Bayi hilang dalam kandungan?

Posted: 07/08/2009 in info, pregnant

Friday,August 7,2009

Salam ilmu utk u’ols hari ni.

U’ols pernah dengar berita atau cerita mengenai bayi yg dikandung tiba2 hilang dr dlm kandungan ibu trutamanya bila kandunga tu dh masuk >7bln? Dengar mcm tk logik dn mengarut je kan.Hakikatnya kejadian begini sering jugak berlaku,malah ada trjadi jugak dikalangan ahli keluarga hsbn Ell sendiri.Dlm akhbar trbitan kosmo 2008 (Ell tk ingat bila) pernah juga memaparkan kejadian seperti ini berlaku.Agak mengejutkan dn mengecewakan si ibu dan ahli keluarga mangsa sebenarnya.tetapi harus redha dgn apa yg dh berlaku.

Pandangan dunia perubatan sains

“Namun begitu, fenomena ini turut berlaku di negara-negara barat yang tidak percayakan kewujudan paranomal sebegini.Dalam dunia sains perubatan, kejadian ini mungkin boleh dikaitkan dengan pseudocyesis atau juga dikenali sebagai kehamilan palsu. Seseorang wanita yang merasakan diri mengandung tetapi sebenarnya tidak secara klinikal boleh diklasifikasikan sebagai pseudocyesis. Fenomena ini sama seperti seseorang yang telah kehilangan anggota tangan atau kaki masih merasakan seolah-olah anggota tersebut masih ada dan berfungsi.

