that b*st*rd peragut

Posted: 07/05/2009 in issue, ragut

Thursday,May 7,2009

U’ols tengok tak 360 kul 9 mlm semalam.Topik hospital kerajaan yg mcm pernah Ell utarakan isunya DISINI.Takde beza,lebh kurang je layanannya.Cuma Ell beruntung sket takde apa2 musibah yg berlaku.Mcm2 kisah didengar,Ell pun sedih,trharu n sayu jugak bila dengar mereka kehilangan org2 yg trsayang disebabkan sikap sambil lewa kakitangan hospital.Selagi sikap mereka semua tk berubah,selagi itu nyawa2 pesakit trancam bkn disebabkan penyakit,tp disebabkan sikap buruk acuh tak acuh tu.

Ok,sebenarnya bkn itu yg Ell nk citer utk n3 kali ni.Ell rasa nk share jugak pengalaman pahit yg pernah Ell lalui lebih kurang 10thn dulu slps Ell tengok berita mengenai kes ragut ibu hamil di Batu Pahat,Johor dan Kelantan.topik ni mmg hagat 2-3 hari ni.Oh…sungguh sadis..Lahanatlh hidupmanusial siperagut’ tuh .Kalau meragut rumput ada gak faedah.Binatang yg meragut rumput pun tk se‘binatang’ that b*st*rd peragut. Hish… gerammm2.
K, cerita mengenai pengalaman kejadiannya yg berlaku sendiri pd Ell. Time tu Ell baru brtunang.Kata org ‘darah manis’.Aset pun tk berapa nk ada..melainkan sebijik motor yg tunang(that time) ada n nk bergerak kemana2 pun itulh transport.🙂
Kisahnya,hari kejadian Ell ngan hsbn (masa tu tunang) pergi survey dn beli sket2 brg hantaran kat JB.Jauh gak,lebih kurang 1jam prjlnn.Pergi pun dh tgh hari,nk survey brg kn lama,so,cecah jugaklh ke maghrib tp itu pun dh nk sampai rumah sebenarnya,lebih kurang 6-7km je lg.
hsbn Ell dh nmpak dari jauh ada motor kt belakang,tp mcm biasa tklh menyangka apa2. Tiba2 dlm keadaan yg dh nk gelap tu motor tu sekali lalu menghimpit kemudian mereka cuba nk meragut handbeg Ell yg ada dlm bakul motor. Tp cubaan dia gagal sbb hand bag trsangkut kt antara bakul dn handle motor kita org. Dn disebabkn trsangkut itu kita org trjatuh n dia org terus pecut lari takut.Cis! peragut sial keparat!!! Mujur tak ada kenderaan pn masa tu,sbb jln kawasan tu kalau maghrib agak lengang dn sunyi.Sempatlh hsbn Ell heret motor ketepi jln sblm nmpak kelibat sebuah bas melalui jln tu.Baju seluar koyak sana sini,lebih2 lg seluar hsbn Ell.Tp nasib baik kita org tk apa2 sangat.lutut je dan siku lengan luka2.Sampai skrng sedikit scar tu masih ada..dn bila melihatnya secara tk lngsung mmbuatkn tk leh lupa kejadian trsebut smpai hri ni.
Dlm sibuk2 mengemas brg2 yg brsepah tu sambil trhincut2, dgr plaklh bunyi anjing2 yg menyalak2.Apalagi,cepat2 kitaorg naik motor dan patah balik menuju ke balai polis Pontian utk buat report.Kat balai polis pun kecoh gak dgn kes ragut yg berlaku sehari sebelum kejadian kitaorg tu kat kampung berhampiran.Cuma nasib org yg kena ragut tu agak tk menyebelahi beliau..kesian.Dah tu,kita org pergi ke hosp plak utk dptkn rawatan.Dh settled semua,kita org balik rumah. Dlm keadaan abah Ell yg nk marah sbb balik lambat,bertukar jadi simpati .Mujur tak de perkara buruk yg lebih dahsyat brlaku.
Nmpaknya bnyk nasib baik yg berpihak kpd Ell brbanding org lain.Dan sbb tu,Ell tk henti2 brsyukur yg tramat.


*Secara jujur,lps kejadian trjatuh tu,sepanjang perjlnn menuju ke hospital Ell menangis tak henti2 disebbkan trauma.Sib baik hsbn ada tenangkan Ell.
*Selain dari tkut tercicir (sblm ni Ell prnah trcicir n hilang hand bag kt toilet shopping mall) kejadian ragut mcmnilh yg mmbuatkn Ell phobia nk bawak handbeg gi memana..


