Elak sebelum kena, cegah sebelum padah…

Posted: 08/04/2009 in info

Wednesday,April 8,2009

Sebelem memulakan cerita,Ell nk mengucapkan selamat brcuti bg rakyat jelata negeri Johor
(mcm kat istana plak)😛 Ini adalah disebabkan sambutan hari Keputeraan D.Y.M.M Sultan Mahmud Iskandar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Sir Ismail Al-Khalidi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ell nak citer pasal keselamatan dan jenayah trhdp kanak2.Lately, mcm2 kejadian buruk yg menimpa pd knk2..Ell pn turut sedih tk kira walau apa sebabnye…Bayangkn ank yg kite kandung,lahirkn n jaga pergi or hilang dgn sekelip mate je….(Entry ini adalah susulan dr previous n3 sbb Ell ada mention penjenayah pd last sentence posting tu.)
Hari ni masa nak masak Ell keluarkn lh paper lama. Ell trbaca pulak kisah budak umo 11 thn digilis jentolak. Bnda ni trjadi masa pemandu tu reverse. Disebabkn pemandu tu sangka bunyi yg dia dgr semasa reverse cuma kayu patah dia trus je undur padahal sbnrnya kepala bdk tu dh pecah n hancur dilenyek.
Masya’Allah…dahsyatnye…tp cuba kita renungkn mcmmana bnda2 ni bleh brlaku, atau yg pnting bleh ke ianya dielak dr brlaku dan dimana ibubapa bdk ni smasa kjadian seumpama ni brlaku.
Anak2 Ell mmg Ell jaga n tk benarkn main kt luar rumah sndirian.Apa yg penting we’ols sefamily dh ambik langkah brjaga-jaga utk mngelak sebarang musibah yg kdg2 disebabkn oleh kecuaian sendiri.
Kdg2 Ell heran. Sebagai cth lain cammane org boleh biarkn ank2 d’ols main basikal or brjln kt tepi jlnraya,sedangkan anaknya masih bawah umur 7 thn lg.Disebabkn perkara mcmni, mcm2 boleh berlaku .kene langgar kete ke,kene culik ke,kene itu,kene ini…ish tk dpt nk byngkn mcm2 bende buruk boleh jadik.
Kita kene fikirkn segala kemungkinan, lebih2 lg dgn keadaan skeliling skrg ni yg tk menentu..mcm2 bleh jd. Ank2 Ell,kami suami isteri dh tetapkn guideline yg mesti d’ols ikut.bukan apa. ini smua utk kebaikn we’ols sfamily.. antaranya…

Langkah mengunci semua pintu grill yg ada adalah salah satu langkah yg Ell n family buat.

1.Tk boleh keluar rumah klau tk de we’ols yg dewasa ni ada sama.tp biasanya wiken we’ols jenjalanlh mane2 klau tk de hal lain

2.Jgn main suis/plug or w’ever yg bekenaan letrik.no matter what biar w’ols yg on kn.

3.Jgn main bende bahaya/tajam such as gunting,pisau,fork,spray nyamuk,mancis etc.Lg pn Ell mmg tk lepak sebarang bende2 nih.

4.Masa kt skolah,walau nk ke mana2 msti brteman.ada tmpat yg bleh prgi ada tmpat yg tk bleh prgi spt bangunan lama, stor atau tmpat2 yg jauh dri pandangan org ramai.

5.klau balik sekolah,ank2 ell mesti tunggu kt dlm kaw sekolah. Babah die tk pernah lewat,slalu on time ambik dia…klau ada hal yg mmg tk dpt dielakkn, awal2 lg dh inform, Tok Abah yg akan pick up marsha kt sekolah.tk de org lain yg ambik marsha cuma Babah n Tok Bah je.jgn ikut org lain wlaupn dia ckp sedara ke,kwn babah ke,ckp ayah awak suruh ambikkn ke.krn klau apa2 pn, mama ada back up

6.Klau ada org dtg rmh, cuma org2 yg dikenali je akn dilayan itupn org2 dewasa je yg boleh bukak pintu…Klau tk dikenali must check-up first.pnting tu

7.Smua pintu grill mmg sntiasa brkunci, tp kunci brada kt tmpat yg marsha/dina boleh capai in case apa2. …..(gambar atas tu menunjukkan pintu grill sentiasa berkunci 24 jam sehari melainkan ada tetamu dtg)

8.And…penting jugak kalau babah die buat apa2 kerje berat,msti pastikan d’ols bebudak nih tk de kt area tuh.

Ini antara sbhgn drp langkah brjaga2 yg ell praktikkn utk keslamatan anak2.Itu tk trmasuk steps yg kita ambik masa gi shopping,playground dsb.depends…dn ell rasa ramai juga diantara u’ols yg mngambil steps brjaga2 ni.

Bg w’ols yg dewasa ni pulak.. tklh brmkna smuanya serba bebas.walaupn dh beso ada juga steps bg kita yg kena ambk utk elak segala kemungkinan. Kemalangan atau jenayah bleh brlaku kt mana2 je. Apa yg sedikit bleh kita lakukn cuma beberapa langkah utk cuba mngelaknya atau mncegahnya. Tp apa2 pn kita cuma ikhtiar, yg jelas smuanya dgn kehendak Allah Yg Maha Esa.