Pseudocyesis biasanya disebabkan oleh faktor mental yang memberi kesan kepada fizikal untuk mempercayainya. Dalam kebanyakan kes, wanita ini mengalami perubahan fizikal dan emosi sama seperti wanita hamil.Ini termasuklah ketiadaan haid, saiz perut yang semakin membesar, merasai pengerakan bayi ( walaupun tiada janin ), payudara yang membesar dan ada sesetengah kes mengeluarkan susu.Ini semua berlaku adalah disebabkan keinginan mendalam yg berkehendakkan adanya bayi .”

~~~~~~~~~~~~~

Pada pendapat Ell lah kan,INI KERJA JIN@SETAN TERKUTUK LAGI TERLAKNAT, Tak kiralah bunian ke apa tambah lagi dia mengaku bragama Islam. Susah nak percaya tapi kisah ni dah banyak kali berlaku.Sokongan ini dikuatkan lg dgn sumpahan syaitan yg berjanji akan mengganggu dan menyesatkan keturunan anak adam sampai akhir zaman.

Ok,Ell ada sedikit panduan sebenarnya yg Ell rasa nk share sgt dgn u’ols.Ini elok diamalkan utk ibu2 yg mengandung bg menjamin keselamatan sepanjang tempoh mengandung.

Buku ni sgt brmanfaat bg ibu yg sdg mengandung.Lama dh Ell beli buku ni,dr awal kawen sampai skrng masih brguna lg buku nih.Isi kandungannya sgt padat dn Ell perasan kebnyakan buku yg baru2 diterbitkan dipasaran kebanyakan merujuk dr buku ini.Buku AMALAN KETIKA MENGANDUNG DAN SETELAH BERSALIN SERTA PANDUAN MENAMAKAN BAYI ini telah disusun oleh ABU AFIQAH dan diterbitkan oleh DARUL NU’MAN (penerbit buku2 ilmiah islam)

Nama2 anak yg didisi dlm buku ni pun menarik.bnyk perkara yg Ell rujuk dalam buku ni kalau ada yg berkaitan dgn kehamilan,dlm pantang dn doa2 semasa hamil.

Seperti yg semua sedia maklum,Ibu2 hamil kan digalakkan bnyk membaca doa2 dn ayat2 Al-Quran antaranya :-

  1. Membaca surah Al-fatihah dan ayat Kursi
  2. Membaca surah Yasin hingga akhir
  3. Membaca surah At-Taubah hingga akhir
  4. Membaca surah Yusuf hingga akhir (agar mmproleh anak sole,sihat,cantik dn sempurna)
  5. Membaca surah Luqman hingga akhir (agar memperoleh anak yg taat)
  6. Membaca surah Maryam hingga akhir(utk memperoleh anak yg sabar dn taat)
  7. membaca surah An-Nahl ayat 78
  8. Membaca surah Al-A’raf ayat 189

Bawah ni Ell sempat scan doa yg patut diamalkan semasa mengandung utk dikongsi dgn u’ols.Doa dibawah ni brtujuan agar anak didalam kandungan dipelihara.

~click utk lebih jelas~

Bawah ni,DOA PELINDUNG DIRI. Bagi ibu hamil disarankan agar membaca dan mengamalkan doa ini slps solat Maghrib.Kerana ianya Insya’Allah akan dpt menghindari dr berbagai penyakit dn gangguan makhluk halus sprt jin,syaitan dan seumpamanya.baik utk diri sendiri mahupun anak yg ada dlm kandungan.

Sebenarnya ada disertakan makna sekali utk memahami isi ayat tu,tp apa yg penting ialah bacaan doa kan.

~click stiap satu utk lebih jelas~
Kalau ikut cara Ell,Ell akan baca doa2 ni slps solat maghrib bermula dr 1,2,7 & 8 kemudian diikuti dg doa2 diatas.Manakala surah2 yg terpaksa dihabiskan satu juzuk tu,trpaksa lh Ell baca sedikit2 mengikut kelapangan masa..Sebenarnya bnyk lg doa2 yg disarankan dlm buku ni,cuma tu semua mengikut kemampuan sendiri lah kan.Ada jugak org2 tua yg nasihatkan supaya bawa benda tajam diselit celah rambut/sanggul seperti paku bila brjalan keluar rumah.kerana dikatakan mahkluk2 halus ni takut dgn benda2 tajam (wallahualam..) Ell tk pernah cuba,sbb takut nk percaya benda2 tahyul nih.
Bagi ibu2 yg sedang hamil,jaga kesihatan dan dpt lh kiranya mengamalkan doa2 yg disarankan utk menjaga keselamatan dr diganggu syaitan..insya’Allah semuanya akan selamat.
*Rujukan dr buku AMALAN KETIKA MENGANDUNG DAN SETELAH BERSALIN SERTA PANDUAN MENAMAKAN BAYI.
Comments
  1. Rosy Girl~ says:

    kite pon sebab jin/setan/bunian…
    kite penah bace kat metro ke mastika.. n tgk kat tv.. pasal org bunian dtg malam2 nak operate secara batin nak amek baby dalam perut ibu~.. scary n menyedihkan.. kesian ibu tu kan..

    tunggu lama.. but at the end, tak dapat apa… kalau meninggal depan mata, puas hati la gak.. tapi kalau ghaib n hilang cenggituh, mau tak mengarung nnt~.. nauzubillah~

  2. shafa says:

    tuh ler psl nauzubilllah jd bende2 gini…
    best kan pregnant…
    tingin jgk nk pregnant lg…tp tgglah hafsya besar skit..
    tp kl dh ada rezki ms terdekat nih..
    terima dgn ati terbuka…

  3. bspotgurl says:

    Good info nih lady Ell

