Baling Kayu?

Posted: 07/04/2009 in info, tradisional game

Tuesday,April 7,2009

Baling kayu sejenis permainan tradisional.Entah kenapa Ell tiba2 tringat game nih.Ell tnya hsbn dia pn tak tau n mungkin tau tp tak ingat.So,Ell rasa sgt intresting kan kalau Ell citer dlm blog.

Apa tradisional games yg u’ols tau atau pernah main selain congkak,batu seremban n teng2.Kalau tinggal kat kampung,mcm2 games yg we’ols main.Antarnya baling selipar,baling tin,tuju getah,galah panjang dn mcm2 lg lh.Ada yg sesetengahnya kita tk tahu pun.

Masa dulu,kalu main congkak kene korek tanah,guna biji asam atau biji saga sbg buahnya.Ell pernah rasa main camtu.Maklumlah duduk kampung..Pendek kata,org dulu2 permainan nya bnyk di atas tanah.

Ok,baling kayu ni ada sesetngh org panggil ‘konda-kondi’ (tk sure).Yang penting dlm game ni mesti kawasan lapang n guna 2 batang kayu panjang dan pendek.setiap seorang pemain mesti ada satu kayu pendek.Kemudian,tanah kenelah korek/gali dlm ukuran lebih kurang 5cm lebar diameter dn kedalamnnya (agak2 jer..tk berapa ingat).Dh siap korek,garisan mesti dibuat dibelakang lubang lebih kurang 1meter.Buat 2kump. sekurang2nya 3org 1 kump.

Utk brmain,stp player kene lempar kayu masing2 kedlm lubang dan lemparan yg paling dekat dgn lubang itulh yg trbaik.Itu adalh proses undian utk memulakan prmainan.Yg trbaik itulh yg membuat pukulan dulu.Sebenarnya ada 3 stage,stage ke-3 adalh stage mengutip mata.

Stage pertama,kayu panjang gunanya utk menyungkit kayu pendek dan kayu itu akan trlambung kemudian kayu panjang tu kene cepat2 letak semula ke lubang.Pastu,kene usahakan supaya lawan tak boleh sambut kayu tu.Kalau tak,mati (dlm game).Player lain dlm kump kene teruskan stage ke-2.

Hanya boleh guna sebelah tgn sahaja utk lambung kayu pendek dn pukul kayu tu dgn kayu panjang.

Stage 3 yang paling penting sbb kene kumpul mata/points.caranya kayu pendek sandarkan dlm lubang dgn kedudukan separuh keluar,dan diketuk dgn kayu panjang sekuat mungkin supaya melambung dan jatuh sejauh yg boleh.Kiraan mata dikira mengikut jarak kayu yg diketuk td dgn ukuran kayu panjang.Kalau jarak satu kayu dgn lubang,maka satulh mata/markah nya dan seterusnya….Jika lawan brjaya sambut,maka markah menjadi 0.Kump mana mendpt mata trtinggi sampai habis prmainan,itulh dikira pemenang.

Adei,tetiba plak teringat kenangan lama2.Seronok kan teringat zaman kecik2 nih.Masa tu,selalu Ell brkumpul dgn kwn2 tiap2 petang kadang2 tk tunggu petang pn Ell dh keluar carik kawan tgh2 hari terik.Maklum ye,Ell anak tunggal.So,sentiasa rasa sunyi tmbah lg mak abah Ell keluar bekerja.Dulu,masa Ell kecik2 stay kat Muar,Kg Sawah Ring(JOHOR).Suasananya nyaman ,ada sawah dn yg penting selamt.

Zaman sekarang ni,mana boleh keluar rumah sesuka hati,penjenayah merata2 tk kira tempat dn masa.Walaupn kawasan kampung,masih belum 100% dijamin keselamatannya..Kalau kt bandar tu lebih lah lg.:)

*Sajer nak berkongsi pengalaman zaman kecik Ell ngan u’ols.😛

*Tah kenapa gigih betul Ell lukis n scan gambar tu.Gambar orang2 tu adalah hasil tiruan dr sebuah buku.Kalau nk lukis sendiri tanpa gambar,mmg tak de idea.Tp kalu org lidi laju jer..:)

Comments
  1. neezareef says:

    sy tau pasal permainan ni tp sy x reti main..sbb x salu main..yg salu main time ngaji main baling selipo…main galah…tingat lak zaman kanak2

  2. iena hamdi says:

    cantik nyer lukisan tuh… pandai ell lukis

  3. e_ja says:

    akak tau ell game konda kondi nih..dulu2 ada gak main..tp akak x terel..hehehe..nk puji lukisan nih..cantik lah ell..akak ni kerastgn..huhu..

  4. Dakjaat™ says:

    game ni dah lame sangat dah .. memang konda kondi namanya … tapi ada bahaya gak game ni.. kayu pendek tu silap2 boleh terkena kat kepala rakan ..

  5. Joyah Sempoi says:

    lawonyerrr lukisan die..huhuhu…mmg beshkan kalau ingat zaman kiter kocik2….ms kiter kecik, kite ni mcm tomboy sket…kengkawan pun byk budak lelaki so byk mainan ni kita main…tp ngan kanak2 lelaki…kalau diingat2, kelakar sungguh zaman tuh..paling besh main baling tin@selipar..pastu larik satu kampung…ambik kau!!!..hehehe…

  6. *ayu* says:

    ayu penah dgr but x penah main lak game nih..🙂

  7. ~ Lady ell ~ says:

    neezareef>uish,ganaz game nih.slalu tu budak2 lelaki yg main.tp ell ni laki ke pompuan punyer games ell on jer..baling slipo n galah tu pn syok kan kak.eina hamdi>haha.. kartun boleh la..tq anyway🙂e-ja>ell pn tk terer..tp syok.kalu terer tu menunjukkan keganazan tahap lelaki tuh.:)coz game ni mmg kasar.Dakjaat>lama berabad dh game nih..sbb tu dipanggil permainan tradisional.mmg bahaya game nih.sbb tu budak2 lelaki yg paling handal.budak pompuan ni ala2 lemah sket.Joyah sempoi>alah,boleh la sket2:)sgt nostalgia kn cik joyah..tomboy ke kamu..?sama ajer lh kita ni ha..tp bila umo dh 9thn tu dh ada kesedarn n segan nk main ngan bebudak lelaki nih.:)ayu>sis,ni permainan tradisional tau.org2 lama tau game nih n lg satu kalau kampung yg masih menerapkan cara kampung tu,bebudak masih main game yg cenggini.kalau kampung moden tu..budak2 dh adv.

