wuteva

Posted: 04/08/2009 in info, others, pregnant

Tuesday,August 4,2009

Hari ni Ell tak de n3 yg menarik pun..May b ada antara u’ols nnt yg akan kata”alahhai,citer cenggini pun nk publish ke..?” Apa2 lah u’ols..Ell pun kurang skang ni ngan xtvt so,tk de yg intresting pun..semuanya brjln mcm hari2 yg biasa je..
Apa motif gambar atas neh? Takde pape motif pun..jez nk menggambarkan pd u’ols Ell suka sidai baju ikut kaler n size..nmpk cantik n syok.:) (Ell penah jawab dlm tag) Ok,itu jemuran baju yg Ell baru je sidai kul 12.00tgh hari td.Apehal plak baru nk sidai dh tgh2 hari nih ekk.Sebenarnya Ell dh siap basuh awal2 pg tadi,tp Ell kena gi clinic ada routine check up ibu mengandung.Makanya,balik dr clinic la Ell baru jemur baju tu..lagipun cuaca skrng ni terik na..sidai kejap je dh kering.kalau Ell jemur pagi td,dh tentu balik clinic Ell dh boleh angkat kan.
Apa2 je kan?

Kenal buku merah ni? Ini buku rekod ibu mengandung kalau u’ols wat check up kat gov clinic..Ell tk taulah kalau wat kat privt camner.Clinic ngan umah ell dkt je..lebih kurang 80meter.

Usia kandungan Ell dh 14 minggu n harini doc scan .Setakat ni bb ok tp Ell je kurang Hb(kepekatan darah) tengok yg dlm bulatan tu, 10.9gm sahaje.Hb yg baik adalah >13gm . So,Ell disarankan lebihkan mkn kerang,hati n sayuran hijau.Yang dlm kotak tu,Ell nyer weight dh menurun 1.6kg dr tuuttt…(hahaha segan nk ckp).Kena bising ngan staff nurse tuh.Pd Ell takde effect pape pun coz sblm preg pun Ell rasa Ell dh ‘over’ weight.😀
Apa2 je la..

Nak wat camner u’ols..Ell takde selera langsung nk mkn..cuma haritu (jumaat)Ell trpandang siput masak lemak ngan batang keladi kat tiwi..segera tu gak Ell call mak suruh dia carik siput sedut ngan batang keladi n masak kan yg pedas punyerr…malam tu Ell gi umah mak (dekat je 50meter) sbb nk mkn masakan bonda kesayangan.Fuhh..Ell rasa itulah yg Ell betul2 makan..kalau tidak,sesenduk nasi pun tk abis.

Apa2 la ekk…

>>>>><<<<<

Siput sedut masak lemak cili api dgn batang keladi..

Kalau gi gov clinic ni,mesti dibekalkan ngan 4 jenis ubat ni.Ell rasa kalau amik OBIMIN pun ok,sbb dlm OBOMIN tu semua vitamin ada dlm tuh.Tp Gov clinic ni diberi percuma jd takyah lh keluar modal nk beli tetiap bulan kan.Disebabkan Ell kekurangan Hb,Ell dinasihatkan supaya ambil FERROUS FUMARATE 2biji pagi dan 2biji petang..walaupun pd kebiasaan nya,ubat2 ni sepatutnya diambil sebiji sahaja setiap satu, sehari sekali. kekadang tr miss ingatkan dh amik..sudahnya sampai ke mlm n trtido tk amik ubat nih.

Apa lah Ell nih..

Susu sgt penting utk ibu2 hamil kan u’ols…Utk pembentukan tulang dan gigi yg sihat serta kuat.Kalau kita tk amik kalsium lebih..nnt bb kita yg amik dr kita..sudahnya kita pun kekurangan kalsium.betul tak? Ell lebih suka amik MAMIL MAMA ni dr Anmum or wyeth mama or apa2 je la.. rasanya tak muak n hanyir yg biasanya akan membuatkan tekak rasa mual pastu muntah semula.Abis,mana kalsium yg kita amik tu ye tak? Hai…Ell ni ckp je pandai,diri sendiri pun kekadang miss jugak.Harapkan air soya je mana cukup ekk.

Camner nk tutup n3 ni ekk.Aduhhh…

Apa2 la u’ols…

Comments
  1. ARIFFDA says:

    lama tak skodeng blog ell
    dah 14weeks ek
    tahniah

    jgn buat keje2 berat

  2. eZa says:

    insyaAllah, pose penuh la ladyell tis yr eh? syiokkk!🙂

  3. Rosy Girl~ says:

    sipoot sedut.. kita tak penah makan~
    huhu.. sedap ker?? macam menakowtkan ajer..

  4. Dee says:

    patut boh tajuk apa2lah u oll..hahaha..

    tgh kagum tgk cara ell sidai baju..fuyoo!!

    pastu pestime tgk buku merah tu..dee gi private..so lainlah kan..

    suka siput sedut tu..sedap..

    x suka minum susu apa2 pun..uwek!! mkn tau foo fa..selalu..air soya pun x suker..hahaha..

  5. Brilliant Marjan@اداويه says:

    kak…uniknyer cara akk sidai kain…btl2 wt sy kagum!! cantik gak ek?! hehe..
    susu sgt sedap..tp pape pn jaga kesihatan ae kak ell…^_^

  6. @tune® says:

    susah tuh sidai baju ikut tone kaler
    papejer la elll

  7. T.u.Y.a says:

    suka la part sidai baju ikut saiz..warna tu..
    sangat2 menenangkan mata..