Ok,U’ols..dh bnyk sebenarnya pihak yg bg ‘tips’ cara nk mencegah dn mengelak kes ragut.Tp kali ni Ell nk bg sket ‘power’ apa yg patut kita buat sekiranya kejadian ragut ni berlaku depan mata kita/jadi saksi:-
1.Klau rasa tk mrbahayakn diri,hambat/kejar derang tp jgn panic.smbil kita menolong org tu pekik minta tlg dri org2 yg lain dn jgn lepaskn si pnjahat dri pandangan yg akan mmbuka peluang utk derang melepaskan diri.
2.Ram them down from their bikes(biasanya).cuba sampai derang jatuh.Balinglh ngan batu besar ke or whatever yg menyakitkan derang dgn jarak yg selamat (tkut derang ada pisau dsb).Kepung dgn org2 lain yg ada.
3. Jgn ada belas kasihan kalau derang injured – kdg2 derang melawan dan cuba utk melarikan diri,haa..time tu kita ketuk2 kepala dia.😀
4.Ramai2 bantai dulu cukup2 (kasi ajar skit) then telefon polis.
5.Pastikan derang lembik supaya tk larat nk lari. tunggu sampai polis dtang.
Itu pun kalau u’ols berani nk tolong. Ell pasti mesti u’ols brbangga dpt memberikan bantuan.🙂 sbb si ‘haram jadah peragut’ tu mesti sedaya upaya nk dptkan handbeg atau purse tk kira apa cara sekalipun trmasuklh kalau trpaksa..meragut nyawa mangsanya..
Kita pun dlm masa yg sama…harus berhati-hati. Utamakn keselamatan diri kita.
Comments
  1. Brilliant Marjan says:

    sadis gak cite akk..sy pnah kena pegang dri belakng (mujur de beg sek. & sy pkai tudung labuh)wak2 blk dri sek..naik basikal time form 6.mmg takut cz sy sorg je..org 2 lak siap tgu kt 1 simpang lps sentuh blkg sy tuh..

    sy mmg dah siap botol air(besar & de air lg), pisau kecik & ilmu teakwondo sy..

    time lalu depan dia (dgn separuh berani, jln still sunyi),sy hayun botol 2 & cam muka dia giler2..dia pn t'kejut gak cz tindakan sy 2..mujur xde pe yg jadik..

    balik 2, mmg m'gigil la..

    **xkesah jenayah pe, tp sy tetap takut..sy xleh lupakan laki ikut sy balik sewaktu keje lps STPM dl..huhu

  2. zeti says:

    ell pun penah alami ek.. truk tul diaorg ni kan.. zt mmg bngang giler ngan diaorg ni.. bila baca paper tu asyik mnyumpah je.. yer la, 2 mangsa tu hamil plak tu.. mntang2 la pmpuan yg bwk motor.. snang2 je diaorg buat camtu.. skang ni kita org pmpuan ni mmg kene sntiasa beware.. x leh leka sgt.. klu x mcm2 leh jd..

  3. Signorina Syima says:

    kak ell… org malaysia ni berapa peratus sgt yg nak menolong… depa lagi suka melihat dr membantu… benci..
    alhamdullilah.. mujur tak pernah berlaku apa2 pada sy lg.. mgkn org nak ragut pk 2 kali sbb gaya sy macam org tak berduit… huhuhuuh
    apa2 pun… kena hati2…

    er.. kak ell sihat?

  4. @tune® says:

    panjang² diorang komen

    moral of d story

    Dunia sudah x selamat

  5. bspotgurl says:

    Betul tu Signoria Syima, malaysian people is like that. Banyak yang melihat dari menolong. Factor takut kot.

  6. eya says:

    lgpon ell kes kene ragut ni,xleh gak nk slhkan si peragut tu..kdg2 sikap si poan yg bwk beg tu,cm xde kesedaran psl keselamatan diri dia. lg2 yg sll naik motor bersendirian. ape slhnye jgn bwk enbeg bile nek moto. tp susah jugak ek kalo poan tu kai baju kurung[mn lak nk letak beg duit]..ekeke..kite rs spttnye setiap poan kene peka la,kalo kite berhati2,x bwk enbeg..xkan peragut dok M kite.

    lg 1,kite nk info sket psl poan yg suke bwk beg tgn ni,..kalo nk bwk x slh pon..tp kalo terkene la kes2 cmni..jgn dilwn..lpskan je beg tu. sygi nyawe sndri dr syg beg tu. harta2 dlm beg leh dicarik,nyawe xleh diganti..

    nota:kite jrg bwk enbeg kalo g jln2.sbb abg kite da warning..kalo sesekali bwk pon letak ken semayang,pastu tukang bwknye abg..ekekeke..

    *sian kat anak dua org tu,da xde mak. lgpon laki dia da bnyk kali warning jgn ikat beg kat side mirror,bini dia degil gak..tp da ajal dia kat situ kan. Al-Fatihah.

