Kueh~~Kueh~~

Posted: 30/07/2009 in food, fruit

Wednesday, July 29,2009

Kueh…kueh…sapa mau beli kueh.(gaya ala2 penjual kueh)
Hahaha..konon je.mana de Ell jual kueh.cuma semalam hari gigih Ell buat kueh utk bekfes anak Ell (sebenarnya maknya ni pun kepingin).Adalah sekali aritu Marsha sebut ngan atok dia suh buat kueh keria..yang atok ni pun carik la keledek kat pasar.Malangnyer ,keledek tu dh terbiar kat dapur hampir seminggu lebih tak menjadi2 kueh keria pun.. (atok nyer tak menyempat jer..) so,yang mak nyer ni kesian la kat anak tu nk sgt mkn kueh keria..carik la resepi nye kat internet.Senang je rupanya.. tp selama ni malas na nak membuat..:)

Dan,dengan semangatnya tgh2 mlm sebelum tu…Ell merebus la 2 biji keledek.Empuk je keledek tu Ell terus lenyek dn uli ngan secawan tepung..dh elok utk digentel2 Ell bulat2 kan uli tu cam donut.Abis je buat tu semua tengok2 jam dh kul 1.45pg.Ell simpan dulu masuk dlm fridge.

Bangun pagi tu awal sket dr biasa..agak2 la sempat siap goreng n sira ngan gula kueh keria tu.Boleh dibanggakan la..cubaan pertama Ell ni menjadi.not bad..
Ok,lagi satu ni Ell nak citer pasal apam balik.Apam balik yang Ell nk tunjuk ni lain sket dr biasa..tp mayb ada antara u’ols yang dh penah jumpa n mkn kot..

(ini gambar apam balik biasa atau kacang >ehsan cik google tp silau skit mata..)

Apam balik yang selalu kita mkn tu intinya gula, sweet corn n kacang.Rasanya sedap n manis…… Ell ske mkn apam balik ni kalau melepasilah tahap piawaian tekak Ell nih.

Ini pulak yg kecik2..apam balik kacang merah..pd rupa bntuk ok tp rasa biasa je..Ell tak teruja sgt pun.kebetulan yg dibeli ni rasanya mmg kureng,liat semacam n tk ssedap ada yg prnah ell rasa sblm ni..kesedapannya tu mengikut kepakaran org yg membuat kulit apam..klau dh kena mana jual yg tk sedap tu..baik beli pau. \

Haa…nilah dier apam balik yang Ell nak tunjuk sgt tuh.Apam balik pulut hitam ngan kelapa perasa pandan.Kaler hijau..menarik kan.Kretip kan d’ols ni..ada je nk cipta resepi baru.Sebelum ni mak Ell beli yang tak de kaler..so,dr luarannya nmpk sama n rasa mcm tk berapa berkenan pun sbb dh biasa.Bila ada org buat kaler hijau ni nmpk lebih menyelerakan tmbahn dgn aroma pandan seolah memanggil2 utk di mkn.🙂
Apam balik ni hsbn Ell beli kat Pasar Lambak (pasar yg start kul 2ptg -9mlm) kat area tmpat Ell nih.Dia ada gak buat apam balik yg biasa tu…mmg sedap sampai sejuk pun kulitnya lembut lagi..Ell rasa dia mmg dh expert la buat apam balik nih.Pastu tak lokek letak intinya…kalau apam yg kacang tu..rata kacangnya.,jagungnya serta gulanya..emm…tringat2 rasa n kulitnya yg gebu.
Kalau apam balik pulut hitam ni..pulutnya cukup masak tk mentah,kelapanya fresh lemak n mmg tabur rata.Kulitnya dh tentu2 lembut n wangi…
Sebab sedap sgt lah tu berebut ngan dak kecik Aryan,tinggal sepotong je..Ell nk mensnap gambar,time tu jugak dia nk mkn..🙂

Maaf ye,yg ini keluar topik sket.

U’ols tahu buah kemang? ada org panggil buah binjai kan.tp menurut MIL buah binjai bentuknya bulat2 manakala buah kemang ni bentuknya bujur n lonjong sket.Rasanya pun Ell tak berapa sure.Mayb sama kot..Then,buah kemang ni ada yg jenis manis n ada yg jenis masam..kalau dpt yg manis tu..perrgghh,x hengat punya melantak.whateva is,baunya tetap sama..
Ntah napa hsbn Ell beli buah kemang ni kat Pasar lambak tu.. (teringin sgt agaknya…:) Buah kemang ni baunya allamak…mmg menggoda nafsu la u’ols klau yg tringin nk mkn bnda2 msm..adei,x leh thn..

