Blogger Rules~

Posted: 30/03/2009 in blogger, info

Monday,March 30.2009

Ok,n3 ini adalah susulan dr posting Ell yg sebelum ni..memandang kan org yg ‘berkenaan’ pn smpai sekarang masih tk dtg mintak maaf ke hape ke..even nk memperkenalkan diri pn tak de..Ell rasa nk share info ni dgn u’ols.Sangat penting ya ,utk menjd seorg blogger yg ber’adab’ ,berhemah dan brbudi bahasa.Sebenarnya ‘peraturan ‘ penting supaya kita tdk melanggar tatasusila walau dr segi apa pn.Bukan setakat cerita mengenai blogger saja,kehidupan seharian jugak ada peraturan yg patut kita ikut,cnthnya kita dtg rumah org ..tk kan tk beri salam atau seumpamanya..alih2 masuk n terus amik barang org(mencuri) dn ‘blah’.sgt kurang ajar kan…tmbah pulak bila dh mencuri..mengaku hak sendiri..owh,tidak patut…

Ell rasa rules ni juga sesuai digunapakai utk panduan Ell sendiri .Bnyk lg yg Ell jumpa sebenarnya,tp yg ini sesuai dan berkaitan dgn situasi ni.

Semua perkara mesti ada guideline~

Rule #1 : Be personal.
Apa pn jenis blog anda, make a point.Jangan hanya nk mengulang apa yg org tulis/buat,itu lebih baik dr apa2 pn.Juga jgn hanya hendak memetik petikan dr petikan org lain.Tp kalau ‘mintak izin’ dgn tujuan hndak brkongsi maklumat,rasanya tk salah.Tk siapa pn menyalahkan anda kalau hndak brkongsi info atau memberikan pendapat.Tp lebih elok membuatnya sndiri.Pembaca blog anda mungkin berminat mengenai sesuatu tulisan yg berkaitan dgn anda..kalau tk ,masa kn mereka membacanya..

Rule #2 : Be constructive(cadangan yg bernas)
Pendapat dn cadangan anda diambil kira. Anda adalah sebhgn dr golongan pemberi pendapat yg menyumbang serta mmpu meningkatkn kesedaran.My point is setiap org mmpu mmpengaruhi yg lain.Cuma buatlh yg positif.

Rule #3 : Be passionate(kesungguhan)
Love what you do and do what you love.Kan lebih seronok kalau tulis mengenai apa yg diri sendiri sukai.Itu lebih menyenangkan pembaca anda dan rasa ingin berkongsi.tp jgn trlalu memaksa diri anda utk meluahkan segalanya..

Rule #4 : Own style.
Buat cara anda sendiri.Anda boleh pinjam pendapat dr org lain tp anda tk boleh pnjam style.Easy to say, not easy to do.Cubalh memahaminya..

Rule #5: Diversify the media.
Kalau anda suka menulis,fine.Itu salah satu function of a blog. Be your own publishing house. Jgn lupa gambar.Sekurang2 nya satu gambar dlm satu n3. Tunjukkan siapa dan apa sebenarnya anda,bukan setakat duduk di depan komputer.Kadangkala kita patut meletakkan screenshots mengenai apa yg kita tulis dan link kn website tu.(tiada siapa yg akan complain kalau anda mmpromote website mereka) Kalau anda suka menyanyi, isi kn itu didlm blog anda.Masukkan dlm Youtube atau apa saja yg anda mahu.Anda akan menarik ramai pengikut blog anda.

Rule #6 : Interact.
Ini sgt jelas perlu.Balas setiap komen dan komen mana2 blog yg anda suka dan mahu.Jika ada kunjungan kerap ke blog anda,jgn lupa link kan mereka dan balaslh kunjungan.Ini salah satu cara utk anda mnghargai mereka.

Rule #7 : Stay focused.
Jgn terlalu bnyk sgt merapu atau menyimpang dr tajuk. Stick to your subject.One subject per post.Pembaca anda mungkin dtg kerana sesuatu subject yg anda tulis.Try to match their expectations. No brilliant off topic.

Rule #8 : Post often, but not too much.
Jika kita sangka jumlah pembaca yg dtg disebabkan faktor banyaknya post (lebih banyak post,lebih traffic)…kita silap.Sebenarnya lebih bnyk post adalah salah satu sebab dimana kurangnya kekerapan pembaca yg dtg.Cuba berinspirasi.Sekiranya anda rasa tk berbaloi utk dibaca,jangan ditulis! (paling kerap 1 hari 1 post). Respect people’s time..

