Isu Hospital Kerajaan

Posted: 27/04/2009 in hospital, issue
Monday,April 27,2009

Mungkin kita dh bosan disua dengan isu kecuaian hospital-hospital kerajaan di Malaysia ini. Saban tahun atau bulan ada aja isu kelemahan pengurusan hospital didedahkan. Kadang-kadang muncul perasaan bimbang dengan perkhidamatan yang disediakan.Sebab brkemungkinan akan menambah penyakit bg yg nk mengurangkan sakit.

Pagi ni,Ell tonton MHI dgn isu yg dikemukakan adalah brkaitan dgn perkhidmatan hospital kerajaan.Dah 2x isu ni diutarakan dr minggu lps.Mcm2 keluh kesah pemanggil yg melepaskan perasaan geram dan marah.Yg paling tk boleh nk elak,setiap pemanggil mesti mention nama hospital tanpa brselindung..baguslah,sekurang2nya hospital brkenaan boleh pertingkatkan perkhidmatan yg cemerlang kpd pesakit2nya.

Mcm2 kes dh yg kita pernah dengar brkaitan hospital kerajaan ni,bkn nya nk perlekeh..cuma sekadar memberi sedikit kesedaran kpd kakitangan hospital kerajaan ni apa yg sewajarnya diperlakukan kpd pesakit.Akhbar Berita Harian harini kes trtangkap 2 org dokter yg ‘curi tulang’.Hah padan muka..dh tentu ramai pesakit dtg nk mendptkan rawatan ,dia senang lenang baca surat khabar n buat krja sndiri..halo ni bnyak pesakit tnggu tau.*tuuuttttt*punyer dokter.apa yg dia belajar dulu hah!

Ok,uo’ls..bkn Ell sesaje nk bising2 kat sini.Ell pn ada pengalaman dgn hospital kerajaan ni.Tp mungkin tak lh seteruk sesetengah kes.Kisahnya 9thn lps masa Ell nk melahirkan puteri sulong Ell, Marsha.Hari kejadian pagi,Ell gi rutin check up kat klinik tmpt Ell,baby didapati dh kurang movement dlm perut, tkut je hape2 jd kan..Ell diminta pergi ke hospital Pontian utk membuat pemeriksaan selanjutnya.Time tu Ell belum rasa sakit nk bersalin ,seminggu awal dr tarikh due..
Bila sampai kat hospital punyalh lama nk menunggu giliran…(yelah,fhm hospital kerajaan mmg ramai pesakit,mcm tk cukup kakitangan).Takpe,Ell ngan suami tunggu dgn penuh kesabaraan..maklumlah..sakit lum datang..tp kalau dh mula sakit tu,mmg hilang sabarlh jawabnya..Tambah pulak,bila dh sampai giliran…2-3 kali Ell keluar masuk bilik dia kata tunggu baby gerak.Wey,org dtg nk check kenapa baby tk gerak..Adei,segal betul.Kali ke3 baru doc tu kata baby sleeping pattern lps di periksa dgn alat apa tah yg utk dengar degup jantung baby tu..So,Ell ditempatkan diward utk 1mlm (katanya)bg membuat pemantauan trhdp baby.Kalau ok,esok boleh balik.

Dgn kuasa Allah,mlm tu jugak Ell dh mula rasa sakit nk brsalin..hsbn Ell yg setia menunggu dan meneman dr siang tu balik lh rumah utk mengambil segala keperluan Ell dan bb (time tu tk siap2 bawak beg sbb tk tau kena tahan)abis,1st time.Tp sblm tu,Ell dh diperiksa bukaan jalan,tp masih 1cm.Jadi nurse pn menganggarkan paling cepat pun esok tgh hari baru Ell brsalin.Nurse tu pn mmberitahu yg si suami boleh balik,sekiranya ada apa2 dia akan beritahu.So bila dh dekat mlm hsbn Ell pn berkira2 utk dtg pd keesokan pgnya,tu pun Ell yg suruh sbb time tuh Ell rasa ok.