Disebabkan buah kemang ni msm,biasanya MIL campur dlm sambal belacan,kdg2 klau bnyak MIL juga suka buat jeruk..Ell suka juga yg dbuat jeruk,yg mkn mcm tu n cecah gula pn ell suka..sedap.Tp maaf la u’ols,Ell tak snap pun pic sambal belacan buah kemang tu.Takut menyiksa batin u’ols..berdosa plak Ell nih.😀 So,u’ols tengok gambar buah kemang je lah ye…

Comments
  1. kabussenja says:

    salam. tak suka kuih keria tu sbb manis sgt…apam balik pulut hitam tu plak firstime tgk…

  2. Rosy Daisy says:

    pagi2 kak ell wat lyne lapar..
    huhuhu..
    ari tu kita bace entry kat page blogger (koizora), die pon crite pasal apam balik kelapa tu.. huhu~
    mana la nak carik apam balik tuh??~

    baby sehat? heheh.. teruja sgt~

  3. neezareef says:

    klu apam balik msti gilakan yg kt muo punye..perghhh…klu nk g melaka wajib singgah wpn beratur nk beli..

    fuyoo ijao tuu…x penah jmpa lg..x penah mkn pn..nk bli jauh lak..wakakaka.

    buah kemang? mcm2 ell ni explore tau

  4. rasp says:

    byk tul food2 baru u intro tau sis…sib baik i tak pegnen kalo tak i paksa gak u post kat i hehehehe

  5. ~ Lady ell ~ says:

    kabussenja>>>
    salam nurra..kuih keria ni mmg kena pandai agak gulanya..kalau trlebih mmg manis sgt.

    apam balik pulut hitam ni mmg resepi baru.jarang org jumpa.

    Rosy daisy>>>>
    lyne kamu ke tu..alahai..brsalah plak akak rasa dik.tp bukan niatku.ececeh..:)
    agak2 dh teringin sgt mai dtg sini akak banjer nak tak?

    alhamdulillah,baby sihat.dgn mak2 nyer sekali sht..:)

    neezareef>>>
    kak,apam balik kacang merah yg sedap ell rasa tu pun kat muor…tempat yg sama ke?

    apam balik ijo ni mesti kak suka..fav kaler kan..boleh thn sedap tau kak.:)

    bau buah kemang ni x leh thn la kak..wangi semacam..tp tk lah kuat baunyer cam buah kuini tu.

    rasp>>>
    sis,ell agak mmg jarang tempat lain nk jumpa..sbb tu ell up citer food camni..kalau yg biasa2 tu ell pun tk publish kan..
    alahai sis..takat nk post mknn tu tak de masalh nyer..asalkan ada pengawet makann yg leh thn lama..:)

  6. @tune® says:

    tuh bukan apam balik la ell..
    lain pesen jer

  7. T.u.Y.a says:

    buah kemang???
    1st time dengar ni kak ell..
    teluk kemang tau le..
    oohhhh..sungguh jakun Tuya ni kan..

  8. ~ Lady ell ~ says:

    atune>>>
    betul le tu..apam balik pesen baru..

    tuya>>>
    la..pestime dengar ke?akak rasa teluk kemang tu dpt nama dr pokok kemang kot..tp buah kemang ni mmg dh lama ujud la dik..:)

  9. Brilliant Marjan@اداويه says:

    1st nenegok apam balik pulut itam..cm sedap je..mana nk dpt ek??(tmpt sy ni..)

    wah, sgt menarik hal buah kemang ni…xpenah mkn g..

  10. Dee says:

    first time tgk buah kemang ell..thx share info..mana gambar kuih keria tu..dee pun penah cuba buat sekali..senang je kan sebenarnya..malas tu je yg lebih..hahaha…tp kuih apam tu x penah lagi mkn n x penah tgk..bulan posa nti nk carilah..mesti ada..hehehe..

  11. ~ Lady ell ~ says:

    Brilliant Marjan>>>
    harus diakui..mmg sedap dik apam pulut hitam neh.:) aduss mana nk dpt akak pun tk dpt nk tolong dik..

    buah kemang ni baunyer wangi,isinya putih tp masam…essrrss

    Dee>>>
    La..ramai rupanya org bando yer..:)ell ingat buah kemang di buah biasa2 jer.

    memula ell dh upload gamba kuih keria tu..tp mcm tk cantik sgt jer..ell delete semula.:P senang tp mmg malas je yg menebal kan.:)

    ha'ah..bulan posa kan bnyk mknn pelik2 ekk.mesti carik tuh.

  12. *ayu* says:

    best best!!!
    apam balik yang ell tu.. yg apam balik luar biasa tu.. mcm sedap je rupanya ek?

  13. reena says:

    ehh.. eh.. ade name buah kemang ek?? siyes tak penah dgr…

  14. Yan says:

    aiyooo buah kemang??/ tak ponah den dongar..
    buah binjai penah dengar.. tp tak penah tgk..
    rase dia cam ape? besar mane buahnye?

  15. ~ Lady ell ~ says:

    ayu>>>
    sis,jgn kata rupa je sedap..rasanya pun sedap..:)

    reena>>>
    siyes ke tak tau..ell ingat buah ni biasa je..org tk heran..rupanya ramai gak yg tk tau ekk

    yann>>>
    kemang ngan binjai tu sama species…rasanya pun sama.isinya kaler putih tp masam saaangat.buah kemang ni ada gak yag manis…faham dah..tuler,susah ckp ngan owang bando neh.:)

  16. kakngah says:

    alamak… first ti tgk apambalik kaler hijautula.. mmg nampak sedap..
    eerrr.. buah kemang tu.. buah binjai ke??

  17. ~ Lady ell ~ says:

    kakngah>>>
    hihihi teruja la tu eh…meh2 dtg sini ell banjer.:)

    yup,buah kemang tu ada org panggil buah binjai..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s