Rule #9 : Write good content.
Yg ini tk perlu diulas lg.Faham sendiri.Sekiranya diikut step2 di atas.,kemungkinan anda mmpu menulis dgn isi kandungan yg baik.

Rule #10 : Forget all the rules.
“Write short, pithy posts/Write long, definitive posts”. Fikirlh sendiri.Jgn terlalu memandai..se olah2 kita serba tahu itu dn ini.The key word is rendah diri..jgn keberatan minta pendapat org lain.

Any comment? u’ols setuju dgn rules nih atau ada apa2 cadangan tambahan..

haa..nmpk tk font size yg besar n bold tu…itu supaya lebih jelas ya…pd yg ‘brkenaan’ tu,harap faham..kalau dtg nk berkawan,Ell terima dgn besar hati.tp kalau masih buat tk tau tk mengaku salah silap…ish,tk tau lh apa jenis manusia nih.. secara jujur Ell cakap,Ell buknlh jenis org yg baran n cepat melenting..tp helloooo..ini hak okeh.mesti deperthnkan.Lenkali mintak izin n pandai2lh ubah ayat sendiri..adoiyai…

*Harap maaf kalau ada trkasar bahasa..tp u’ols leh imagine yg Ell tulis ni dgn nada yg lembut lg bersantun tanpa meninggikan suara..:)
*Sekrg Ell pn nk tngok samada mmpu ke Ell ikut kesemua rules kt atas..🙂 Semoga menjadi panduan utk u’ols jugak ya.
*Sumber dipetik dr http://www.365questions.org/ .Thnx mate..

Comments
  1. e_ja says:

    ell mgkin yg copy paste hasil idea ell ni bdk blum cukup umur x??..maybe dia xde idea tp dah teringin sgt nak ada blog..tu yg dia main copy paste jer tuh..huhuh..anyway, setiap perkara yg kita lakukan mmg perlu ada guideline barulah x tersasar dari tujuan sbnr..(smbil ingatkan diri sndiri ni)

  2. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    adeuhhhh main copy paste jer .. igt tiru buat assignment kerrrr .. dangggg .. sabar ell yer …

  3. iena hamdi says:

    wah.. bagus juga topik ni.. biar org yang tak sedar tu akan sedar akan bahawasanyer beradab la bila la masuk blog orang macam masa kita melawat rumah sedara mara kan… ada tatasusila yang perlu di patuhi… jgn main belasah ajer…

  4. ~ Lady ell ~ says:

    e-ja>ya..betul kak..budak hingusan..dh tu memandai pulak..tk mau tanya2 org.main redah je ayat org..guideline mmg ada r apa segi pn..yg penting nk ikut atau pn tidak.Diana>Ell ok sebenarnya…tk de hal.cuma ayat dia sebijik habis.tk de edit langsung melainkan namanya sendiri.pastu tk de pn ckp trime kasih ke ..nk berkenalan ke…apalagi nk link kan blog kita.dh lh dtg tk br'salam'.iena hamdi>haa..tu la,sbb main belasah jer..tu yg kena 'belasah' nih.lenkali nk buat lagi…?kalau bkn kt sini..mungkin kt tempat lain dia buat lg kan..

  5. ~Eila @ Along~ says:

    ell,org copy ke..hiks..benci la plagiat ni..ell pe kata try buat cam eila..disable right click…senang skang ni..org takleh nak copy paste dahhh

  6. rasp says:

    uish ingatkan dvd je bercetak rompak ghupanya blog pun ada lanun ek..isk isk isk…

  7. Signorina Syima says:

    akak… sy sgt setuju dgn semua di atas…

  8. Izan says:

    betul kata rasp tu, blog cetak rompak pun ada gak rupanya…tp ‘org itu’ perasan tak yang dia telah meniru idea org lain. atau dia wat2 tak perasan.

  9. Rui says:

    he he, ok nanti cik elly kasi link k nak tengok orang sebegini camne rupanya.. >=(p/s: 'turun padang' semalam means pergi rumah anak tuk kuntum ke tak kenduri selamat tu.. he he. semalam pergi je wif pakcu n wife. unc jed lambat skit dtg.diorang kata atuk turun ngan tuk kuntum, tu tanya cik elly gi juga ke tak, skali takde pula.. he he

  10. T.u.Y.a says:

    waaahhhhhhhhh..suka tuya bile kak ell sound2 gitu..besh2..sungguh bersopan santun kan…hehehehhee..