Lebih kurang kul 1-4pg Ell dh mula resah tk tentu arah..kejap2 keluar masuk bilik air sbb rasa mcm nk ‘buang air besar’ .Akak sebelah katil Ell pn dh risau,dia kesian siap ckp kat nurse tu suruh tengok kn Ell.Katanya pernah ada kes yg ‘trberanak’ atas katil.Wah..punyalah hangen nurse2 yg time tu tgh mkn kuaci, smbl tengok tv n dengar radio nk check Ell nih.”Haih lambat lagi ” katanya dgn nada rungut.Agaknya apa perasaan dia ekk. Ell pn nk geram takde lah..sbb masa tu dh ingat nk menahan saket jer..2-3 kali gak Ell pergi jumpa dia suruh tengokkan ‘jalan’ atau pn susah2 Ell dh brsedia nk masuk labour room tu.Amboi..tambah bising lg dier..”belum lg la…esok baru awak brsalin nih.tido dulu..menyusahkan betul” cait setan nye nurse…

Punyalah tk thn Ell time tu,Ell sampai nekad biarlh Ell bersalin je atas katil tu..biar dia nengok Ell betul2 dh brtarung ngan nyawa..bergolek kekiri,brgolek kekanan..tk sape pn nk tolong..kakak2 yg sebelah menyebelah katil semua pn menahan sakit n ada yg tido..Keluar masuk bilik air sambil mengerang2..tp semua nurse buat2 tk dengar..dan tiba thp yg Ell takleh thn sampai trmuntah tepi katil sbb Ell rasa mual yg melampau…Bila dia dengar Ell muntah tu,baru nk tunjuk muka…tp bkn dgn perasaan kesian…makin ‘menyetan’ lg dia.Ada ke dia leh ckp “Adoi….!muntah pulak dia..knpa tk pegi toilet…tk habis2..” apa yg tk habis2?nk kata meyusahkan…

Jam masa kul 4.30pg(lebih kurang).Dan dia tk de pilihan,terus check bukaan laluan Ell.Mak aii..trkejut nurse2 tu u’ols..dh 8cm.Ell pn dihantar ke labour room..sambil bertarung nyawa dn tk hingat apa…tanpa peneman,dan sokongan..Ell slmt melahirkan bayi comel nama Marsha pd pukul 6.52pg (24/7/2001).

Yang ralat sekali Ell tk diteman kan suami Ell yg trcinta ..dn lebih sedih lg semua family members tk dimaklumkan dgn kelahiran bb Ell tu…Alih2 pagi tu hsbn dtg dgn abah Ell bawa bekal sarapan utk Ell mkn,tengok Ell takde kat katil baru lh hsbn diberitahu yg Ell ada dlm labour room tp dia ingatkn setakat check je.Dia pn tunggu,mana lh tau dpt tengok isteri sendiri melahirkan bayi nnt…tungu punya tunggu,Ell keluar dgn wheel chair sambil pegang baby..yg klakar,ada ke hsbn ingat Ell practice pegang baby cina.Utk kepastian,hsbn tnya.anak siapa?Eh,anak kita lh Ell jawab…masa tu brjurai air mata dia sbb happy tp ada sedikit ralat..

Pengalamn ni mmg tk kn Ell lupa.Walau apa pun Ell n hsbn amat bersyukur krn semuanya selamat.Cuma tk trbayang kalau sebaliknya brlaku,siapa yg harus dipersalahkn. Banyak kelemahan kakitangan hospital harus diambil kira. Nasib baik tk de apa2 buruk trjd..klau tk hsbn Ell cari nurse yg kata “apa2 hal dia call”.Tp tu pun hsbn Ell hntar surat complain pasal cara n layanan nurse2 disitu.Rupa2nya u’olls,sblm ni mmg dh bnyak org complain bnda2 ni tp tk de tndakan yg dibuat.Ell sedar,tk boleh nk mengharapkan 100% yg trbaik dr mereka kakitanngan hospital tu..cuma jaga sket hati dn perasaan pesakit2 yg nk kn rawatan..sekurang2nya bg lh sedikit senyuman yg manis.Mngkin pd dia org bnda2 ni bnda yg biasa krn brdepan hari2,tp ingatlh org2 yg bukan selalu mnghadapi situasi begini.Bertarung nyawa ni tau..

Walaupun berhadapan dgn segala kesakitan,menimang cahaya mata merupakan perkara yg gembira n satu pengalaman buat pasangan suami isteri. Jd bagi nurse2/jururawat2..jgnlh membuatkn ini satu pengalaman yg menyiksakan atau menakutkan bg pasangan yg mnghadapinya.

