Ramadhan Al-Mubarak

Posted: 21/08/2009 in friends, gift, ramadhan

Friday,August 21,2009

Assalamualaikum…

Syukur Ramadhan dtg lagi disaat kita masih dipanjangkan usia.Dapatlah kiranya menambah amal ibadah dan pahala mana yg berkurang sepanjang perjalanan hidup kita.Sesungguhnya amal ibadah yg dilakukan pd bulan Ramadhan akan digandakan ganjaran dan pahalanya berlipat kali ganda.

Sepanjang seminggu Ell merehatkan diri,segala aktiviti Ell seharian agak terganggu disebabkan kesihatan Ell yg agak kritikal (bkn H1N1) .Mula hari Ahad-Isnin Ell terkena batuk2 ringan,tp tk pulak Ell gi check dokter.Malam Isnin tu batuk semakin melarat sampai terkena serangan asthma yg boleh dikatakan agk serius sampai tk dpt tidur.Satu badan dh rasa lenguh dn sakit dek krn batuk tk henti lebih2 lagi bahagian kepala dn perut.Seksanya Ell tanggung masa tu Allah je yg tahu.Terlentang,trlungkup,tertonggeng,semua serba tk kena.Hsbn Ell time tu tidur asing memandangkan dia pun ada batuk yg agak teruk,so katanya tk nak lah rebakkan virus pd org lain.Hsbn dtg tolong picitkan mana2 tmpt yg lenguh,tp kesakitan tk jugak kurang.Sampai kepagi Ell tk tidur,anak2 Ell gi sekolah d’ols bersiap sendiri.Tp Ell gagahkan jugak sediakan b/fast utk d’ols bawak bekal ke sekolah.

Pagi Selasa, Ell mintak hsbn teman kan gi klinik sbb rasa mcm dh nk trcabut nyawa Ell nih,rasa macam beratnya nk tanggung penyakit ni Ya Allah…Dgn jln trbongkok2,keadaan Ell agak merisaukan staff nurse kat situ memandangkan Ell pregnant so,Ell di beri keutamaan🙂.Weight,dh sah2 turun sbb Ell langsung tak boleh telan mknn even seteguk air.Temp., 39.7′ yg mmg sgt merisaukan.Dh siap amik darah sumer,syukur Ell tk de jangkitan apa2.

2 hari Ell trsadai kat umah tk buat apa2, hari rabu Ell mula rasa lega.Lps subuh kul 6pg Ell call mak tanya kesihatan n mengucapkan “selamat hari jadi” tp malang sungguh tak de sesuatu yg istimewa dr Ell.Ell khabarkan sekali kesihatan Ell yg agak tk menentu (dat time Ell rasa badan berat susah nk gerak).Ell menangis dpn hsbn minta simpati (tp mmg trsgt sakit,bukan pura2).Tambah merisaukan,Marsha pulak mengadu demam.then we’ols amik keputusan bawak sekali gi klinik berbayar yg mmg kebetulan Ell nk scan baby takut2 kalau ada effect apa2.Baby ok n active.(lega..)We’ol balik umah, mak Ell dtg bawak makann (biasalah,adat org berkunjung).Ell mintak mak urutkan satu badan lebih2 lg bhgn kepala, rasa mcm ditimpa sesuat yg amat berat.Mak perahkn limau nipis dn curah minyak cap kapak,kemudian di picit2 keliling kepala.Sampai kehari ni,Ell rasa lega sakit kepala.

Hari Khamis,baru Ell rasa nk buat kerja2 rumah semula,Ell dh mencungap kepenatan dn batuk dtg lg.Kali ni Aryan pulak demam siap dgn kerenahnya yg kadang2 susah nk faham….Ell harap semoga Ell diberikan kekuatan untuk menjalankan ibadah puasa dengan seikhlasnya.Kalau ikutkan hati,mmg rasa tk berdaya dgn keadaan Ell yg agak lemah sbb tk mkn,tk minum ubat pun kadang2 Ell muntahkan semula dgn rasanya yg tah apa2.bibir Ell kering mengelupas sampai berdarah.Tp bila Ell fikir semula,tk de beza pun kalau Ell mcm tu dgn Ell teruskan je puasa..

*Sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa2 kecil..wallahualam.

Buat u’ols semua,Ell mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan dn Selamat Berpuasa.Semoga bulan yg penuh barokah ini dpt menyucikan jiwa kita dan berpuasa dgn penuh keikhlasan dan keimanan.Ell nk mohon ampun maaf adai ada kesilapan yg Ell lakukan pd u’ols..Semoga amal ibadah kita diterima oleh NYA.