  11. ~ Lady ell ~ says:

    eila@along>owh..copyscape tu kan..nnt ell try.rasp>baek berjaga2 sblm benda ni berleluasa..benda2 haram ni mmg tk selamt.'haram jadah'!!!signorina syima>syima,kamu menyokong saje..tk de cadangan ke..:)izan>dh tentu dia perasan..dh sah2 dia mengambil hak org..tp yg dia tk perasan,ell perasan.hehehe…tu yg trtangkap basah tu..:DRui>kamu click saje kt word 'berkenaan' tu.itulh link nya..owh,kenduri anak tok kuntum…lenkali kasi bg clear eh..maklumlh,cik elly ni pick up lambat sket..hahahahahatok tk jd gi KL sbb tok TOM(istri arwah tok talib)tu sakit..atok mana boleh dengar sakit2 ni..tk senag hati die.

  12. ~ Lady ell ~ says:

    Tuya>nk sound kene ada cara…tp yg herannya,smpai skrng tk gheti nk tunjuk muaka…ke,dia sound trouble.hahahah.

  13. Joyah Sempoi says:

    mungkin dia tak paham bahasa melayu kot??..huhuhu…ladyell…nampak ada resipi botok2…nak order leh??..cewahhhh…macam elok lagi kalau sampai sini nanti…teringin la..huhuhu…kalau kat msia, dah p carik daun nak buat nih…

  14. ~ Lady ell ~ says:

    Joyah Sempoi>tk pe lh cik joyah..lantak pi lh dier..alahai..mak buyong ni mengidam pulak..jauh sgt camner nk kirim cik joyah..tp kalau balik Malaysia jgn lupa bg tahu tau.insya'allah akan diusahakan..:)

  15. kabussenja says:

    Sye tak nak ckp byk tp Ell buka link ni : http://bloginfotips.blogspot.com/2008/09/artikel-di-copy-orang.htmlsaya dah applikasikan, bagus tuk mmpertahankan hak milik sndiri.sgt mudah! dan brsetju dgn Ell, thnx berkongsi rules ni smbil mngingatkan diri sndiri.. (sye pun suke sharing info dari email yang kite dpt tp X linkkan dr mana sumber2 mne yang kite dapat)Huhuhu…

  16. ct rahani says:

    bagus info akak nih.. leh jadikan panduan.. thanks yer kak..

  17. Dee says:

    setuju ngan rules2 ni..eh x baiklah curi2 orgnyer idea..apa ni..nk kena sekolahkan balik ko ni..hehehe..bukan marah kat ell tau..marah kt pencurik tu..

  18. ~ Lady ell ~ says:

    kabussenja>ok thnx ell dh tengok nnt ell try.tp kalau copy paste jugak die jd apa ek?ct rahani>hey no prob.kalau ada sket pengetahuan apa salahnya kita kongsiakan..lebih2 lg utk menjd blogger yg bagus kan…:)Dee>rasanya die pandai,n mungkin sekolah tinggi tp pale hotak tk leh pakai.ell rasakan,kalau die malu nk mengaku salah sendiri eloklh die panjat bangunan sekolah die yg tinggi tu,n terjun.hahahha >:)

  19. eya says:

    hehe..nk kate ape ek,tp kite tekankan yg tajuk bls2 komen tu. mmg ptt jwb sume komen(kalo org komen bloglah kan). penah kite komen sowang ni tnye dia sesuatu yg kite rase penting sgt utk dia jwb,tp x diendahkan..geram sgt2 tau. Nih x sume yg mls nk mereply,tp adelah seten2 manusia yg cmni. tp pelek,cmni pnye org pon leh ade pengikut yg ramai. pengikut2 tu,x pikir ke manusia tu jns x layan org?huh! ops telebe suda. psst: x suke org yg x menghargai org lain..sekurang2nye jenguk rakan2,bukan kite je yg kene jenguk dia setiap mase.

  20. @t00neY r00neY® says:

    ell..ko wat copyright strictly prohibited ke hape ke…aku saspek kondfem die plagiat lg yg ni plak

  21. ARIFFDA says:

    ell..n3 ni sgt bagus la(sbb bada pun rasa mcm ell rasa …huhuhu)so kepada sesapa yg suka copy paste pastu tanak "tq" langsung & tanak link…tq bebyk, one day korang(dtujukan pada yg suka copy paste tu la) dpt balk ape yg korang buat..

  22. ~ Lady ell ~ says:

    eya>itulh lh kan..bila dh ramai sgt followers dh tk trlayan pulak.:)atooney rooney>mmg tk malu lh dia plagiat.kalau berani sila tampil tunjukkan muka la weyh.ariffda>harap derang terima balasan yg sepatutnya..

  23. Yan says:

    yan akan cube ikut rules2 ni.. ehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s