Sbnrnya kerja meraka ni murni sbb jaga pesakit atau yg memerlukan dn membantu menyelamatkan nyawa..tp itu pn harus kena dgn gayanya…



*Kejadian2 sprt diatas dn seumpamanya tidak mewakili keseluruhan pusat kesihatan/hosp krjaan.
*Syukur cuma sekali pengalaman buruk ni brlaku.mungkin ramai lg yg menderita disebabkan kerenah kakitangan hospital kerajaan nih.
*Apapn,nmpaknya hospital pontian dh pertingkatkan kualiti perkhidmatannya..sbb dh takde lg rungutan2 yg Ell dengar sprt yg sebelum2nya.Lg pun bnyak nurse2 baru.Mngkin dia org dh prbetulkn kelemahan dn kesalahan yg ada,setelah bertubi2 dpt complain dr org ramai.Apa pun,layanan yg Ell dpt semasa anak ke 2 n 3 amat baik sekali.

VOTE MY BLOG

Comments
  1. ARIFFDA says:

    kat tempat bada..klinik kesihatan bhgn ibu bersalin n kanak2, pesakit ada dlm 5 org…misi pun ada dlm 5-6 org tapi yg dirawat 1 org pesakit..yg lain nyembang…kat mana2 pun ada…tapi ada lak doktor yg baik hati, check pesakit sampai 1jam…bygkn 3 pesakit dr kul 9 sampai 12…huhuhu

  2. e_ja says:

    akak jugak ada pengalaman tersendiri masa bersalin kat hospital segamat ni..klau nak cerita pun mmg kene publish entry jgklah ni..hehehe..

    apapun moral of the story, ketidakpuas hatian kita smua ni x tau smpai bila ada pembelaannya..walau pelbagai konplem yg dibuat setelah sekian lama, service hospital tetap sama x berubah..huhu..

  3. Gieyana says:

    Ell..tht why sy x suke GH..eventhough, time preggy dulu ader c/up gak kt klinik kerajaan…menyampah ngan servis diorg..n dgr citer mcm2 time bsalin tue….biar ler spend byk dkt Specialist..janji di layan dgn baik n sempurna..

  4. eZa says:

    sebabkan sikap diorg nih lah byk kes baby lemas. isk! geram sguh!😦

    takot nk bsalin hosp kjaan… mmmm…😦

  5. ~ Lady ell ~ says:

    ariffda>
    bada,kalau nk brsembang tu boleh,tp kena dgn masanya..kalau time org ramai nk buat keje2 brsembang,mmg tk patut la kan..kesian gak dgn dokter nk layan mcm2 kerenah pesakit..

    e-ja>
    kak,mmg patut akak publish n3..:)

    selagi buat kerja tk ikhlas,selagi tu tk kan berubah..

    gieyana>
    yg sedih tu kdg2 diaorng ni layan elok pilih pangkat,'apa pangkat suami awak ni'.kalau pangkat tinggi,1st class lh layanannya..

    tp kan kak gie,bg org2 yg mampu keluarkan duit lebih boleh la pergi ke specialist/private..boleh elak perkara2 buruk mcm ni,tp bg yg golongan yg sederhana tu,kesian derang.

    eza>
    ya,bukan takat baby lemas tau eza..yg sedih tu baby patah tgn la,melecur la aih!mcm2 lah.

    Ell teringat ada satu kes seorng wanita trkena HIV sbb trsalah suntiakan jarum ke apa kat Perak agaknya..(lupa dah)
    ni semua kerja2 derang yg cuai ni lah buat kerja sambil lewa..

