Jalan-jalan ~

Posted: 03/06/2009 in vacation

Wednesday,June 3,2009

Dlm bbrapa hari lg Ell ngan family plan nk gi Kemaman,Terengganu.Tujuannya nak jengah baby baru BIL merangkap cucu MIL ke-34 yg lahir pd 28 April lepas. Memandangkan Ell tk pernah sampai pun ke pantai timur (jgn gelak eh..ini pengakuan jujur tau)…so we’ols ambil kesempatan n plan gi time cuti sekolah ni..boleh lama sket,barulah puas.๐Ÿ˜›

BIL ni dulu belajar di Al-Azhar dan menetap di Mesir tah berapa tahun.Dia bertemu jodoh pun disana…malah masa Ell kawen pun dia tak de.Wife dia org melayu Kelantan/Narrathiwat n her sedara mara ramai kat Kota Bharu.Setelah 2 tahun stay di Kota Bharu,BIL sefamily kini tinggal di Kemaman krn dpt offer dari Sekolah Agama Al-Amin disana..So currently both of them now mengajar di tmpat yg sama.

K, berbalik pd Ell smula, Ell tk sure ini boleh dikira cuti2 Malaysia ke,atau cuti2 umah abg ipar je..hahaha.MIL Ell ni punyalah bnyk packing barang makanan…siap bawak beras dn rempah2 katanya nk masak briyani.Adei..gitulh org tua kan sesetghnya kalau nk jumpa ank2.Insya’Allah we’ols plan lah betul2.Disbbkn Ell tk pernah gi ke side sana tu..rasanya we’ols stay lama skit dlm 5-6 hari.Ada jugak plan nk ke Kuala Terengganu..

Map atas ni menunjukkan direction dr Ayer Baloi – Kemaman.Jaraknya 378.5km dan mengambil masa lebih kurang 5 jam 18minit (tu pun klau straight tk henti).Tp menurut BIL n kawan2 Ell..biasanya 7-8 jam sbb kena ambil kira brhenti2 (Adei..kebas muntot)Btw map direction ni Ell copy dr Yahoo map.Siap nyatakan sekali laluan yg perlu diikut.If u’ols nk lbih jelas, sila click map diatas utk details ya.
Ok,cerita makan. Dr sumber2 yg diperolehi adalah beberapa tempat mkn2 yg dirasakan best dan sedap kat kemaman tu.Antaranya:-
1.Satar & keropok lekor (area pantai telok kalong atas sket sblm ke kijal)
2.Mee chalong kat kedai otak2 che wan (area kuala kemaman sblm nak masuk pantai telok moknik)
3.Air nira sepanjang jalan
4.Nasi kukus,nasi ayam (belakang the store Kemaman,tepi masjid kaler putih)

Kemudian,bila we’ols ke Kuala Terengganu dah tentulah nk ke masjid kristal n monumen masjid2 Islam dunia.Area situ pun ada nephew MIL,boleh lh we’ols jengah skali rumah dia sfamily.Kat Kerteh pun ada nephew hsbn n may b boleh plan sesama…Tengoklh keadaan nya mcm mana.
So,u’ols…bg lh suggestion tempat mkn yg sedap n pantai yg best kat area yg Ell nk pegi nih.Kalau brkesempatan..Ell n family akan terjah.๐Ÿ™‚
*Mudah2an dgn berkat doa u’ols, selamatlh hendaknya prjalanan Ell sekeluarga ..
Comments
  1. bspotgurl says:

    memang best kalau gi jalan-jalan nih..

  2. @tuneยฎ says:

    i luv ganu
    one of my fav place

  3. sweetfiza says:

    ni kira cam jalan2 cari makan gak ni ….
    tahun lepas baru jalan2 kat ganu ni ….
    mmg best …

  4. nani dakgilachoc says:

    salam singgah..

    selamat bercuti2 yer kak..erk akak ke? tua setahun je dr kita..hehe…
    apapun selamat pergi dan selamat kembali k…

  5. neezareef says:

    bgs la ell complete perjalanan ell..

    tp ell kena hati2 jugak ya jln jauh2 tu…klu tade prob takpe

  6. Brilliant Marjan says:

    bestnyer dapat jejalan..hehe..sy pn akan g t'ganu kak.5 ari tuh.insyaAllah migu depan.

    pgrm anak angkat..hehe

    sy doakan akk & family selamat g & selamat balik..