*Ingat!! biarkn anak menangis, jgn kite menangis..(mcm dlm iklan tuh)
*Biarlh org nk kata kita mengongkong anak ke hape ke..asal kan kita juga bagi kebebasan utk mereka dlm keadaan yg selamat dn yg penting dgn sedikit pnjelasan n pemahaman,anak2 kita juga tahu apa yg dilakukan ini adalah utk kebaikan mereka.

Comments
  1. Dee says:

    betul tu ell..kena berjaga seblum perkara buruk berlaku..

  2. ~ Lady ell ~ says:

    dee>kan..sape tk syang anak.:)

  3. T.u.Y.a says:

    a’ahkan kak ell..skang mcm2 benda leh jadi tanpa kita sedar pada anak2 kita..tuya lagi le,anak kat Kg..tah ape di watnye tuya x tau..

  4. iena hamdi says:

    setuju bebenar

  5. ~ Lady ell ~ says:

    Tuya>uish..jenayah sekarang takut nk citer.lebih2 lg pd kanak2.make sure tetiap hari kene call dier.bkn nyer apa..risaukn dier.(itu tanda sayang kan..)iena hamdi>kan..kalau ada yg tk setuju tu..ell tk taulh apa dier pikir.

  6. eya says:

    ibubape skang ni,leke je ngn anak dowang..x amik kesah. da jd slhkan org.sll cmtu la ell..

  7. ~ Lady ell ~ says:

    eya>tu ler..tk nk bringat sendiri..esok2 kalu eya dh ada anak..jgn jd mcm org yg tk leh pakai tu.sayang wooo anak sendirik.menangis tk sudah nnt.

  8. sayangibu says:

    btoll tu ell…zaman skang nih…x tau sapa baik sapa jahat kannn

  9. rasp says:

    tul tu sis…as a parent kita tak leh leka, harus berwaspada slalu dan berdoa padaNya🙂

  10. emilia azman says:

    teringat masa kecik dulu.. main mancis kena marah dgn mak.. bagi kita masa tu.. apa la sangat kan main mancis sampai nak kena marah.. bukannya nak baka rumah.tp setelah baca lady el punya posting kali nih.. eventho ami masih tadek anak.. rasanya nanti jadi camni jugak kot.. risaukan keselamatan anak2.. hahhaa

  11. Joyah Sempoi says:

    kalau cter psal keselamatan anak2…sape yang bergelar ibu bapa kena ambik precaution before anything happen…macam kita kat umah pun, kadang2 nak tdo sekejap pun tak lena (time siang la) coz dgr anak2 nangis, menjerit la…risau kalau ada ape2..macam kat sini, kalau kat skolah tak risau sangat coz selagi parents tak dtg ambik, cikgu tak akan bg budak kluar dr skolah…and kalau nak ambik anak pun, mesti parents…kalau orang lain dia tak bagi unless parents dah inform ada org lain akan ambik…kat umah plak takleh tinggal anak2 kecik kalau takde orang dewasa…kat sini anak2 mmg kena jaga betul2…jarang dgr kanak2 kena abuse…yang tak beshnya, pergaulan je lah…terlampau bebas….panjang lebar plak bercter..bukan ape, risau tengok jenayah berleluasa skang nie kat msia…selalulah berdoa mintak dijauhkan perkara2 tak elok berlaku kepada anak2…amin..

  12. Izan says:

    masalahnyer skang ni ramai mak bapak yang sgt cuai dan leka. kekadang tu derang tak perasan anak derang berada dlm keadaan bahaya…

  13. @t00neY r00neY® says:

    bahaya ada di mana²

  14. ARIFFDA says:

    this n3 make me want to be a fulltime housewife la mcm ell…

  15. ~ Lady ell ~ says:

    sayang ibu>yup,orang yg nmpk baik pn boleh jd jahat kan..rasp>sekali leka malang menghampiri kita..doa mmg penting.tp kalau nk trjd pn..atleast kita dh usahakn yg sepatutnya..izan>yer,itulh masalhnya.kdg2 boleh biar jer ank2 tu keluar rumah mandi sungai waktu hujan n padahal tahu benda tu bhya.bila dh lemas baru nanges tk ingat dunia.atooney rooney>betul tun..tp parents kene buat tindakan ambil langkah brjaga2 sblm jd apa2.drpd tk buat apa2,bila dh brlaku baru nk nyesal…time tu baru kata,'kalaulh aku buat mcm ni or mcm gitu'…kn ke tk guna…(aku bebel ke..?)Ariffda>hah!jgn cakap ini pengaruh Ell suh benti keje yer….:)

  16. ~ Lady ell ~ says:

    emilia azman>ami,ell pn masa kecik2 slalu komplen n pernah sampai ugut nk lari rumah..hahaha lawak tul.tp bila dh beso ni baru phm ap sebabnya.mungkin dulu cara beritahu pd kita slah,so skrng kita perbaiki sket utk anak2 kita🙂Joyah sempoi>Ell suka dengar citer joyah.Ell pernah baca yg kawalan utk kanak2 sana mmg 1st class.tk boleh abaikan ank2 langsung.bagus jugak kalau praktikkan utk kanak2 kat Malaysia kan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s