Resepi aje..

Posted: 29/05/2009 in recipe

Friday,May 29,2009

Hi alls..Ell tak de apa sgt nk citer…sbb Ell dh mula rasa mual n loya,otak pun mcm tak berapa nk fungsi😀 Tp sblm tu,ell nk ucap terima kasih pd yg sudi memberi komen utk n3 yg lepas…luv u’ols…
Arini sbb nk update sket,Ell dpt upload gambar ayam panggang home made yg Ell bikin hari rabu kelmarin.Agak2 ada yg nak mencuba resepi ni,silalah ye.senang je..Ini boleh dikatakan resepi senang lah sbb boleh tinggal2 takyah nk duk kat dapur lelama kan.

Ayam Panggang Rosemary

Ingredients:-

bawang merah(kisar)
bawang putih(kisar)
halia(kisar)
madu
kicap(agggaran sendiri)
rosemary/mixed herbs (McCormick)

Method:-

~Bersihkan ayam dan keringkan
~Perap ayam dgn semua bhn
~Sumbat jugak bahagian dalam ayam supaya rasanya sekata
~Biar selama 1 jam atau lebih(ikut suka)
~Bakar dlm oven dgn suhu 180′ selama 20-25minit atau sehingga ayam masak.
~(tanda ayam dah masak,bila dicucuk akan keluar moist)
Ok,semalam plak Ell kerajinan buat minum petang penkek ngan apple sauce.Sauce apple tu sama kekdahnya ngan nak buat inti apple pie..

Penkek

Ingredients:-

200gm tepung
1 sudu baking powder
1ltr fresh milk (anggaran sendiri)
1 biji telur
2sudu besar butter cair/minyak zaitun
3 sudu besar gula

Method:-

~blend semua bhn dlm blender
~guna non stick pan(kalau ada)
kalau takde ,tak yah letak butter masa blend,
~tp butter tu guna masa nak curah penkek.
~letak sket setiap kali curah penkek.
~ulang semua sampai adunan habis dgn api yg sederhana dan kuali tk terlalu panas
~kalau tidak,penkek berlubang2.

Inti Apple

Ingredients:-

2 biji apple merah(potong dadu)
1/2 cwn gula
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu bancuhan tepung jagung

Method:-

~Campur semua bhn kecuali bancuhan tepung jagung kedlm saucepan atas api kecil ~bila dh sebati dan gula dh cair boleh curahkan bancuhan tepung jagung. ~masa ini juga boleh perah jus lemon (kalau suka. ~dptkan kepekatan yg ideal ~curahkan atas penkek tadi

SELAMAT MENCUBA

Ok u’ols,selamat berhujung minggu.Kalau ada yg merancang nak gi bercuti sempena cuti sekolah ni..selamat bercuti dan berhati2 dijalanraya yarh.plz do tk cre…

Comments
  1. @tune® says:

    cube kt umah ko la

  2. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    wah dlm pening2 leh msk macam tue .. TQ 4 the resepi😉

  3. neezareef says:

    syedapppnye npk ell..
    pancake pn sama…
    nk skit bleh

  4. Dee says:

    wui..sedapnyer..nak2 dee mmg tgh lapar giler ni..tp kalo dee buat ni..confom xde yg mkn..hehehe..

  5. ratna says:

    sedapnyer tgk ayam ni.. bole dicuba nanti ni..

  6. sweetfiza says:

    wahh…x menahan tgk ayam tu …
    nak kena wt ni ….
    nyum…nyum….

  7. ARIFFDA says:

    ayam itu sgt sedap la..
    rajinnye ell masak
    kena cuba ni

  8. rasp says:

    itu penkek very the yummylicious..
    u r a superb chef laaa

  9. Brilliant Marjan says:

    salam kak..loya2 pn rajin lagi yer..pandainyer akk masak..tnx 4 da recipe *_*

  10. ~ Lady ell ~ says:

    atune>>>
    boleh ajer..no problemo.😛

    Diana>>>
    alah diana..senang je,keluar dr freezer pastu tinggal,perap bhnnya,tinggal jugak..kemudian bakar dlm oven pun tinggalkan jugak.senang kan.main tinggal2 jer…owh ya,senang perap dlm plastik yg ada zip tuh.

    ur wlcm..:)

    neezareef>>>
    alah..mmg nk kasi,tp dh abish ar kak…

    Dee>>>
    apesal plak takde yg mkn..lum cuba lum tau aper…

    ratna>>>
    sila2 lah cuba.senang je…tk leceh pun.

    sweetfiza>>>
    agak2 tk menahan carik je kat supermaket..🙂

    Ariffda>>>
    bada,inilah masak org malas..mana de rajinnyer..tk bnyk kerenah tau.

    rasp>>>
    hohoho…jgnlh puji cenggitu sekali sis..biasa2 jer..tah2 sis lagi handal tau… cuma sajer tak mau tunjuk skill ^_^

    Brilliant marjan>>>
    salam adik…takde rajin nyer..org rumah mestilah masak kan..kalau tak perut tk berisi..🙂

    ur wlcm adik..🙂

  11. hazlin says:

    dalam meloya tu sempat gak masak… itu dah dikira bagus…

    thanks 4 t recipe.

  12. Gieyana says:

    Rajinnya Ell masak…suka tang roasted chicken tue..thanks for sharing..nnt bleh try nie…

  13. ~ Lady ell ~ says:

    hazlin>>>
    boleh la kak sket2..jgn takde langsung kan..🙂

    Gieyana>>>
    takde rajin nyer..dh suri rumah sepenuh masa..mmg ituler keje nyer..🙂

    silalah try..

  14. ~ eila'z ~ says:

    wahhh rajin sungguh ibu mengandung ni….makan banyak2 yer sis… biar baby tu sehat kluar nanti…

  15. Yan says:

    penkek tu lempengla kan??? hehehe

  16. ~ Lady ell ~ says:

    eilaz>>>
    alah,biasa2 aje.mana de rajinnyer..

    🙂

    yan>>>
    yolah tu…🙂

  17. ct rahani says:

    terus rasa lapo nengok ayam panggang tuh.. hehehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s