Musim sakit tekak !?

Posted: 02/07/2009 in fruit

Thursday,July 2,2009

Hye alls…

Smlm kan…hsbn Ell free nk mengait buah2 yg ada tanam kat depan umah.Ell tolong lh jugak…menyibuk je.😛 Sebenarnya takdelh bnyk mana,adalah sepokok sejenis..tp syukur..puas jugak mkn anak beranak.

Buah yg Ell geram sgt nilah dia..rambutan gading(kuning).Dr putik lg rasa mcm nk petik je.Skrng puaslh hati Ell mkn yg dh masak nih.

Kait jugak rambutan merah yg biasa ni…walaupun nmpk tak merah menyala,yg mcm nilah yg Ell suka.Tp kan,Ell rasa rambutan merah ni ada mcm2 jenis ekk.Species yg MIL tanam ni bentuknya lonjong sket n rasanya manis.Ada jugak yg bulat2 bulunya merah,org kata rambutan gula batu.Ada gak yg namanya rambutan kampung yg masam bentuk kecik2 disamping rambutan yg jenis longkah dgn tak longkah.Ell pun tk reti sgt sebenarnya..tau mkn je lah.kalau rasa sedap ngadap sorang pun Ell boleh😀

Nak jugak buah manggis ni…hsbn amik sebaldi je.Atas pokok bnyk na semut hitam.kesian kat hsbn😛 Manggis ni cerewet sket nk memetik nya…kalau jatuh trhempas dh tkleh mkn nnt bergetah atau org panggil lokoh(betul ke nih) So,mmg kena panjatlh..tp tulh dier semut plak mengerjakan.

Kalau dh tiba musim buah ni,Ell mkn mmg takleh tahan2.Ell mmg suka sgt!! Walaupun selalu nya kalau mkn lebih memeritkan takak.Bila dh sakit tekak,hah mulalah batuk.Satu Ell pantang bila batuk ni,Ell takut semput.Ell dulu ada prnah kena semput ni,zaman budak2. Tp tu dulu.Skrg ni Alhamdulillah,dh lebih 7 tahun rasanya lama tk mngalaminya,Tp wlaucmna pun Ell kena careful gak.Buat masa ni Ell ok..tp tekak dh mula rasa perit.Tulah..mkn tk beringat kot!!

Satu lg yg Ell dh takleh thn ngan buah durian nih.Adei..bnyk sgt sampai tk tau dh nk buat apa.Mcm2 dh diperbagaikn.Semua resepi dh buat siap ngan MIL buat lempuk, tempoyak,serawa durian mcm2 lg lh..tp still bnyk lagik mcm tk habis2 sbb ianya dtg tk renti.Setiap 2-3 hari ada je org yg dtg kasi (Pokok derian MIL tak berbuah).Murah tul rezeki MIL tambah plak sedara mara ramai..mana2 yg ada pokok tu walau sepokok dua mesti antar kat umah.Bnda tgh bnyak kn.Klau beli kt pokok dgn org kenal hrganya bru 30 sen je skilo.MMg murahkn.Sbb tgh bnyak.Tp bnyak2 pn tk prnah sebnyak lbih krg 5thn lps.Sampaikn hsbn Ell prnah trjmpa ada satu rumah dkt Pt Semerah, Pontian ada letak papan kt depan rmh dia tulis ‘DURIAN PERCUMA’. Sampai mcm tu skali. Just gi ke rumah org tu n ambik je.Mngkin ada niat nk sedekah kot.Tp apa pn mmg murah sangat2 rezeki org tu.Bnyaknya dpt pahala sedekah kt org ramai ni kn.

Durian ni bila dh trlalu bnyak sngat klau tk di kemaskn, nnt 3-4 hri dh tk sedap sngat rasanya..tambah lg dgn baunya yg mnjadi2.Dri terbiar gitu je,mana yg ada…MIL kupas semua derian tu then she simpan dlm tupperware n masukkan dlm freezer.Simpanlah bape lama nk simpan,bila2 rasa teringin boleh mkn sejuk mcm eskrim atau keluarkan siap2 dr awal..n mkn mcm biasa.

Rupanya lama dh MIL dpt idea mcm nih.Semenjak Ell kawen dulu pun dia dh guna cara nih.Ell rasa memudahkan jugak.Amik contoh kalau siblings,uncles,aunties or sesiapa saje sedare mara yg dtg n nak bawak balik,kupas n masukkan je dlm tupperware.Sgt menjimatkan ruang n mengurangkan bau.U’ols pun leh try..sgt praktikal.Tp ada jugak yg tk suka cara tu mcm hsbn Ell.Kalau nk,mesti yg baru kupas dr pangsanya .

