Pantai Timur – Final 2 days

Posted: 30/06/2009 in terengganu, trip, vacation

Tuesday,June 30,2009

Sori la u’ols tak habis lagi citer kat east coast nih.But Ell janji ini yg trakhir..lps ni tk de lg dah…

Day 4

7.00am : Breakfast
8.00am : Bersiap2 utk keluar (jalan lagi..).Hsbn Ell nk carik souvenir utk kwn2 Marsha n Dina.Pegi lagi Pasar Payang.Kat situ kan brg2 murah dn brpatutan.MIL pulak tk ketinggalan utk dptkn telur penyu…skali-skala.

We’ols lalu Chinatown nih.Kata kazen,selalunya main road tu sesak.Ni kira short cut la..

9.00am : Carik keropok lekor paling sedapp kat KT yg di guide oleh hsbn kazen.Sampai kat tempat tu,mak oiiii org punyalah ramai.so,we’ols decide round2 KT dulu.Tempat tujuan pertama Stadium Sultan Mizan yg runtuh tu kebetulan kira baru brlaku wktu Ell kesana. Bg Ell buat masa ni ia bleh dconsider as a must go place or site in Trengganu.


Apa pendapat u’ols? haa, jgn kata tk pegi jengah kan….siap bergambaran lagik.Dapatlh tengok dgn mata sendiri rupa stadium yg runtuh tu…apa yg nyata bg Ell setelah nengok dgn mata kepala sndiri..ia sbnarnya jauh lebih teruk dari yg dpaparknkn ddlm tv. Dgn bntuk stadium yg broval shape tu..boleh dikatakan keseluruhan bhgn sblh kiri dn kanan stadium tu runtuh dsamping effect d keseluruhan atas bhgn baki stadium yg trtnggal.
9.45am : We’0ls bajet org masih ramai kat tempat kopok lekor tu.So,we’ols round lagik area airport Kuala Terengganu.Menurut kazen,airport ni luaran je besar..tp dlmnnya kecik je..sehingga dikatakan boleh lihat dgn jarak dekat d antara dinding ke satu dinding…dn lebih menyedihkan jugak,bumbung airport ni mula menitiskan air hujan dbbrapa bhgn dlmnya..(kalau hujan lebat)


Isunya disini,disebabkan trgopoh2 nk bikin airport ni…landasan kapal terbang tak diukur betul2 sampaikan tak cukup panjang utk kapal terbang mendarat dn trbang.Jd setelah dteliti (yg sepatutnya dfikirkn in the first place) oleh krn di sblh dlm dh tk bleh nk usik lg sbb kaw prkmpungan so jwpnnya laut trpaksalh ditambak. Adalh lbh krg 2 batu lg ketengah laut utk menambah panjangkn landasan tu…

10.30am : We’ols dibawa lalu pula oleh kazen ke pulau duyong dimana tempat berlangsungnya pertandingan kapal layar Monsoon Cup yg mnjd kontroversi krn trlalu bnyak mmakan duit tp tk mmbawa apa2 faedah for the local people khususnya.

Gerbang masuk menuju ke tempat penginapan dn tempat berlangsungnya Monsoon Cup.Sekarang kawasan persekitaran agak terbiar.Brdekatannya pula kawasan perkampungan nelayan…

10.45am : Puas dh beround kesana sini,kali ni we’ols terusss menuju ke tempat Kopok Lekor yg paling top tuh.We’ols nekad dh,kalau ramai org gak…trpaksalah tunggu jgk.Dan…mmg dh diduga! mcm tk brganjak…mkin ramai adalh…

Inilah tempatnya…any1 knows Keropok Lekor BTB 2209?

Nmpk tk org Q dr dlm sampai keluar? Amboi..mmg kebas kaki berdiri lama tau.Kalau dtg ramai boleh lh tukar2 turn.Kalau u’ols nk tau, barisan ni sentiasa bertambah tk kurang2 sampai we’ols balik.


