih..sha pun pernah mengidam gak? tp mengidam kosong lh yer..:)

    mmg frust lh kan…kalau beli tengok2 dlm semuanya busuk.

    Mama Qaypo>>>
    hai..nasib lh badan.susah sgt nk jumpa jambu bol nih.

    selamat berpuasa utk mama jugak yer..:)

    Brilliant Marjan>>>
    sib baik kamu tau buah ni.susah gak nk explain ngan org bando sesaje nih.:)

    alahai…susah je kamu suruh adik kamu tengok blkng umah nenek tuh.tp mmg akak takde nasib lh kan..:(

  9. rasp says:

    la cian kat u sis…
    nanti i beliak2kan mata i ek..if i ternampak kat mana2 i post kat u k…

  10. zeti says:

    cian kat ell.. nnt zt risik2 sape ada buah ni k. klu ada trus zt courier kat ell..

  11. neezareef says:

    alor ell ngidam la plak..sabo ell ade rezeki jmpa la tu

  12. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>>
    hahaha…sis,tk pe lah..tk yah lh beliak2 kan mata tu..buat susah2 je.:)

    zeti>>>
    eh takpe2..kalau ada dpn mata boleh aje..tp kalau susah2 nk risik2 sesape,rasa brsalah plak Ell nnt.

    neezareef>>>
    rasanya mmg dh takde rezeki ni kak…dh abis musim..:(

  13. jom jalan2 pi melaka..! says:

    wah mesti nak dapat anak lelaki mcm nie…!!!

    susah nak jumpa jambu jenis mcm tu kalo di melaka… rasenya banyak di negeri perak….

  14. ~ Lady ell ~ says:

    jom jalan2 pi melaka>>>
    makoii..panjang nyer nick u nih.:)

    mcm mana u tau dpt ank lelaki ni..pak nujum belalang eh.

    jambu ni bnyk kat perak ekk.ok,take note.tq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s