Cite psl durian nikn..Ell teringat satu cite yg Ell sndiri alaminya. Lbih krg 4-5 thn lps,ada satu masa waktu Ell sefamily nk ke Kluang masa tu.Lalulh jln Spg Renggam-Kluang.masa tu mmg tgh musim durian.Lalu2 ada je sign board sana sini hrga sekilo brapa.Adalh satu gerai ni, instead of ‘durian murah’ dia tulis’DULIAT Murah’. Sakit2 smpai perut we’ols ketawa masa tu..yelahkn ‘DULIAT’ u’ols just bayangkanlhkn.Tah tang mana yg liatnya Ell pn tk tau.Yg peliknya eja murah betul plak.Tp bila difikirkn,tk de ke anak2 org tu nk tlg betulkan.Sabar jelah..


K,ni antara cing peliharaan Ell. Dia suka sgt ngan buah derian nih.Namanya Cik Achu.Tengoklah kemain kusyuk lagi dia menikmati ulas2 derian tuh.Pic yg last tu dia mengiau nk mintak lagi…🙂

Sekarang duku n langsat dh mula mencelah.Agak2 Ell raya nnt kot baru masak ranum.
Comments
  1. AQisH says:

    wahhh..sedapnyer buah²an tempatann..nyummmnyumm..

  2. *ayu* says:

    durrriiaaann!!!!!!!!!!!!!!!!
    uuuii… sedap tu ell..
    but panas kan 4 u..
    jangan makan banyak sangat taaauu..🙂

    take care!

  3. T.u.Y.a says:

    adik Tuya pun sibuk suh Tuya balik kg..
    dia kata dia dah demam2 sakit tekak makan buah doyan ngan rambutan..
    sampai kentut pun bau doyan..hehehheeh

  4. ~ Lady ell ~ says:

    Aqish>>>
    mai lah sini..tgh melambak nih.:)

    ayu>>>
    tu la sis…kalau dekat boleh kirim2 kan.panas tu tk lah..cuma dh muak je..:)

    smooch n hugs sis*

    tuya>>>
    ha'ah balik lah..ada rezeki dpt mkn buah.oooopsss ahaks.

  5. Joyah Sempoi says:

    sungguh jelessss…kalau dekat, sudah ku redah umah ladyell..apakan daya…

  6. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    untungnya kait pokok endiri puas mkn buah2 yer ell😉

  7. kakngah says:

    ish… geram pulak tgh buah moktan tu. baru mlm td ayh aku call bgtau moktan dhmencelah msk. tak kira, aku nk blk kmpg gak ptg ni… huhuhu!!!

  8. neezareef says:

    my favvy adalah MANGGIS…hadap sebakul pn leh abiskan sorang..hehe

  9. @tune® says:

    tulah..bab akibat aku xleh tahan nih..
    skang batuk manjanhg..tp xmo salahkan buah nih….salah sendiri

  10. Brilliant Marjan says:

    subhanallah…best tgk buah2 ni..semua sy suka..tp tulah wt sakit tekak je t..

    nk manggis!!!

  11. ~ Lady ell ~ says:

    Joyah Sempoi>>>
    alahai..kesian kamu cik joyah.jgn meleleh air liur ya…bukan niat sebenarnya.

    Diana>>>
    puas lah diana walaupun pokoknya satu je…kalau bnyk lagilah tk trmkn…mai dtg sini:)

    kakngah>>>
    hah!balik cepat…nnt abes tak dapat🙂

  12. MaMaQaYPo FaMiLy says:

    BANYAK nyer Buah…. SEDAP tul!!

  13. ~ Lady ell ~ says:

    neezareef>>>
    samalah kita kak..sungguh pun hitam rasanya manis..:)

    atune>>>
    tulah,sendiri punya salah mkn tk hingat, lagi nk salahkan buah ekk.apalah kita ni kan.😛

    Brilliant marjan>>>
    buah2an bermusim ni mmg sedap kan dik.kalau nk manggis mai dtg sini.:)dr boleh free tanpa keluar sebarang ongkos..tah bape kos nya..
    kalau nk pos utk kamu.🙂

    mama qaypo>>>
    adalh sket mama….uih,mmg sedap..

  14. Dee says:

    ell..dee ni lum pekena durian dh demam batuk kong..kong..kalo kena..alamatnyer pengsan..ni pun dh rasa semput sbb smlm mkn 4 biji rambutan..tu yg malas nk mkn tu..asma yg dari kecik tu mmg leh dtg balik..hati2 tau..ell tu kan tgh berisi..hehehe..

  15. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>>
    alah,tk yah risau..tk kn pengsan nyer…dee kn tk mkn durian kan..:)

    mkn buah bermusim ni senang betul kena batuk n semput kan.mekasih bg ingatan ye..n dee take care k.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s