  7. rasp says:

    bestnya nak gi sana…
    dah lama i tak ke sana tau…
    sis, baik2 jalan tu…
    u kena extra care skit ya..
    smoga u & ur family have a safe trip!
    jgn lupa enjoy!!!

  8. Dee says:

    x gelak..dee pun xpenah smpi johor..setakat tangkak n ledang jelah..hahaha..

  9. Yan says:

    wah jauh tu nak berjalan..
    moga selamaat pegi dan balikla yer ell…

    ehh.. dah tau tak ell top 14 contest seiras wajah…???
    sebelum bercuti tu.. buatla dulu entry supaya derang undi ell ngan nana… heheh..

  10. Yan says:

    opss lupe.. jga dri..
    tp ade dengarla pregnant takleh travel.. nape yerkk??
    tp tak pastila pregnant di fasa mane yg tak boleh tu… mugkin dah ujung2 kot..

  11. ~ Lady ell ~ says:

    bspotgurl>>>
    yalah..sekali sekala bawak anak2..lebih2 lg time cuti sekolah.

    @tune>>>
    owh really? jom gi lg

    sweetfiza>>>
    hahaha…hsbn awal2 dh cakap carik tempat mkn yg best kalau ada…๐Ÿ™‚

    best eh..ok tk note.๐Ÿ™‚

  12. ~ Lady ell ~ says:

    nani dakgilachoc>>>
    salam kembali…

    owh,tk yah berakak2 eh.ell pun tak de tua setawon nyer..dob bulan december.

    mekasih la peringatan tu yer..

    neezareef>>>
    tempat tak pernah gi…nk kena siap2 brtanya..kata org nnt sesat jln kan…

    insya'allah..mekasih ye akak. mmmuah*

    Brilliant Marjan>>>
    ni belum dpt rasa lg best ke tak…tp dh mula exited la..

    ok,selamat utk kamu jugak ye adik..๐Ÿ™‚

  13. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>>
    thnx ya sis…sis ni mmg mcm sista2 la..๐Ÿ™‚ mekasih2.. smooch n hugs*

    Dee>>>
    ok2..ell akui gak org sana2 nun ada yg tk pernah sampai johor… :)jgn lupa bagitau kalau sesekali nk turun johor eh…

    yan>>>
    mekasih yan.๐Ÿ™‚

    tk pernah plak dengar pegnen tk leh travel…ada pantang larang ke..?agaknya tu kalau dh trimester terakhir kot…

    owh ok,top 14 eh…Ell ngan Dina yer…๐Ÿ™‚ ell ngan Aryan tk dpt ke..

  14. ~ eila'z ~ says:

    salam kak ell~ wah jln jauh nampak… slmat bercuti n jg diri n baby baik…. jalan2 tu ingat dunia tau…hehehe

  15. ๎€’Dakjaat๎€’โ„ข says:

    ni nak g menjenguk ke nak pergi shopping nie? ahaha!๐Ÿ˜›

  16. niza says:

    wahhh!!!nak gi kg hubby aku tu ell…kemaman…lama x blk..nmpk sgt dah lupa kg…hehehe…taklah…cuma xder cuti yg btul2 pjg tuk blk kg…tp parents x dilupakan…hehehe…

  17. ~ Lady ell ~ says:

    eila'z>>>
    mekasih eila..
    sure ingat dunia lh adik… :)akak tk gi planet marikh pun..๐Ÿ˜€

    Dakjaat>>>
    pakej la..semua skali pun buleh…๐Ÿ™‚

    niza>>>
    kampung suami mung ke..la,gapo mung tk ghoyak tempat2 menarik..๐Ÿ˜€

  18. ct rahani says:

    wah akak nk gi trg yer.. negeri sy tuh.. huhuhu..

    klu nk makan kopok lekor yg sedap akak borong jer kt kg losong.. muarh pun murah.. hehehe..

    pe2 pun ati2 dlm perjalanan yer kak..

  19. niza says:

    eerkkk…tmpt menarik??kat kemaman ye??aaaaa gi nilah…kuala kemaman tuk mkn satar,kepok lekor…pastu tmpt2 lain aku x tau…uhuhuhu…
    tu ko kena tny hubby aku la…hiks…

  20. ~ Lady ell ~ says:

    ct rahani>>>
    owh ye ker..tk balik kampung?

    mekasih bebanyak ct yer..

    ๐Ÿ™‚

    niza>>>
    hiks..tanya hubby mung ke…malu ah.๐Ÿ˜›

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s