  8. ~ Lady ell ~ says:

    ariffda>>>
    owh tima kasih…:)

    ko nk tau…aku skng mls sket nk menggerakkan tulang belulang nih.jgn risau la..tk de buat keja berat nyer..untung ada MIL aku yg sgt memahami..:)

    eza>>>
    uuuiiihhh…ell mmg suka kalau puasa time pegnant.insya'allah boleh penuh.x yah susah2 nk ganti puasa kan..

    Rosy girl~ >>>
    amboi adik..kamu tukar nick lg yer.:)

    mmg sahih ler kamu ni owang bando..:) tah ler..akak pun x tau mana sedapnyer sipot sedut nih.ada khasiat ke tidak pun x diketahui..tau mkn je..rasa nye biasa2 ajer..:)

  9. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>>
    hihihi..asalnya mmg nk boh cenggitu..tp saje nk komersil kan sket..:D

    itu kalau ada lebih masa mmg lh rajin…

    ell mmg dh agak clinic gov ngan privt laen..itu ikut clinic memasing lah kan..

    kalau tekak melayu cam kita ni…mmg leh masuk ekk

    ha'ah la..susah nk suka susu sebenarnya..tp yg satu ni mmg ok rasanya..ini pun kira trpaksa gak.Dee,air soya kan best..

    Brilliant marjan>>>
    Alah dik..apa nk dikagumkan..tu sebenarnya dh jadi habit dah..tp ikut mood n masa jugak.sbb amik masa lama nk sidai baju nih.kekadang rasa leceh gak..tp tetap nk wat cenggitu.:)

    kamu suka susu yer..tentu kulit kamu halus mulus..:)

    atune>>>
    aduh tun..aku pun tak tau arr..asalnya tak de keja pastu dh jadik habit.kekadang rasa lamannya amik masa nk sidai baju nih.bnyk na buang masa.eh,tp syok tau..rasa puas tengok baju yg disidai tu tratur..:)

    tuya>>>
    tp kalau wanita brkerjaya mcm tuya nih tk digalakkan okeh..nnt bnyk buang masa.lambat lak gi skolah..:)

  10. zeti says:

    x terpk zt nk sidai kain ikut kaler.. selalu ikut dan je.. nk try la pasni😉

    ell jgn lupa mkn suma ubat2 yg doctor bg tu tau.. smoga ell & baby sht..

  11. Brilliant Marjan@اداويه says:

    ala kak…sy ni kulit biase jer..hehe..

  12. ~ Lady ell ~ says:

    zeti>>>
    huhu…dh trpengaruh ke..😉

    thnx ya zt ingatkan ell.baik zt nih.:)

    Brilliant Marjan>>>
    eleh2..malu plak nk mengaku..;)

  13. Yan says:

    yan dlu awal2 je rjin mkn ubat.. lps 2-3 bln.. x mkn.. agak2 hb turun.. pg sblum checkup yan mkn ubat zat besi (kaler itam tukn) dlm 2-3 biji..
    org ckp dalam sejam dia dah sebati.. so bile dia amik bacaan.. menten jek.. hehe..

  14. Yan says:

    tpkan ell tgk ampaian tuh.. rase cam kedai dobi lak..

  15. ::aradia:: says:

    tahniah ell..😉
    keep in touch,k

  16. Precious says:

    Oh yes … especially ibu mengandung, jaga kesihatan ngan baik, eh!
    Memang nampak lawa jemuran itu – bersistematik!

  17. shafa says:

    bagusnyer sidai baju ikut warna…
    rajin betul nk asingkan baju ikut warna..
    kl ikut kite…dh sidai kain tuh dh cukup baik dh..
    hehehhehe…

  18. ~ Lady ell ~ says:

    yan>>>
    clever ko yan..pandai ekk :)abis,tiap kali gi klinik amik jelah ubat eh..

    sila feeling cam kat kedai dobi yer..:P

    aradia>>>
    hey,thnx ya ditott…
    ell sentiasa ada kat sini kalau ditott nk carik ya..:)

    preciuos>>>
    mekasih bebanyak..

    shafa>>>
    dh trbiasalah shafa..lgpun kita basuh pun kena ikut kaler kan..basuh putih dulu,pastu kelabu,pastu baju yg brkaler lelain..so,masa sidai pun dia ikut skali..:)

  19. rasp says:

    siput sedut…srooop srooop i loike!

    style jemur baju kita lebih kurang sama lah sis…
    tapi i rasa i lagi teruk..time kuarkan baju dari washing machine tu, i dah siap2 susun ikut what my preference lah kan hahahahaha…
    kkdg SH geleng kepala tgk i nye pe'el hehehehehe …. pelik sungguh wife dia nie😀

  20. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>>
    hihihihi…:)

    elok lg sis kena geleng kepala je..kalau ell buat depan hsbn,kena pot pet jugak..:)

    suma benda kena organise kan sis…dr yg kecik,baru boleh pegi ke yg lebih besar..kdg2 benda2 remeh gini pun elok utk membiasakan diri sentiasa tratur..

  21. Yan says:

    ubat tu bukan selalu dia bg.. sumtimes dia tanye dulu.. ubat ade?? sbb dia nye stok dah nak abis.. mestila ade coz tak makan hahaha.. ms awal2 jek dia bg tiap kali datang..

    yg besh bile dah masuk 8 bulan tu.. tiap kali pegi dpt pampers free (drypers tak silap)

  22. ~ Lady ell ~ says:

    yan>>>
    aku ikut gak cara ko 2-3 hari nih.pastu aku gi klinik sama je…rupanya tk boleh amik dgn air teh la…dia dh serap dlm teh tu..aisey..tk menjadi.

    wah…untung nyer dpt pampers free…klinik man ni ko gi..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s