Sblm Ell trlupa,Ell nk ucap trima kasih pada Dee sbb bg Ell FM dr Sabah ni.Maaf lh Dee Ell lmbt nk update dlm blog.Tp Ell dh imform kat Dee kan…Mekasih bnyk2 ye Dee.Harap2 satu hari nnt dpt brjumpa dgn sipemberinya pulak ye..Semoga persahabatan kita kekal trjalin.

Comments
  1. kakngah says:

    slmt berpuasa jug utk ell.. semoga kshtn betmbh baik hendaknya..

  2. eZa says:

    salam ramadhan ell. take care ye🙂

  3. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    alahai siannya ell .. take care .. salam ramadhan buat ell & family yer😉

  4. rasp says:

    alahai sis…
    risaunya i baca pasal u…
    u have to take care of urself tau..
    try to get as much rest as possible…
    i akan doakan smoga u cepat lah sembuh…
    take care tau…..
    btw, slamat menyambut ramadhan al-mubarak buat ell sekeluarga…

  5. neezareef says:

    slmt berpose..maaf zahir dan batin spjg berblog ya..

  6. ratna says:

    saya doakan ell cepat sembuh sepenuhnya. take care…

  7. Izan says:

    selamat menunaikan ibadah puasa

  8. Joyah Sempoi says:

    salam ramadhan buat ladyell sekeluarga..

    kesiannya dgr ladyell punya sengsara sakit..tp paham2 jer lah kalau dah preggy ni, mmg ada jer tak kena..bykkan bersabar..

    apepun, take care..:)

  9. @tune® says:

    selamat berpuasa ell

    minta maap salah silap

  10. Brilliant Marjan@اداويه says:

    Salam Ramadhan buat Sis Ell n keluarga…

    Risaunyer bila baca cite sis…alhamdulillah xde pape…moga tabah ae sis…

    Maaf lama xdtg blog sis..

    Ada tag tuk sis ni..

    Semoga sis dpt m'jalani ibadah puasa dgn baik…ameen..

  11. MaMaQaYPo FaMiLy says:

    Salam Ramadhan!!

  12. Dee says:

    sib baik ell dh semakin ok ye..harap2 jgnlah pusing 1 family plak sakitnya tu..ell..take care ok..selamat berpuasa..

    dee pun harap 1 ari nti leh jumpa ell..

  13. zeti says:

    selamat b'posa ell.. zt doakan ell & family sihat & kuat utk mnjalani ibadah posa ni.. b'sabar ye🙂

  14. Moralle says:

    salam sis…..hoping that u r better now n selamat berpuasa to u sekeluarga :0

  15. ~ Lady ell ~ says:

    kakngah>>>
    selamat berpuasa…mekasih:)

    eza>>>
    thnx.u 2 take care..:)

    Diana>>>
    inilh nasib pembawak budak diana…u pun take care tau.salam ramadhan..

  16. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>>
    tq sis..i wish i hv a lovely sista like u..:)

    salam ramadhan..

    neezareef>>>
    selamat berpuasa..sesama kita memaafkan ye kak.

    ratna>>>
    mekasih ratna,baik nya awak doakan saya.:)selamat berpuasa..

  17. ~ Lady ell ~ says:

    izan>>>
    sesama kita izan..

    joyah sempoi>>>
    selamat berpuasa…eh u puasa ke cik joyah.:)

    alahai..phm2 je lh org bebdn 2 ni kan cik joyah.mcm2 kerenah nk kena layan.

    @tune>>>
    sama2 kita ye atune..

  18. ~ Lady ell ~ says:

    Brilliant Marjan>>>
    salam ramadhan..:)
    harap2 ujian yg sis terima ni tk lama…berat jugak nk menanggungnyer..:)

    tag ke?aduhai,beratnya rasa nk membuat tag tuh.insya'allah..kalau ada kelapangan sis buat eh laling..:)

    Mama Qaypo>>>
    salam….selamat berpuasa.:)

    Dee>>>
    mmg dh pusing satu family pun..Ell last skali kena.pulak tu time puasa..aduh,perit rasa.

    selamat bertemu nnt ya..:)

  19. ~ Lady ell ~ says:

    zeti>>>
    kalau tk kuat iman,mmg dh lama Ell mengeluh zeti.mekasih ya.selamat berpuasa utk zeti n family jugak tau.

    Moralle>>>
    i feel better now sis.thnx.selamat berpuasa for u n family yarh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s