  8. rasp says:

    tersenyum je i baca ur n3 sbb terkenang zaman kanak2…mmg best kan..i mmg lasak masa kecik2 dolu..suka main nie, slalu main dgn my bros & geng dia hehehehe lepas tu kena marah dgn my mum sbb geng dgn budak lelaki hahahhaah..kenangan terindah😀p/s : sungguh cantik lukisan u sis..berbakat tul u nie😀

  9. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>wah..bernostalgia kita.:)most of wanita ni mmg lasak zamn kanak2.biasalh sis ekk.ell pn sama slalu kena marah.adei,trimbau kenangan lama..seronoknyer..*lukisan tu tiru je sis..bakat dh ada,cuma mals nk diasah.kalau asah mau ada satu gallerie ell nih.:D*ur dotter si emerald pn ada bakat melukis gak kan..:)

  10. Lieya says:

    Warkkkk asal aku tak tau pasal game nie??? Asal eh Abg2 aku takde pun ajar main game2 nie. Klau main baling selipa ngan baling tin sampai lebam2 badan, guli, congkak, tingting dan lelain tu adelah. Isk isk iskkk rugi2 aku tak tau permainan nie. Nie semua salah Abg2 aku, hahaha boleh gitu salahkan Abg2. Weiiii terer ko melukis Ell, ko lukis muke aku Ell. Hehehehehhhhh…

  11. eya says:

    kite tau game ni..kitorang pggl kundang kundik(agaknye la)..men depan umah je. sonok kan. pastu men galah panjang,men tuju tin,men polis entry,men datok harimo,men tepuk2 daun ade ntah..smpi sket2 tapak tgk,men pondok2 smbil msk2,last2 g mandi sungai ramai2 laki pompuan..syioknye..nk blk jaman kanak2!

  12. ct rahani says:

    jarang main games nih.. paling suker game baling selipar/tin.. pastu galah pnjang.. sonoknya klu ingt zaman kanak2 ribena.. hehehe..cantik akak lukis.. sy bg A+.. hahaha..

  13. Signorina Syima says:

    kak ell, sy tak pernah main menatang ni… huhuhuhu sungguh sedih…dulu sy main lego, batu seremban, main basikal… tu je..

  14. ~ Lady ell ~ says:

    lieya>ya..sila salhkn abg2 ko tu..:D main ni ganaz tau.ko leh thn ke dgn keganasan..;)maaf la lieya,muka ko aku lukis nnt jd tah apa2 jer..

  15. ~ Lady ell ~ says:

    eya>wah..dasyatnyer..lg ganaz eya ekk.kalau kita ada machine back to the future tu..mesti pilih bal8ik zaman kanak2 kan kan kan..:)ct rahani>game ni bahaya n saangat kasar.sbb tu org dh malas nk main sangat.paling2 kasar pn tulah baling selipar,baling tin.lgpn nk kene korek tanah tu yg leceh.akak tiru je gambar tu..dpt A+ jugak ke..signorina syima>haa..itu menunjukkan ciri2 budak bandar..am i rite…?🙂

  16. T.u.Y.a says:

    x pernah pun tuya main permainan tu kak ell..nama je org kampung..jakun sungguh..

  17. ~ Lady ell ~ says:

    tuya>tak pernah main tu ciri2 anak2 gadis trakhir la tu..:)tk pn kampung tuya tu dh moden kot…

  18. cHeRyNa PiReS says:

    sha panggil konda kondi mende nieh…slalu gi baling kayu kat member dulu…ahahhaa…best tgk diorg sakit2 badan…:P

  19. Izan says:

    rasanya saya tak pernah main game ni. buakn game ni selalu budak laki ke yang main. dolu2 selalu main basikal, kayuh sana sini, sib baik bila besar tak jadi minah rempit. hahahahahahahaahh

  20. @t00neY r00neY® says:

    panadi ko lukis..aku pon main..main ngan budak lakipastu gaduh..hihii

  21. ~ Lady ell ~ says:

    cheryna pires>betul eh konda kondi..hehe kalau nk lepas geram boleh kn main game ni.baling selipar nbaling tin pn sesuai..baling je kuat2 gerenti puas hati .:Dizan>alah,kamu org bandar..mmg lh tk tau game nih.hahaha…minah rempit?mencatat sejarah kalau ada minah rempit.atooney rooney>maceh…:Pwah…itu dh menunjukkan keganasan thap paling tinggi tu.

  22. Dee says:

    ell..dee tau main ni..slalu main ngan geng masa kecik2 dulu..main polis sentrilah..baling seliparlah..main getah lah..mcm2..sonokkan bila ingat masa kecik2 dulu…wah cantik gak lukisan ell ye..sanggup tu lukis..

  23. ~ Lady ell ~ says:

    dee>mmg seronok lh time kecik2..rasa nak back to the future plak..:Dmelukis tu boleh lh sket…sanggup lukis sbb senag nk terangkan..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s