Gambar diatas ni proses membuat keropok dr merebus.Hsbn Ell tk plak amik yg di uli dr machine..senang je d’ols buat guna machine so that size nya semua sama.
Wow! mmg superb rasanya….tak rasa tulang belulang langsung n smooth je tecture nya.Klau makan gitu aje wktu masih panas lps siap drebus..tramat sedap.Harus diperakui tiada tandingan.🙂 Tk prnah seumur hidup Ell rasa keropok lekor yg ssedap ni,sungguh..lain dr yg lain.
Inilah owner nya (left) tgh berbual mesra dgn hsbn kazen (right).Rupanya jiran lama kazen..patutlah mesra.Owner ni dh ada bukak 2 perusahaan. Bnyak juga kedai2 kecil sekitar KT n bbrapa tmpt yg lain ambil n mnjual keropok lekor dr beliau…

12.15midday : Fuh! nmpak tak berapa jam we’ols menunggu keropok lekor yg super duper sedap tuh.Dr kul 10.45am sampai kul 12 lebih baru dpt we’ols punya…tp mmg berbaloi ahh.Kalau penat2 Q tp rasanya hampeh..nyesal tk sudah kan.Ell lupa plak harganya dikira mcm mana…MIL beli sekali RM 50.Saaangat banyak.

12.30midday : Tiba dirumah kazen, we’ols terus lunch n BIL1 pun tiba utk mengkhabarkan kepulangan ke Shah Alam (ahaks*).

1.30~3.00pm : Bersembang sambil mkn buah2 rambutan n lychee yg MIL beli kat pasar payang pg nya. Tp hrganya agak mahal berbanding kat Johor yg pd Ell sepatutnya lebih murah sbb bedekatan dgn Thailand
3.00pm : BIL1 Minta izin ibunya melancarkan perjalanan…🙂 TATA..

3.30pm : We’ols pun mintak diri meneruskan tujuan ke rumah cucunda pertama(lelaki bujang) MIL yg stay di Kerteh(skrng dh balik cheras,we’ols yg trakhir dpt gi jengah dia kat umah Kerteh tu).Ok,memandangkan nephew ni kerja di Paka(plant) n balik kul 8mlm,we’ols trpaksa lh menyinggah tempat lain dulu.
6.00pm : Sampai Mesra Mall yg Ell rasa satu2 nya mall yg ada kat kerteh setakat ni🙂 Ell rasa org time tu agak ramai jugak walaupun Giant supermarket tak bukak lagi.Mall tu ok la..biasa2 aja.We’ols cuma masuk kt toys ‘r’ us,reject shop,famous amos n Big apple je.

8.00pm : Keluar dr Mesra Mall.Bajet nephew pun dh nak balik keje.Huhuhu..menaun we’ols tunggu kat sebelah dpn Mesra mall tuh.Kul 9mlm baru dia betul2 balik keje.
3 beradik ni buat silent sign coz d’ols berdiri kat tepi surau sebelah Mesra mall.Rasanya ada org yg tgh solat dlm surau tuh.

9.15pm : We’ols menuju ke rumah nephew utk menurunkan brg2 dn bersihkan diri sblm we’ols keluar semula utk mkn malam.Makan mlm tu agak special sket(katanya) coz nephew bawak gi mkn seafood.Tmpt yg dbawa tu kira oklh,tp foodnya so so aje..(Kalau nk rasa seafood best,mehla dtg sini Ell bawak gi KUKUP,PONTIAN🙂
10.30pm : Habis makan,we’ols gi Paka tengok suasana malam kat plant.Teruja giler Ell tengok dr jauh.Dah mcm bandar pun ada..tempatnya sangatlah besar dgn lampu n api yg terang benderang…Konon2 nak tunjuklah kat ank2,tp Marsha n Aryan dh trlalu letih sampaikan tk larat nk bukak mata.Cuma Dina sorang je yg nengok n bnyk brtanya.