  6. *ayu* says:

    terbaik ell!
    ur own xperience..
    ayu faham if ada yg x setuju coz kita x kata semua kan? but majoriti is..

    jadi, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

    take care and alhamdulillah u & marsha selamat..
    🙂

  7. Lieya says:

    Hmm betul la tu Ell, aku sendiri penah ade pengalaman kat Hosp Pontian tahun 2002. Tp time tu bukan aku yg sakit. Mase tu aku jaga makcik aku sakit, lbih kurang kul 4.30 pg ade 1 pesakit tu tabung air dia dah habis. So darah dah kuar dr tiub, pesakit nie mintak tolong aku panggilkan nurse utk ganti air baru. Pastu aku panggil la, ko tau nurse tu bleh ckp “ambil la sendiri kat store”. Kepala hotak dia kannnn… Lepas tu aku marahlah bile dia ckp mcm tu. Ape dia ingat aku mintak ganti air minum ke ape. Lepas kene marah ngan aku baru dia bangun ganti, itu pun dgn mulut yg membebel. Camne dia org nie ehhh, kerje semurni itu dia boleh wat perangai mcm tu. Baik jgn jd nurse klau x boleh layan kerenah pesakit.

    Satu lagi, pasal part bersalin tu..byk sgt yg aku dgr ibu2 bersalin akan mengadu x dilayan dan diherdik oleh nurse2 nie. Mcm tak pikir yg dia org pun akan melalui saat2 mcm tu. Haii entahlah yerkk…

    Salah masyarakat ke jika kite mengutuk profesional mereka nie, bukan setakat nurse2 juga doc dihospital, tp ade jugak sesetengah kakitangan kerajaan yg bersikap sambil lewa mcm nie. Betul tak ape aku ckp??? So nak salahkan siapa???

  8. zeti says:

    ish..
    truknye ell kene..
    sib baik ell selamat lahirkan marsha kan🙂
    bagusla klu hospital2 tu da amik tndkan utk tngkatkan service quality diaorg.. klu x, smpai bila pun mcm tu la prob nye..

  9. Dee says:

    eee..sebab tukan ell..dee sanggup simpan duit bersalin kat private..takut woh..dpt layanan gitu kat spital gomen..duit boleh cari..nyawa? huhuhu..

  10. @tune® says:

    orang maikn ramai…sistem patut makin cangih…tp xsmua orang leh keje macam kakitangan kerajaan…

    pemimpin have to do sumthin bout it..tambah kakitangan and wat so ever supaya setaraf ngan swasta

  11. ~ Lady ell ~ says:

    ayu>
    betul sis..kalau tk nk susu rosak lebih elok jgn letakkan nila tu dekat ngan susu kan..:)

    tq n u 2 tk cre

    lieya>
    bagus la ko marah dia lieya..suka aku.mmg keja tk ikhlas lh tu sambil merungut.

    masyarakat tk salh nk luahkan rasa ketidakpuasan hati masing2..semua org ada hak.

    zeti>
    ya zeti..sib baik tk jadi apa2..kalau tk mmg panjanglh ceritanya..lagi nk brdepan ngan mcm2 kerenah.

    dee>
    betul dee,ada duit lebih gi lh carik private,kalu tidak…mmg mcm2 hal jadik.lebih2 lg bila company tanggung segala kos rawatan hospital..yg tu lg untung.

    tp kalu mcm ell ni,hospital tu jelh yg paling dekat…

    atune>
    sistem fuh..mmg canggih..tp maslahnya org yg melaksanakan sistem tu tk profesional..tu yg timbul mcm2 masalh.pentingkan diri sendiri, susah org lantak pi…

  12. Brilliant Marjan says:

    ummi sy pn de probs cm 2 jg..nurse2 sume xtimbg rase..lagi2 ummi sy lahirkan anak rapat2..smpi dorg kt asyik bersalin je…arap2 nurse n kakitgn ospital n doc2 yg len sedar dorg punya t’gjwb berat..akhirat t dpt balasan klu xamanah dlm tugas

  13. Joyah Sempoi says:

    salam ladyell…sy plak punye pengalaman berbeza masa lahirkan anak di GH (dua2 anak sy bersalin di GH dan saya sangat berpuas hati dgn layanan yang diberikan)…satu ketika dulu, mmg saya rase sangat teruk servis di klinik/hospital kerajaan coz ada pengalaman tengok mak bersalin kat GH (kena sumpah seranah lagik)..but lately, saya rase banyak dah berubah and ada peningkatan…. sbb tu sy berani bersalin di GH…Hospital Batu Pahat…

    tp tak dinafikan ada segelintir especially yang dah servis lama dalam kerajaan yg hampes dan sambil lewa…wpun sya koje gomen, sy masih nak tengok perubahan dan peningkatan berlaku dalam perkhidmatan kerajaan keseluruhan…bukan terhad kpd bab kesihatan semata2lah…

    apepun, msia jugak best coz sy dah ada pengalaman di tmpt orang….kat sini lg susah….everything kena ada apointment tau…bukan bleh ambik nombor dan terus jumpe nurse/doktor mcm kat msia…

