~Metal Badges~

Posted: 03/04/2009 in badges

Friday,April 3,2009

U’ols tau tak ni gambar apa?Ini metal badges atau bahsa melayu nya ‘lencana besi’ ya.U’ols pernah merasa tk pakai badge ni time skolah dulu?Ell tk pernah ingat yg Ell pernah pakai badge mcmni .Rasanya tk de lh kot…:) (Itu menunjukkan usiaku yg masih remaja) ahaks..

Ok,Ell jumpa badges collection ni dlm ‘gobok'(bahasa johor mean almari) kt umah MIL ni dalam satu bekas sewaktu tgh menyelongkar khazanah2😛. Menurut sumber,(me hsbn) itu koleksi abang n akaknya .Wow..sangat klasik.

Setelah diteliti satu persatu,koleksi yg terawal adalah pd tahun 1967-1978.(Ell pn tk lahir lg even hsbn pn) Kesemua badges ni ada lebih kurang 80 keping tak trmasuk yg dh hilang (hsbn ell suka main dgn bnda ni masa kecik).Badges ni kan..ooonic tau.Ell tengok ejaan pn masih kuno lg Cth:-‘CHENDERA-MATA’ .🙂

Ini adalah koleksi dr pelbagai.Bukan setakat lambang sekolah/university dan persatuan2 shj, malah ada acara sukan tahunan,pesta pantun,pengawas,kedudukan dan pangkat dlm sesuatu pertubuhan.Wah..mmg Ell jakun tau.sekarang mana nk jumpa badge yg mcm ni? rasanya kalau ada pn mungkin polis,tentera atau apa2 je yg seumpama nya.Time Ell sekolah dulu pn dh start lencana yg jahit2 tu, tp name tag masih lagi yg pakai cucuk pin tu.

Lepas tu kalau trlupa nk pakai name tag/school badge,siaplh kene denda ngan cikgu.Bila nk basuh pulak kalau lupa nk bukak,habis jahanam mesin basuh.kadang2 name tag tu pn rosak sama..tengok2 tinggal pin jer siap ngan koyak rabak lg baju atau tudung tuh.adei..

Budak2 sekarang je lh senang..semua dh siap melekat name tag bersulam ngan lencana kain yg dh berjahit.untung betul budak sekarng ni. semua kerja mudah.


Comments
  1. Izan says:

    koleksi antik ni. simpan2 mana tau in future kalau jual mahal ni. =)

  2. rasp says:

    my uncle ada sorang suka gak kolek lencana besi ni… i rasa satu balang besar dah penuh dah oooo tapi sorang pun tak brani sentuh, dia garang😀

  3. Lieya says:

    Puiyoooo dasat tu ade simpan lagi. Mmmm aku lencana2 besi nie kau tak jumpe, tp kalau plastik punye adelah mase sek men dolu2. Tu pun kejap je pastu tukar nametag yg siap ngan lencana.

  4. Dee says:

    eh..ni kalo jual mahal ni ell..ada org minat collect benda2 gini..my sbf pun ada byk..masa studi kt US..

  5. Joyah Sempoi says:

    mmg besh ada collectables macam nie..kita masa skolah pun suke simpan name tag/lencana2 dr sekolah lain…kengkadang tu tukar2 ngan kengkawan…kenangan masa skolah yg takleh lupe…simpanlah buat kenangan…

  6. ~ Lady ell ~ says:

    Izan>simpan boleh,tp kalau nk menambah lg mana nk dpt ekk.bila cakap jual mahal tu dh trbayang 'aku kaya'😀rasp>sis,koleksi hak milik peribadi mesti dia marah kalau usik..wah,satu balang besar..bnyk nyer..mana agaknya dia dpt ekk.tp kan,kalu org lama dh tentu mmg bnyk koleksinya kan..:)lieya>ha'ah kan..ell pn tk jumpa..yg plastik tu jer yg merasa..(time sekolah rendah)haha..nostalgia nyer..Dee>kt oversea mmg derang guna lagi badge cenggini.mmg senang la nk dpt dr oversea.dlm koleksi yg ell jumpa ni pn ada beberapa belas jugak lh dr oversea.Joyah>wah…sekarang masih simpan lg lh eh cik joyah.gud2 teruskan menyimpan jadikan kenangan.satu hari nnt jd harga yg sgt brnilai.dgn brtukar2 tu jadi bnyk ekk.:)

  7. iena hamdi says:

    wah.. baik u tolong simpan kan ell.. banyak betul koleksi ni.. rajin mereka simpan ek?

  8. ~ Lady ell ~ says:

    iena hamdi>mmg ingat nk simpan kan.kalau derang dh tk nak lagi..biar ell je yg sambung.:)tp mana nk jumpa benda ni lg ekk.

  9. Yan says:

    uikkk rasenye kelmarin (jumaat) cam ade tinggalkan komen kat sini.. tak kuar yer.. ish ish kemana plak peginyer…takpela.. yan tulis balik ape yg yan igt..Yanpun rasenye takde badge camni.. tp penahla tgk budak skool len pakai..

  10. Yan says:

    eh silap… yan adela badge camni tp sekolah agama punyer.. huhu baru tingat.. tp mane ek peginyer.. kihkih… ilang sudah!

  11. ~ Lady ell ~ says:

    yan>kdg2 mgg cam tu..bila kita rasa kita dh bg komen..tk de plak.kalau ell,ntah2 sebenarnya kita baca,kita bukak komen box bila nk komen tu tk de idea kita keluar balik .tu yg rasa mcm dh komen.:)dulu ,mmg tk trfikir nk simpan bende ni kan yan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s