Gambar ni amik dr cam phone jer..tak lh setanding gambar kalau diambil dgn camera canggih(DSLR) stengah org tu..😛

11.45pm : Balik umah nephew n mmg dh tak leh layan mata lagi,cuma solat n terus we’ols tido…

Day 6 (final day)

5.50am : Awalnye we’ols bangun..apa nk buat, trpaksalah we’ols bersiap dan gerak awal coz nephew nk gi keje kul 6.50am n masuk keja kul 7.00am.We’ols tk nk menyusahkn dia wlau pn dsuruh pegang salah satu kunci n bawa blik kampung so we’ols dcide utk gerak awal.

6.45am : Dah salam selamat tinggal..we’ols pun keluar rumah serempak dn berpisah kat simpang jln besar krn lain arah tujuan..

7.15am : Tiba dipantai Kemasik yg tgh drenovate utk diupgrade sbg tmpt rekreasi (tk sesuai utk brmandi manda lg krn bentengnya yg kini agak curam brbnding dulu kata hsbn Ell).

Nmpk tak sang matahari baru memancarkan sinarnya.Itu bukti yg kukuh we’ols tiba situ awal2 pagi.Tenang n cantik sangat.Rasa tak nk tinggalkan tempat tu dgn angin yg menampar2 manja kepipi.(ahaks).Tetiba ada stranger yg pelik dtg naik motor tengok2 we’ols. Mngkin dia hairan kot napa dtg pepagi buta nih.Ell n bdk2 masa tu masih dlm keta n mmg lock dri dlm. Hsbn Ell n MIL je yg trun dulu tngok skeliling samaada bleh mandi ke tak kt situ sblm bwk Ell n bdk2 trun kemudian. Org tu dkt dgn keta trtinjau2.Dsbbkn cara org tu mmg nmpak pelik,hsbn Ell trus nuju ke keta n tnya ‘ada apa’ kt org tu . Dgn tk jwb,tngok2 n just brlalu…kata hsbn Ell tk betul kot org tu.Dh standby gak hsbn Ell kot2 apa2 ke kn,tindakan kita pn kena btul.

Hsbn Ell brkenan ngan pokok yg satu nih.Ell pun tak tau pokok apa ..mungkin species pokok nenas laut.Ell tengok kat batu2 pun pokok ni leh tumbuh.

7.45am : tak nak berlengah lagi,we’ols melepaskan hajat nk mandi laut utk trakhir kalinya kat Terengganu nih.Zoooom we’ols menuju ke pantai Cherating tempat we’ols pernah mandi pd hari kedua tuh.

Tengoklh betapa sukanya Aryan
11.15am : Air laut pun dh mula pasang,we’ols pun gerak meninggalkan pantai cherating yg best tuh.
11.30am : Singgah masjid tah kat mana,bilas air laut yg dh melekat kat bdn n rasa melekit dek krn air masin tu.
11.45am : Harus meneruskan perjalann balik ke Pontian yg hampir seminggu we’ols tinggalkan.Krn dlm kepenatan,beberapa kali jugak we’ols berhenti berehat.
6.30pm : Tiba dirumah yg semestinya menanti kepulangan we’ols…🙂

Finally…

~THE END~

Comments
  1. MaMaQaYPo FaMiLy says:

    Yg si KECIK buat Silent Sign.. So CUTE!! Trengganu mmg cantik lah….

  2. Dee says:

    fuh..detail giler itinerary ni..kalo sebulan travel..nangis nk buat n3..hehehe..tp worthlah tgu kopok lekor tu lama2 sbb sedapkan..nk sket..

  3. ~ eila'z ~ says:

    wah ni betul2 jalan namanya…. thanks kak ell coz share ngan kita org…

  4. ct rahani says:

    adeh la kak.. baca entry akak nih buat sy bertambah ridu kt kg halaman.. hukhukhuk..

    kopok lekor trg mmg x de tandingankan.. hehehe..

