Khas Buatmu Ibu

Posted: 10/05/2009 in happy mothers day
Sunday, May 10,2009

Seperti yg semua maklum, hari ini 10 May adalah Hari Ibu. ‘Sekadar menghayati’, u’ols kena stop/pause/mute playlist Ell kat bawah page ni,then u’ols play clip bawah ni n baca puisi yg Ell tulis kat bawahnya. Ell juga ingin mengambil kesempatan disini utk mengucapkn Selamat Hari Ibu buat anda semua..ibu2 diluar sana.🙂 Walau pun n3 ni agak trlewat,tp yg penting motifnya sama..

Ibu…

engkau menangis karena aku

engkau sedih karena aku

engkau menderita karena aku

engkau kurus karena aku

engkau korbankan segalanya untuk aku

Ibu…

jasamu tiada terbalas

jasamu tiada terbeli

jasamu tiada akhir

jasamu tiada tara

jasamu terlukis indah di dalam syurga

Ibu…hanya do’a yang bisa kupersembahkan untukmu

karena jasamu

tiada terbalas

Hanya tangisku sebagai saksi

atas rasa cintaku padamu..


Dari Abu Hurairah ra., ia berkata: Seorang laki-laki datang menemui Rasulullah saw dan bertanya kepada beliau, “Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang paling berhak aku pergauli?” Beliau menjawab, “Ibumu! Ia bertanya lagi, “Lalu siapa?” Rasul menjawab lagi, “Ibumu!” Ia balik bertanya, “Siapa lagi?” Rasul kembali menjawab, “Ibumu!” Ia kembali bertanya, “Lalu siapa lagi?” Beliau menjawab, “Ayahmu!”
Masya’Allah..dr situ menggambarkn sungguh mulia nya darjat seorang ibu..berdosalah kita andai mengguris perasaan seorang ibu apatah lagi menderhakainya.Hari Jumaat yg lepas Ell menonton tv9 mengenai pengakuan seorang ibu tentang anaknya yg derhaka.Keji nya anak itu sehingga sanggup perkosa ibu kandung sendiri atas sebab dendam terhadap ibunya yg tk membela dan mendidiknya dr kecil…Astaghfirullah..Ibu kandung sendiri mengutuk anaknya dan menggelar sebagai anak derhaka dan bersumpah hingga akhir hayat ibunya tak kan mengampunkan dosa anaknya itu.
Bertaubatlah,Sayangi ibu selagi ada.Mohonlah ampun dan maaf kepadanya sblm terlewat. Betapa kesalnya kita nnt andai dpt menatap ibu menutup mata dn tidur buat selamanya.Disaat itu hanya kekesalan yg menghantui diri.

(peringatan bagi yang lupa) Semua dosa Allah tangguhkan balasannya menurut kemahuan-Nya sehingga Hari Kiamat, kecuali dosa menderhakai kepada ibubapa; Allah menyegerakan pembalasannya, semasa hidup dan sebelum mati. – maksud Hadith .

Wallahualam…

DI kesempatan ini,Ell ingin mengucapkan SELAMAT HARI IBU buat 2 insan istimewa yang ini iaitu ibu kandung Ell (kanan) SAUDAH BINTI MOHD YASSIN dan ibu mertua (kiri) Hjh HAWA BINTI SAFAR.Terima kasih atas segala pengorbanan yang kalian berikan tanpa pernah mengeluh.

Mak…, I LOVE YOU SO MUCH

juga kepada Abah…!!!


Oh ya,sebelum trlupa,Ell nak mengucapkan TAHNIAH kpd hsbn kazen diatas ANUGERAH

PENGHARGAAN HARI IBU anjuran NV(nouveles vissage) Sri Dewi dan Keluarga 2009.Penganugerahan ini diberikan berdasarkan karangan kiriman peserta yang menceritakan pengalaman suka duka ibu mereka dlm menempuh cabaran dan dugaan sehingga kesemua anak2 berjaya dlm kehidupan masing2.Tahniah sekali lagi buat SITI AEKBAL BINTI SALLEH dan ibunya MAZNAH ABDUL KADIR.Anugerah telah disampaikan oleh Raja Permaisuri Agong Tuanku Nurzahirah.Berita lanjut di http://fotoweb.bernama.com/ , quick search MAZNAH ABDUL KADIR..u’ols akan nmpak 3 gambar mengenainya..Berita di mediaprima dan rtm pun ada menyiarkan majlis anugerah ni.

Comments
  1. Brilliant Marjan says:

    Salam kak ell.selamat hari ibu tuk kak ell n 2 mak kak ell juga.ummi sy kt time kasih..

    Wah, akk de bakat karang puisi ae?simple & touching.sedih sy baca..seyes!

  2. ~ Lady ell ~ says:

    Brilliant Marjan>>>
    salam..terima kasih…🙂

    alah,biasa2 aja.

  3. iena hamdi says:

    salam yang…

    happy mothers day juga

  4. ARIFFDA says:

    slmt hari ibu..ell

  5. Dee says:

    happy mother’s day ell!!

  6. rasp says:

    sis, heppi mom’s day to u too!!!
    u ni mmg berbakat dlm segala hal lah sis..wa suspek lu laaa😀

  7. ct rahani says:

    sedih lak baca puisi akak..

    hepi mothers day kak..

  8. Joyah Sempoi says:

    ladyell…

    happy mother’s day…

    mmhhh, patutlah cam pernah dgr nama siti aekbal salleh tuh…tengok link pic tu, rupe2nyerr skool mate kite dulu….kecik jer dunia ni..:)

  9. ღ lyne ღ says:

    happy belated mother’s day kak ell🙂

  10. @tune® says:

    happy mothers day ell…
    to MIL
    to YM
    to you

  11. ~ Lady ell ~ says:

    iena hamdi>>
    ariffda>>
    ya,terima kasih..semoga kita sama2 selamt ya..

    rasp>>
    tq sis..same goes to u..alamak,saspek apa plak nieh.🙂

    ct rahani>>
    mudah2an trkesan dlm hati..

    happy belated mother's day🙂

    Joyah Sempoi>>>
    happy belated mother's day..🙂

    la…skool mate ker…kat skolah mana eh.

    lyne>>
    tq adik..🙂

    atune>>
    thnx ya atune..🙂

  12. Joyah Sempoi says:

    masa kat sdpb pontian..dia nie glemer sukan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s