Dah buat ke belum?

Posted: 22/04/2009 in info, pap smear

Wednesday,April 22,2009

Salam..

U’ols yg bergelar wanita,sudahkah anda membuat ujian PAP SMEAR? Ell baru balik lps buat test ni utk kali yg ke 3 dlm tempoh 5 tahun. Apa itu pap smear dan keperluannya u’ols boleh surf sendiri internet dan membaca serta ambil tau serba sedikit mengnainya..Tolong jgn abaikan ujian ini krn ia sgt penting utk u’ols mengesan tanda2 awal kanser serviks.perubahan sel2 pangkal rahim akan dpt dikesan dan mungkin akan dpt diubati sblm ianya merebak menjadi sel kanser.
Apa yg Ell nk kongsikan disini,ialah proses ujian ini dijalankan.Tidak merasa sebarang kesakitan malah wanita seharusnya lebih rileks dan tenang.Jangan takut pls..utk kebaikan jugak.

Prosesnya adalah membuka dan menahan dinding vagina supaya tetap terbuka, sehingga pangkal rahim kelihatan dgn jelas (alat sprt dlm gambar). Sel-sel leher rahim kemudian diambil dengan cara mengusap leher rahim menggunakan alat yang disebut spatula kemudian sel dioleskan pada object glass, dan dikirim ke makmal patologi untuk pemeriksaan yang lebih teliti. Sekiranya ada tanda2 yg luarbiasa,pemeriksaan akan dilakukan sekali lg utk mendpt kepastian.
Cuba usahakan melakukan pap smear test ini 1 atau 2 minggu setelah masa haid. Jika sudah menopause pap smear dapat dilakukan bila2 saja. Kalau u’ols dh pernah melakukan ujian ini,tentunya dh ditetapkan tarikh temujanji ujian..Seelok2nya setahun sekali dan jika sudah melepasi 3thn berturut2 masih dlm keadaan elok,ujian susulan haruslh dilakukan 3thn sekali.(apa yg diterngkan pd Ell)

Siapa yg perlu melakukan ujian ni? Setiap wanita yg berumur 20-75 thn,yg kerap melakukan hubungan seksual.Maknanya yg sudah bernikah la..ada ke yg belum menikah tp kerap melakukan hubungan seks..owh jgn jawab disini..jawab sendiri dan simpan dlm hati.:)

Owh ya,boleh buat test ni kat klinik or hospital kerajaan jer..FOC

*lakukan sekarang krn mungkin boleh menjauhi diri anda dr menderita kanser serviks.
(konon2 cam pesanan khidmat masyarakat..)

VOTE MY BLOG

Comments
  1. Gieyana says:

    nk kena p buta fr this year nie…

  2. kabussenja says:

    tak penah buat wlaupun dah anak 2.. huhu…

  3. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    kita x pernah buat2 lagie ell
    insyallah lps bersalin 2nd nie nk buat juga

  4. Lieya says:

    Aku pun tak penah buat lagi nie… Heheheh… Tunggu bile tibe masenyee….

  5. eya says:

    woo..takut la tgk alat tuh..cm beso je dia bukak..hehe..

  6. iena hamdi says:

    hahahahha sama la kita.. akak pun dah wat 3 kali

  7. ~ eila'z ~ says:

    tq sis bg info yang sangat berguna, eila pon tak pernah buat lg… dah anak 2 tu…

  8. rasp says:

    thx for reminding sis…appointment i jez round the corner😀

  9. eZa says:

    erksss… dh 2 anak tp x pnh buat. buat appointment tp x pegi pon… seriau la sis… sakit ke eh?

    owh! i hv too kan. prevention is better than cure, right?

  10. Izan says:

    pernah wat sekali masa awal2 kawen bab ada masalah keputihan yang melampau. =)
    tp takut la… sebaiknya kene wat rawatan setahun sekali ke?

  11. Dee says:

    sejak melahirkan 2 org anak dee dh buat 2x..tp doktor dee kata sebaik2nyer every year..x taulah bila nk gi buat lagi..

  12. T.u.Y.a says:

    tuya lom wat lg kak..tahun lepas pun x wat..bile tah nak watnye..

  13. Yan says:

    owhhh igtkan mmg kena wat pas bersalin… patutnye setahun sekali ke???

    kat klinik luar takde yer… atau maksud ell charged mahal??

  14. Yan says:

    ell… nak vote.. tp… kene registered dulu kan.. aiyoo…

    takpe yan register dulu ah nanti… ni expiry bile?

    wah cam ngundi ABPBH gitu

  15. Moralle says:

    salah satu check-up yg harus di lakukan, it is a must🙂

  16. Yan says:

    yan dah daftar… nanti yan vote..

    errr tag pun dah setel…

  17. ~ Lady ell ~ says:

    gieyana>
    ha'ah kak gie,lagi cepat lg bagus..:)

    kabussenja>
    nurra,biasanya lepas bersalin beberapa bulan tu,misi tanya nk buat pap smear atau tak..time tu kita kene buat la..

    anak dh 2 ke..:)

    Diana@mamaadammukhriz>
    elok sgt tu..tunggu lps brsalin ekk..:)

  18. ~ Lady ell ~ says:

    lieya>
    kalau tk menikah lg takyah lh buat…;)

    eya>
    takut apanyer..nmpk je besor,tp de rasa apa2 pn..tk yah nk feeling2 pn..hahaha

    iena hamdi>
    sama ekk kita kak..celet sket..:P

  19. ~ Lady ell ~ says:

    eilaz>
    pegi cepat buat tau…utk kebaikan gak nie..:)

    rasp>
    ok sis..my pleasure..:)

    eza>
    gi lah buat..tk sakit apa pn…dh buat baru tau camner..:)

  20. ~ Lady ell ~ says:

    izan>
    seeloknya setahun sekali la..tp kalua tk de masalah,3thn sekali pn ok..

    Dee>
    betul tu dee..tp kalau tak de apa2 masalah,bila dh 3 thn tu…buat lh selang 3thn sekali..

    tuya>
    kalau rasa ok..bila2 masa boleh.tp kalu cam ada problem ke,takut jadi apa2 ke..elok lh buat dgn kadar yg segera tuya..mencegah sblm kena kan..:)

  21. ~ Lady ell ~ says:

    moralle>
    yup,that rite…

    hye sis..lama tk kesini..:)

    yan>
    maksud ell kat luar ada,cuma ada lh bayarannya..kalau gov.tu,tk de bayaran..kan senang.tk de modal nk kluarkan..:)

    tq nk vote ya..tp kalau dh reg. tu kn senang vote skali…:)

  22. ARIFFDA says:

    dah 2kali buat…….heheh

  23. Joyah Sempoi says:

    setakat nie kita dah dua kali buat, masa preggy…kalau kat sini, mmg kena buat kalau check kat klinik…especially time preggy ni mmg wajib la gamaknya….tgh tunggu surat appointment dr klinik…

    kat sini susah sikit nak p klinik, bukan bleh main redah je mcm kat msia tau…kena set appointment,wpun tgh sakit sangat unless dah nazak..pastu dia tak bg ubat, dia bg description sahaja…kita kena beli sendiri ubatnya kat farmasi…untung sangat kat msiakan??….everything is free especially the medication and treatment…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s