  14. ~ Lady ell ~ says:

    brilliant marjan>
    biasalah marjan…mereka ni mengharapkan gaji lumayan dr kerja dgn ikhlas.bila kerja lebih sket dr upah,mula buat sambil lewa..kononnya kerja tk setimpal dgn apa yg diterima…

    joyah sempoi>
    hospital batu pahat mmg Ell tk prnah dengar org komplen.jiran ell pn diberi 2 pilihan..dia lebih prefer batu pahat dr pontian..walaupn jauh sket,tp dekat rumah org tuanya…

    tp mmg yg ell perasan,org2 yg lama ni bnyk buat hal.konon2 mcm dh perpengalaman…

    'MALAYSIA TETAP DIHATI'🙂

  15. Dakjaat™ says:

    act, kitorang dah buat pun survey tentang hospital kerajaan yang lembab .. beratus2 orang dah kitorang jumpe… dah pun ambil maklumat.. banyak jugak masalah sampai prosedure pun dipertikaikan .. tak kurang jugak parking kat hospital turut dipersoalkan … lebih2 lagi dengan perkhidmatan yang tidak mesra daripada jururawat yang bertugas .. tapi .. ntah la.. just wasting tenaga pegawai jer turun padang ambil maklumat dari rakyat tapi tak ada perlaksanaan langsung ..

  16. hazlin says:

    masalah di hospital kerajaan tak pernah selesai. walau di mana jua. q tetap panjang. layanan tetap low class.
    nak camno ek?

  17. ~ Lady ell ~ says:

    dakjaat>
    betul kan..bazir masa jer..n tenaga.mungkin rakyat malaysia dh bnyk yg brpenyakit..tu pasal bnyk yg gi dptkn rawatan kat hospital..pastu kakitangan hospital plak brkurangan..tk setanding ngan lebihan pesakit..so,staf2 hospital semua tensi ngan pelbagai ragam org2.dan,dgn senang hati dia melempiaskan marah dan layanan buruk kat org2…

    hazlin>
    diaorng nk gaji lebih kot..

  18. Izan says:

    ish…. napa la derang ni camni. takkkan jururawat2 tu tak pernah bersalin kot. derang tak paham ke perasaan seorang pompuan.

    saya pun naik geram la baca entry ni. kawan saya skang ni tgh mengandung kat msia pun selalu citer gak nurse tmpt dia wat chekup tu sungguh tidak sopan dan melayan dia ngan teruk sekali. yela kan kita mana ada pengalaman nak bersalin. siap perli2 lagi. geramnya…

  19. Yan says:

    alamak panjang pulak entry ni..
    takpe..
    nanti ade ms yan baca..
    skang waktu keje.. ms limited.. lunch hour jek leh online..
    tunggu pc kat umah.. akan ku sambung bacaan entry ini.. hehehe

  20. ~ Lady ell ~ says:

    izan>
    tu la izan…kalau nk layanan yg bagus baik dptkan private..lebih selesa..dilayan istimewa..setimpal gak dgn bayarannya..:)

    yan>
    ok2..no problem..yan dh singgah sini pn ell dh suka tau..:)

  21. Yan says:

    ok baru sempat nak sambung baca hehe..

    owh gitu kesahnye.. teringat plak masa nak beranakkan Qis.. tp alhamdulillah la misi2 kat spital tu baik.. cume ms wat checkup kat klinik tu jekla ade yg cam sengal skit..

    pastu lepas beranak dia kata inform dia.. nanti dia datang umah check baby.. dr hari ke hari.. bawa ke minggu.. takdepun datang.. ati dah panaz.. takde misi datang umah cek..

    kecik ati punye pasal.. yan takmo dah p klinik kerajaan.. p klinik biase jek checkup baby.. wlupun kene bayar.. alaa RM5 jek tuk cek bese.. tuk inject jekla mahal.. tp takpe.. sebab baby dilayan baik.. ms inject tak nangis.. lepas injectpun tak demam sgt..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s