~11 April 2009~

Posted: 13/04/2009 in banjir, clips, family
Sunday,April 12,2009

Ada apa dgn tarikh 11April nih?Tarikh ni agak penting jugak utk Ell n family ingati sbb:-
1.Marsha ganti sekolah utk cuti Hari Raya akan dtg..
2.My SIL ada balik kg frm JAKARTA (she n her family menetap disana for almost 5 years now + another 3 before retired working).n tarikh ini adalah hari dia pulang ke rumahnya di CHERAS.
3.Our home sweet home dilanda banjir…:'(

Memandangkan smlm Marsha sekolah pagi dan petang,wiken Ell pn compact jugak.Sib baik Ell tak yah masak,coz SIL n MIL gi mkn seafood kat KUKUP.Dan d’ols tapaukan je utk we’ols yg kt umah nih (Ell tk gi sama sbb Marsha skool).
Elok je stgh jam lepas SIL n her family bertolak balik CHERAS,lebih kurang jam 5ptg AYER BALOI hujan dgn lebat yg teramat sangat (padahal seharian hingga kepetang cuaca sgtlh elok).Hujan yg berserta guruh dan petir sabung menyabung buat Ell rasa ngeri sesangt.Mcm2 benda yg bermain dibenak fikiran.We’ols sefamili duk diam dlm rumah tak buat apa2 melainkan off semua plug dn suis yg ada.
Dlm keadaan yg masih hujan dlm lebih kurang jam 6ptg,hati rasa tak senang coz bila buka pintu nmpak air sket2 mula naik.Ell ngan hsbn kluar rumah tengok kalau ada apa2 benda yg nk dikemaskan esp kasut.Dptlh slmtkn selipar jepun yg hampir hanyut..dn mmg rupanya ada jugak sebelah selipar anak Ell hilang mngkn hanyut dibawa air banjir tu.

Masih ingat pandangan ini (backyard jiran sblh) waktu n3 ‘hujan oh hujan’ hari tu..dan ini adalah ketika air dh mula naik.



sedikit gambar menunjukkan paras air di sekeliling rumah.

Backyard jiran sblh kiri

Yang paling kesian..kucing2 Ell dlm tmptnya di belakang rumah. Walau pun dikelilingi air, tp d’ols smua selamat sbb berada ditempat yg tinggi.
K u’ols tengok clip yg Ell dh siapkn ni eh~

We sefamily rasa brsyukur sgt krn kejadian ini taklh seteruk mana dn air banjir tu pun tk masuk ke dlm rumah..Cuma yg dibimbangkan adalah binatang2 lain yg tk diundang sekiranya ada.

*Air yg naik keliling rumah kami ni, nmpk jernih dn tak berlumpur.
*Banjir ni mungkin disebabkan masalah sistem perparitan sbb sblm ni tk pernah berlaku kejadian banjir.
*Smua gambar diambil lbh krg kul 6.30 – 7 ptg.
Comments
  1. Gieyana says:

    kesiannyer..tumpang simpati..nasib baik semua ok kan!

  2. T.u.Y.a says:

    kak ell..tingat la Tuya kat umah mak kat Mersing tu..x leh ujan lebat sket,mesti dok standby takut air naik..skang ni musim x menentu..ape2 pun harap sumenya ok2 je tau..

  3. Izan says:

    hujan tak henti2 ke smpi banjir ni. nasib baik la tak masuk rumah dan memusnahkan harta benda…

  4. cHeRyNa PiReS says:

    hati2 dengan keadaan nieh ye ell! sha harap semua ok nanti…

  5. Yan says:

    laa kesiannya famili Ell…banjir yer..yan kalau ujan2 camni risau gak ngan umah MIL… sebab situ tanah rendah.. senang banjir..

  6. ~ Lady ell ~ says:

    Gieyana>Alhamdulillah..semuanya ok.Tuya>mmg risau kalu hujan kan..tp kt sini akak tk xpect pn air nk naik…setakat ni insya'allah ok.:)Izan>takde lah tk henti2…2jam je hujan lebat lps tu renyai2 sket..dr pagi sampai ke 4.30 tu..tk menunjukkan tanda2 nk hujan pn…tp lps tu tetiba gelap n hujan turun serta merta.cheryna pires>tq sha..setakat family dh amik langkah berjaga2.Yan>umah MIL yan kat ner?umah ell ni tk pernah kena camni..cuma jiran2 je yg tanah rendah pernah dimasuki air..n smlm pn umah d'ols masuk gak air..syukur umah ni tk kena..

  7. ~Eila @ Along~ says:

    ell..kalo ujan berterusan takut plak kalo banjir semula kan..hiks..kena ngadu cepat2 tu..suh diorg betulkan sistem parit tu..takkan le asyik nak redah banjir je kan..neway..take care ell..

  8. pu3shidah says:

    kak ell..kesiannyerr..nasib baik air x masuk rumah kan?bkn kat ayer baloi jer hujan lebat, spg renggam sama gak….mujur smlm juz gerimis jer….

  9. Dee says:

    sib baik x smpi masuk umah ye ell..syukur..

  10. ARIFFDA says:

    ada kasut phua chu kang pvt.limited…skrg ni, dok tempat tinggi pun ayor naik…take care ur child…

  11. rasp says:

    syukur sis, ouls sekeluarga ok..and sib baik air tu air jernih, tak lah teruk sangat nak bersihkan, kalo yg stok berlumpur tu..adussss…fenin oooo🙂do take care iye sis!

  12. ~ Lady ell ~ says:

    eila @ along>betul tu eila..risau semacam jer..tp tk pulak hujan manjang..cuma belah ptg jer..belah pg ke tgh hari panas..harini hsbn dh gi buat aduan kat JPS dn yg brkenaan..harap2 cepatlah derang brtindak..pu3shidah>sib baik la..sbb kaw.umah MIL ni tinggi sket.Hujan yg renyai2 tu pn bimbang jugak..Dee>syukur2…ariffda>haha itu ko brkenan ke bada..alahi ,aku ada 2 ko nk tak?hahaha.boot ni selesa tau..dlm dia kain.keselamatan anak2 mesti diutamakan..terima kasih ingatkan eh…🙂rasp>ha'ah sis..syukur.air tu jernih hsbn ell siap kata kalau 'brgodak' best..smlm cuci jugak la kesan2 tanah nya sket..tp tk teruk…tq sis..hugs n smooch*

  13. Joyah Sempoi says:

    masa ari sabtu tuh mmg ada call family kat msia…mak mmg cakap masa tu tgh hujan yang macam nak banjir, around 6 pm waktu msia la…tp tak banjir kot…benut jarang banjir

    apepun, nasib baik ladyell and family takde pape..take care..

  14. ~ Lady ell ~ says:

    Joyah Sempoi>
    ha'ah joyah..mmg itu lh masanya hujan lebat…syukur semua ok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s