  7. ~ Lady ell ~ says:

    Brilliant marjan>>>
    itu lain plak motif nya..sib baik tk jadi apa2 kan.akak pernah gak diganggu org2 phsyco mcm tu…uish..meremang bulu roma bila ingat semula.geli geleman.tk yah lh akak citer.mujur tk de apa2 jugak yg berlaku..

    jenayah ni buat kan kita hidup mcm tk senang. >:)

    zeti>>>
    betul zeti,skrng ni mmg yg membuatkan org ramai marah.derang tu senang2 cari duit hasil kerja haram nih.yg kesian mangsa2 tu.

    beringat je lh sblm jadi apa2.

    signorina syima>>>
    yelah syima..kan pernah dulu ada kes org yg nk menolong pun jadi mangsa sampai maut kan.tu pun salh satu sbb org takut sbb derang siperagut tu sanggup brtindak agressif.nk tolong salah,tk tolong pun salah,so..tengok jelh kan.nyawa lagi brharga.

    yg penting jgn jln bersendirian kat tempt sunyi..itu lagi membuka peluang utk siperagut2..kita pun susah nk dptkan bantuan..

    akak sihat sprt biasa.. :)mekasih brtanya

    @tune>>>
    yup betul!!jadi kita nk duduk kat mana ekk yg slmt..plenet marikh boleh ka..kat sana pn dh ada makhluk yg dijumpai..boleh brkawan ngan dia kan..😀

  8. ~ Lady ell ~ says:

    bspotgurl>>>
    ya betul,takut itulh sbbnya kan.lebih2 lg kalu org tk ramai yg boleh membantu.so,mangsa ragut tu pun trpaksa relakan jelah..tk de apa yg boleh dinilaikan dgn nyawa..

    eya>>>
    betul2 eya..tk dinafikan..kadang2 perempuan2 ni mcm sengaja nk menayang henbeg derang.peragut pun apalagi..mmg peluang derang lh kan.itu sendiri tk mau ingat la kan..

    ell pun akui,jgn lawan serahkan je beg tu..apalah sgt beg tu brbanding nyawa kan..mana nk beli nyawa.tp org2 yg melihat tu boleh berikan bantuan..

    ell pun tk bawak hendbeg gi jenjalan..beg telekung je,diaper ank ell pun kdg2 sumbat dlm tu gak.mengurangkan risiko diragut.

    *al-fatihah utk arwah.

  9. neezareef says:

    ell..sy pn penah npk gak dpn mata
    tp taun 2004 x silap..time tu kt jb..area pelangi..yg ragut tu india naik moto..yg kena ragut cina
    tp x leh nk tlg sbb laju giler dia bedezuppp

  10. Lieya says:

    Betullaaa kalau dpt peragut tu kan, kasi blasah depa nie cukup2 baru hantar kat polis. Hidup kurang hajar sangat, banyak lagi keje yg halal yg boleh dibuat tp meragut tu jugak yg nak dibuat.

    Kene kat batang hidung sendiri baru padan muke, mcm ade pendengar radio Hot FM pagi tadi. Dia call Hot FM pasal isu ragut nie laaa.. pastu dia ckp dulu dia penah jadi peragut, tp dia dah berenti sbbnye bile mak dia sendiri kene ragut. Mase tu Fara Fauzana punyelah melenting. Kalau aku, aku pun melenting gak. Dah kene batang hidung baru nak berenti. Agaknye kalau mak dia tak kene ragut sampai skang masih wat keje camtu gaknya kan????

  11. Izan says:

    tu la kan. kat berita ari2 dgr pasal peragut. rasa takut la plak….

  12. Yan says:

    owhh ell pun ade experience kene ragut.. samela ngan yan.. pun same.. dia tak dapat amik handbag yan.. dia bodo skit.. dtg ragut sorang2.. tp ape2pun mende tu mmg wat kite trauma.. klu jalan sorang2 mesti kite nak pandang belakang.. sbb tak tau ape ade kat belakang.. lainla kite berjalan ade bawak side mirror atau mata kat belakang.. hehe

  13. ~ Lady ell ~ says:

    neezareef>>>
    woaho..ell rasa derang ni mat beruk sarkas(rempit)meragut ni keje derang la..sbb tu bedesuup je derang ilang..

    Lieya>>>
    kurang ajar nyer penyangak..sesapa pun dengar melenting..tu baru namanya rahmat..kalau tk die tk sedar lagi..

    izan>>>
    beware je lah kat malaysia ni…

    yan>>>
    hahaha tu dier baru nk belajar tu…ish,mata kat belakang?kang org panggil hantu siang palk kang..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s