Pantai Timur – Day 4 (part 2)

Posted: 25/06/2009 in terengganu, trip, vacation

Wednesday,June 24,2009

Bismillah…
Tak nk panjang citer Ell sambung jelah previous n3 yg mcm trbengkalai tu eh.Rasa mcm tk complete kalau tk habiskan citer kat terengganu tuh.
Day 4 (part 2)
1.30pm : Tiba dirumah MIL nephew dimana tempat penginapan we’ols yg ke-3 utk mlm ke-5.(no pic taken)
1.45pm~2.30pm : Lunch yg disediakn oleh wife MIL nephew.Syukur
alhamdulillah..walaupun sederhana tp lazat n yg penting we’ols rasa kenyang.
2.30pm~3.00pm : Solat then brsiap2 gi Masjid Kristal(tempat mesti pergi kat KT).

Gerbang menuju ke Masjid Kristal dan Taman Tamadun Islam(TTI)

Nah..itu dia Masjid Kristal yg jd bualan mulut ramai

Kubah masjid kristal yg kemain bnyk lagik

Chandelier yg brgantungan di dlm. Sebenarnya lh kn bila dh lihat sndiri yg di katakn Masjid Kristal ni…ianya tramatlh kecil klau nk dbandingkn dgn kosnya yg ‘trlampau’ tnggi dari sepatutnya.

rehat2 depan masjid sambil tunggu MIL nephew solat zohor

3.50pm~7.00pm : Melawat Taman Monumen masjid2 Islam Dunia.

Menuju pintu masuk ke Taman Monumen

U’ols boleh pilih sama ada nak naik tramp or basikal.Tp bukan free yer..ada bayaran lain.We’ols konon2 nya nk lebih puas so we’ols pilih jalan kaki jer tnpa sebarang charge tambahan.



Passport utk masuk harga RM10 utk dewasa(merah) dan RM5 utk knk2(biru)
Then,u’ols leh bangga lh bila dpt cop rasmi ‘TAHNIAH’ tu bila u’ols dh habis lawat semua monumen2 masjid yg ada(nk keluar)
Jom lah tengok negara mana yg Ell dh lawat dgn passport RM10 nih. (ish,konon..)
Masjidil Haram,Saudi Arabia & Sheikh Lutfallah Mosque,Iran

Great Mouque of Agadez,Niger & Badshahi Mosque,Lahore,pakistan

Great Mosque of Qairawan,Tunisia & Suleyman Mosque,Turkey

Al-Manar Kudus Mosque,Indonesia & Aleppo citadel,Syria

Pattani Central Mosque,Thailand

Sultan Omar Ali Saifuddin,Brinei Darussalam & Mohamed Ali Mosque,Egypt

Masjid Nabawi,Madinah

Taj Mahal,Agra,India

Kul Sharif Mosque,kazan,Russia

The palace of Al-Hambra,Granada,Spain

~Menuju ke Kubbah As-Sakhrah(Dome of Rock),Baitul Muqaddis,Palestin &

~Keadaan dalaman Dome of Rock(boleh masuk)

Pandangan Kubah dari dalam.

Abu Nasr Parsa,Afghanistan & Great mosque of Samarra,Iraq

Kalyan Minaret,Uzbekistan & Xian Mosque,China

Sementara tunggu MIL menghabiskan lawatannya ,kids ni gi main kat playground yg disediakan..

Fuh! rasa mcm nk trcabut kaki melawat satu2 masjid tuh,Imagine la 21 buah masjid .Btw trmasuk masjid negara malaysia tau…Ada masjid2 yg tertentu d’ols ada buat tayangan gambar mengenai masjid berkenaan .Antaranya Masjidil haram,Taj Mahal,Dome of Rock n Masjid Al-Hambra.Bila masuk dlm tu,sejuk lh sket.ada aircond kan…

6.50pm : basahkan tekak yg dahaga kat Cafe Wan Man (dlm TTI).1st visit dpt meal voucher RM3 seorang kat cafe tuh.

7.00pm : Semua pengunjung diminta keluar sbb TTI dh nk tutup..tp sblm tu lebih kurang 6.45pm d’ols dh announce utk meperingatkan all da visittors la…

7.00pm : We’ols gerak balik ke rumah MIL nephew.

7.30pm~10.00pm : Solat n dinner then rest sambil borak2/sembang2

10.30pm : Tido…I’m so tired.

To Be Continued..

Comments
  1. @tune® says:

    ell…
    aku ske masjid uzbekistan..
    unik kn?lain dr yg lain

  2. nasazfrog... says:

    sis aritu g terengganu tgk dari jalan jer masjid kristal tu,, tak sempat.. masjid tu ada kisah yang tersendiri ker sis…

  3. ct rahani says:

    sy nih namanya org ganu k.ell.. tp x penah smpai lg kt masjid kristal tuh.. huhuhu…

  4. ~ eila'z ~ says:

    wah…best nyer tengok masjid2 kecik tu…nampak mcm real kan mesjid2 tu…erm ni bleh msukkan senarai tmpat melancong family kitaorg ni utk thn depan…

  5. neezareef says:

    cantik masjid tu

  6. ~ Lady ell ~ says:

    atune>>>
    ha'ah..tp kan aku rasa dia tk buat keseluruhan masjid kot..coz aku tengok tenet sebelah dia ada lg masjid yg tempat solat…mungkin tu asalnya memamg gitulah…skrng tempat tu menara utk azan.n kalau baca info yg ditulis kat masjid tu..menra tu tmpt jatuhkan hukuman bunuh.(ntah ler)

    nasazfrog>>>
    masjid kristal tu..mmg cantik,tp dr segi penjagaan agak sket mengecewakan sbb bnyk benda yg dh rosak (tombol pintu yg ala2 emas),tepi2 kubah dh kotor sehingga jelas nmpknyer…bnyk lg la..satu lg size masjid tu agak memeranjatkan jugak..sbb alahai…kecik je mcm masjid kampung ell ni ha.

    kalau monument masjid2 tu,itu ok.utk pengetahuan n best jugakla…

    ct rahani>>>
    baik gi cepat dik..sblm masjid tu dh tk rupa masjid kristal yg asalnya…sbb bnyk yg kelihatan nk mula rosak tanpa pelenggaraan..

    eila'z>>>
    not bad.eila patut pegi bagus utk menambahkan pengetahuan.sambil tu bleh gak amik feel konon2 mcm kat oversea..😛

    neezareef>>>
    best kak..semua masjid yg terkenal seluruh dunia.ada 21 semuanya.

  7. Dee says:

    kalo gi ganu dee kena visit ni..rugi x gi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s