  4. Dakjaat™ says:

    yang membuatkan i tertanya2.. nak percayakan sains atau kepercayaan lama? mana satu?

  5. sweetfiza says:

    info yg sngt berguna…
    thanks ell…

  6. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    good info ..TQ ell😉

  7. T.u.Y.a says:

    salam kak ell,
    Tuya percaya sebab kazen Tuya pernah alami benda ni..
    dah mengandung 7 bulan masa tu..siap scan bagai sume..
    satu pagi tu dia bangun tdo tgk2 perut dah kempis..
    g doc,check dah kosong..dah x de babynya..
    kesian kazen Tuya tu..tapi redha..

  8. ~ Lady ell ~ says:

    rosy girl>>>
    betul lh lynee..lebih2 lagi kandungan tu yg diharap2 sgt kan…mau tk kecewa..

    shafa>>>
    pregnant ni pun tk dijangkakan shafa..semua org dh duk kata rezeki kena gak lh terima dgn gemnbira n redha..:)

    tringat aku kt 2 org ank ko tu.update lh gambar baruu..

    bspotgurl>>>
    nnt bila u pregnant,kena jaga2 tau..:)

  9. ~ Lady ell ~ says:

    Dakjaat>>>
    dua2 boleh percaya..tp pertimbangkan dgn otak sendiri lh dakjaat kan..

    kamu sihat?

    sweetfiza>>>
    owh mekasih..no problem. ;)fiza pun tk lama lg nk bersalin dh kan..eii..ell yg tk sabar🙂

    Diana>>>
    ok,sesama diana…kalau kita ingat Allah,nescaya Allah akan lindungi kita..:)

    Tuya>>>
    ramai gak yg percaya benda2 nih.tp mmg wujud lh tuya.yg penting nk kena beringat jelah.

    kesian kazen tuya tuh…sib baik leh kawal perasaan kalu tk,mcm2 boleh jadik kan..

  10. cHeRyNa PiReS says:

    sha pernah jumpa org yg kena macam nieh…tp yg herannye die dah gi jumpa doktor, dah scan…dah tau jantina baby tp tibe2 baby hilang dekat2 nak due…

    heran kan?

    mase tuh mereka baru berpindah rumah..ramai org kate disebabkan penunggu dalam rumah tuh…

    wallahualam…

  11. Dakjaat™ says:

    pertimbangkan sendiri? saya lebih percaya kepada sains dalam hal ni la.. hehehehe! yg lain tu .. was2 sikit..

    sihat alhamdulilah…

    u sihat?>🙂

  12. Dee says:

    baca buku ni gak..

  13. rasp says:

    kes2 mcm nie, slalu gak i baca sis…

    and the book and amalan yg u buat tu mmg elok..syukur alhamdulillah sempat i lakukan masa mengandungkan anak2 i dulu…

    u take care sis….

  14. neezareef says:

    hi ell..lama x dtg nih kebizian..ya amfunnn

    mmg ade dengo kejadian gini…dah masuk 7bln tetiba ilang

    kdg diorg ni mimpi beranak tau2 sado mmg dah ilang baby tuh

    wallahualam la kan..

  15. Brilliant Marjan@اداويه says:

    salam sis.
    info yg b'guna…nauzubillah, jauhknlah dri ilang baby ni…
    semoga sis sehat selalu & dilindungi Allah s.w.t

  16. ~ Lady ell ~ says:

    cheryna pires>>>
    kalau org dh pernah dengar cerita mcm ni mmg percaya..apa2 pun brbalik pada Allah je..

    dakjaat>>>
    yelah,itu pandangan kamu kan..lain org lain pendapatnye..mungkin kamu tk pernah tau kisah2 mcm ni agaknya..tp kena ingat tau..jin dn syaitan tu wujud..sila jgn nafikan..:)

    me? sihat je alhamdulillah…tp mungkin sbb pembawak budak bdn rasa lemah sket..:P

    Dee>>>
    bnyk manfaat kan buku ni…kdg2 ell tengok tiwi(drama or apa2 lah) pun derang baca buku ni kalau nk carik nama anak.:)

  17. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>>
    yelah..perkara ni biasa sebenarnya..

    no wonder lah anak2 sis sumenyer menjadi belaka..:)

    thnx n u take care tooooo

    neezareef>>>
    owh tak pe..ell sgt memahami seorang wanita yg brkerjaya mcm akak nih.:)

    jgn jadik pada kita sudah lah kak..yg penting bynkkn ingat Tuhan.

    Brilliant Marjan>>>
    mekasih adik..kamu ni baik sungguhlah..

    Insya'Allah semuanya akan ok.:)

  18. Yan says:

    pasal anak ilang dlm kandungan tu.. penah gakla yan dengar cite.. ade beberapa kesah jugakla.. ade yg satu kes tu.. mengandung lebey dari setahun..
    tu yg bile turn yan mengandung.. yan jadi takut dan pk bukan2.. yan selalu pk.. yan tak mengandung… sbb tak scan..hubby siap usik2 dia kata cacing.. tp bile tgk berat makin bertambah.. then dapat scan tgk semua anggota dah terbentuk.. barula konfiden ade baby dlm perot nih.. huhuhu..

  19. ~ Lady ell ~ says:

    yan>>>
    ahaks..laki ko kata ada cacing…masa scan tu mesti hati brbunga2 kan tengok betul2 ada baby dlm perut.:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s