8th Birthday

Posted: 24/07/2009 in daughters, happy birthday

Friday,July 24,2009

Marsha’s Chronology

newborn(2001) ~ Marsha dilahirkan pada 6.52am,weight 3.3kg .

1 year old(2002) ~ weight 9.4kg.Dah boleh brjalan sejak 10bln.masih B/F sepenuhnya n dh makan nasi mcm org besar.

2 years old(2003) ~ weight 12.5kg.Mahir bawak basikal,dah boleh suruh itu ini n tak lama lagi nk dapat adik.🙂 (Ell tgh pegnen). Marsha mula tido bilik asing(ngan atok)

3 years old(2004) ~ weight 15kg.Mula membaca sket2.sayang ngan adik yang baru lahir(Dina)

4 years old(2005) ~ weight 16.8kg.Exited dgn education programme kat tv lebih2 kalau ada dance n singing.

5 years old(2006) ~weight 18.5kg.Belajar di Sekolah Taski Al-Huda Ayer Baloi.Lancar membaca,dan mula menghafaz surah yasin(belajar di sekolah).Boleh juga membaca jawi.Cemerlang dlm ujian2 sekolah.

6 years old(2007) ~weight 20kg.Masih belajar disekolah yang sama.Tetap jadi kebanggaan, wakil sekolah beberapa kali dengan pertandingan pakaian beragam (tema pakaian arab) dan nasyid utk Prasekolah & Tadika (mndpt johan).Lancar membaca Al-Quran.Dapat adik baru lagi (Aryan).Semakin menunjukkan ciri2 seorang kakak.🙂

7 years old(2008) ~weight 23kg.Menunjukkan kemajuan dalam pelajaran.Walaupun tak menduduki tempat pertama dlm kelas..tp boleh lah dibanggakan dengan no2/no3.Mendapat anugerah pelajar Cemerlang dlm bahasa Inggeris utk stndrd 1 bagi Sekolah Kebangsaan.Juga mendapat anugerah pelajar terbaik Al-Quran dan tulisan jawi trcantik bagi sekolah Agama (Sekolah Agama Lebai Mohammad Yakkob)

8 years old(2009) ~ weight 26kg.Pencapaian sedikit menurun tp masih boleh maintain.TV,PC n PS dh start dcontrol mama n babahnya..mngkn sbb mnjd leka.Selalu menunjukkan bakat menyanyi (tapi tak berapa disokong).Kadang-kala agak garang dengan adik2 tp tramat sygkn adik2nya (mungkin sebab naluri rasa bertanggungjawab)..

Pesanan Mama~

menurut kata hikmah khalifah Lukmanul Hakim:-

‘Orang akan tetap menjadi ahli ilmu sejati selama ia masih menuntut.Tetapi apabila dia berkata “aku sudah pintar”,maka sesungguhnya dia telah menjadi bodoh dengan sendirinya’

Maka,tuntutlah ilmu walau dimanapun berada kerana ilmu itu satu ibadah dan mendapat ganjaran pahala.

Ingat, semua orang sayang kan Marsha.Semoga tetap terus berusaha menjadi anak yang berjaya dan berjasa.dan juga sentiasa gembira dan ceria menempuh hari-hari mendatang.Sedikit pengorbanan memang diperlukan dalam kehidupan,jangan mengeluh tapi tetapkan kekuatan.

*Sure Marsha akan baca ni.coz dia mmg selalu bukak blog mama dia nih🙂

Comments
  1. tini says:

    salam ell.
    eh eh, marsya lahir sama thn la dgn fatimah. anak sulung kita dua2 darjah 2. tiap kl anak celeb b'day, i'll feel a year matured. lbh2 lg bl anak dh msk sek.anw, hp bday marsya.. moga makin ceria and murah rezeki sll. gro big n vogue!

  2. MaMaQaYPo FaMiLy says:

    Happy Birthday Marsya.. semoga CERIA selalu k!!!

  3. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    heppi bestday marsha … aminnnnnn segala doa ibu tue akan menjadi impian😉

  4. neezareef says:

    happy besday to marsha…

    blajo rajin2 jgn hampakan keluarga ya

  5. Dee says:

    salam ell..happy birthday to marsha..baca tu marsha..jd kakak yg mama boleh harapkan..jd teladan yg baik kat adik2..auntie tau marsha bole..InsyaAllah…

  6. sweetfiza says:

    happy birthday to marsha…

    belajar rajin2 yer …
    tunjuk contoh untuk adik2 …
    semoga menjadi kebanggaan keluarga yer …

  7. Rosy Daisy says:

    happy birthday marsha~

  8. rasp says:

    baca chronology nie, u make me proud dear! marsha mmg seorang anak yg pintar…tahniah to the parents yg pandai mendidik…

    neway, Happy Birthday sweet Marsha..aunty doakan yg terbaik buatmu…

  9. ~ Lady ell ~ says:

    tini>>>
    salam kak tini..
    hihihi..a year matured ekk.betullah kak.:)
    thnx for da wishes..

  10. Anonymous says:

    ~FROM MARSHA~

    Mama Qaypo>>>
    Thank you mamaQaypo Family.

    Mama Adam Mukhriz>>>
    Thank you.mama memang selalu doakan yang baik-baik untuk Marsha.

    Auntie Neezareef>>>
    Thank you auntie.marsha akan belajar rajin-rajin supaya mama dan babah makin sayang.

    Auntie Dee>>>
    Thank you auntie.terima kasih marsha ucapkan sebab beri nasihat dan semangat.

    Auntie sweetfiza>>>
    Thank you auntie.

    mama pun selalu cakap macam tu.tunjuk contoh yang baik pada adik-adik.terima kasih auntie fiza.

    Rosy Daisy>>>
    Thanks.

    Auntie Rasp>>>
    Thank you auntie.Kalau mama tak ajar apa yang marsha tak tahu,Marsha tak akan jadi pandai.

    Thanks for your wish.

  11. ~ Lady ell ~ says:

    Ok u'ols…komen u'ols semua dh dibalas sendiri oleh birthday girl,tp dibawah pengawasan mamanyer..:)Agak2 mcm poyo tu,terima je lah eh.Apa2 pun terima kasih pada yang sudi komen untuk n3 ini.Semoga termakbul apa yang diharap2kan…:)

  12. Brilliant Marjan@اداويه says:

    salam sis.lama xdtg blog sis.arap sis n baby dlm kndungn sihat…wah, semalam besday marsha ae?hepy belated besday dik..be a good girl k..good muslimah also..may Allah bless u n ur family

  13. @tune® says:

    ala sayang marsah..
    smoga jadi anak solehah ye

    tp aku bet mesti ell yg reply komen bukan marsha

  14. ~ Lady ell ~ says:

    Brilliant marjan>>>
    salam..:)
    alhamdulillah,semua nyer sihat2 belaka.

    thnx for all ur wishes adik..:)

    atune>>>
    solehah n klakar mcm kak atune yer..marsha ni berat mulut(pemalu) sket.

    mmg marsha sendiri yg balas komen nih.asyik duk depan pc,bukak youtube pastu carik lagu.aku paksa dia balas komen2 nih.mana yg short form tu aku terangkan lh apa bendanyer..:P

  15. zeti says:

    happy belated b'day marsha.. sorry la aunty lmbt wish.. doa aunty smoga marsha mnjadi ank & kakak yg baik dlm family🙂

  16. Yan says:

    Hepi belated b'day marsha..

  17. ~ Lady ell ~ says:

    zeti>>>
    mekasih zeti..tk dehalnnyer lmbat wish tu..sgt bermkna tau..:)

    yan>>>
    tq…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s