  5. @tune® says:

    ell…telur penyu rase xbesh sgt kn??
    aku penah mkn..muntah blk..

    kepok leko yg ko g tuh kt seberang takir ke??
    sbb kt area seberang takir pon ade satu…panjang gle orang beratur

  6. ~ Lady ell ~ says:

    mama qaypo>>>
    hahaha..dia tu ngikut apa kakaks nyer buat..

    sesekali pegi best gak mama..

    Dee>>>
    ahaks..sebulan?kalau idup kat sana sebulan ell rasa tak leh…mati kutu dibuatnya..cukuplah tu seminggu..

    alamak aih..kopok dh abis lah bg kat sedare mare..

    eila'z>>>
    mmg jln habis ni dik.poket pun kering..:)

    eh no problem…next time eila plak pegi eh..

  7. ~ Lady ell ~ says:

    ct rahani>>>>
    bape lama ct tk balik ni dik…terindu2 sampai..

    kopok lekor terengganu mmg best! tp ct harus cuba yg ini tau..

    atune>>>
    huhuhu..ko jgn tanya aku.aku nk try pun geli beb.derang kata rasa pasir.

    tah la..aku tk sure.tp kata kazen tu..ada 2 tmpt tp yg paling top kat situ lah.kalau pegi KT,ko carik yg ni tau…(siap pomot tuh)

  8. 여자 이니까® ☂[x]O[x]O☂ says:

    cam syok jer tgk lady cuti2 m'sia nie tau..
    jeles la pla.. ;p

  9. ~ Lady ell ~ says:

    xoxo>>>
    alah apa nk jales…ada rezeki kamu gi lh plak.mesti lg syokk..:)

  10. J3zz3lb3ll G' says:

    wah bestnya jalan2 ke pantai timur…kopok lekor satu..ngerikan tgk stadium yg roboh tu?

  11. ~ Lady ell ~ says:

    J3zz3lb3ll G'>>>>
    best la…plus penat!!kopok lekor dh selamt dlm perut la gyena..

    sib baik stadium tu runtuh takde yg trkorban ..

  12. Muhammad says:

    An Invitation –
    Yoyooh.com Blogger Awards Night

    Salam
    Anda telah dijemput ke Majlis yoyoo.com Awards Night .

    Utk makluman lanjut sila ke

    yoyooh.com.

    Terima Kasih

  13. neezareef says:

    tamat dah ell…
    ni klu nk g refer kt blog ell pn ok dah ni complete set dah..

    sempat tu snap kt stadium runtuh..

    kopok lekor tu npk berasap2 sbo je laaaa…slurppp

  14. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    ell kita tak busan baca catatan percutian ell .. byk dpt mcm2 info .. best.. best … lama giler kita tak ke teregganu & pantai timur nieh

  15. ~ Lady ell ~ says:

    muhammad>>>
    thnx bro!!

    neezareef>>>
    ahaks,buleh2 refer je kat sini eh..:)

    owh itu harus kak..kenangan tuh.bkn selalu😛

    uih,mmg trgoda tgk yg berasap tu kak..mkn cenggitu pun sedap!!

    Diana>>>
    alahai,ye ke?mekasih la diana oii…

    terengganu ni mmg best kat pantai dier lh diana…

  16. hamba allah says:

    jgn sdap2 nk mgutuk… kalu x tau pape tutup mulut je.. jgn ckp byk… dh la dtg tmpt org, mngata plak.. lenkali x yah dtg laa.. x rugi pon.. sapa ckp x ckup pnjg landasan? B747 pon leh landing.. kalu x tau pape x yah nk ckp byk laa… wat malu org je..

    • ladyell says:

      maaflh ..
      ya saya tak tau pape.sepupu saya org tempatan situ,jadi die salah jugak ya.
      mekasih memberi komen kat sini ya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s