Laksa Johor

Posted: 02/03/2009 in laksa johor, recipe

Monday,March 2,2009

Salam Isnin u’ols..

Jumaat lepas Ell nyer BIL yg baru kawen aritu balik kg coz nk attend wedding his wife cousin hari ahad kat Kota Tinggi,Johor.Jauh jugak la dr Pontian nih.So,da newleywed tu tidur la semalam 2 kt kg ni…kisahnya hari sabtu tu my BIL ni ajaklah sedara mara n kerabat his wife dtg singgah mkn tengah hari…ye lah,org tk pernah ke johor..n 1st time dtg johor pn masa antar pengantin perempuan utk majlis menyambut menantu aritu.dan,kisahnya ada yg sampai demam nk mkn masakan johor my MIL nih.ish! dasyat nyer..mcm tu sekali ekk ‘penangan’ masakan my MIL ni pd d’ols..:P

My MIL punya perangai,kalau ank2 die nak balik even kalau sesiapa je yg nk dtg,dia lh yg sgt sibuk kt dapur.U’ols imagine,hari sabtu nk dtg..die dh ada kt dapur jumaat mlm dh siap2 keluarkn bhn2 utk masak for dat saturday.n kalau ada apa2 bhn yg tk cukup,pepagi sabtu lh dh keluar rumah carik barang.Lps tu kalau boleh la,semua mknn yg die tau n nk masak,dia masak.But last saturday menunya Laksa Johor yg ummppphh plus nasi himpit n serunding plus nasi panas lauknya kari ikan merah n botok2..

Yeah! thumbs up for my MIL.Seronok tengok d’ols mkn brtambah2 n sampai nasi tk cukup.Ada yg sanggup menunggu nasi panas ni dek krn nak menerai botok2 tu. Punyalah ‘havoc’ suasana dgn tetamu yg seramai lebih kurang 20-25 org plus kanak2.Walaupn belum berapa kenal,tp dh rasa kemesraan coz d’ols pn sgt peramah tambah plak my MIL ni yg sgt sporting kongsi2 resepi.

U’ols,kt sini Ell bg lh resepi laksa johor ni utk u’ols try kt umah eh.

Bahan-Bahan:
Bahan A
200 g spagetti
10 ml minyak masak
1 sd kecil garam halus
1 liter air
Bahan B (isi kuah)
300 g isi ikan tenggiri/makeral
1 liter air
Bahan C (Kuah)
5 ulas bawang merah (tumbuk halus/kisar)
3 ulas bawang putih (tumbuk halus/kisar)
10 g udang kering (tumbuk halus/kisar)
3 cm halia (tumbuk halus/kisar)
1 batang serai (diketuk/kisar)
2 cm lengkuas (ditumbuk halus/kisar)
3 sudu serbuk kari
1 tangkai kulit kayu manis
1 sudu kerisik
2 biji buah pelaga
2 tangkai bunga lawang
2 cawan santan kelapa
20 ml minyak masak
2 keping asam gelugor
1 liter air
garam secukup rasa
Bahan D (hiasan/ulam)
daun kesum (dihiris halus)
daun selasih (dihiris halus)
timun (dihiris halus)
bawang besar (dihiris halus)
telur rebus (dipotong dua) kalau suka
nenas (dihiris halus)
taugeh
Bahan E (sambal belacan)
5 tangkai cili merah
5 cm belacan (dibakar)
5 biji limau nipis (dipotong dua)

Cara:
~Rebus bahan A sehingga spagetti lembut sepenuhnya, ditoskan airnya dan diketepikan.
~Rebus bahan B sehingga ikan masak dan blender halus isi ikan tersebut. Simpan air rebusan ikan tadi.
~Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, udang kering, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, serai, lengkuas dan sebuk kari.
Setelah naik bau, masukkan air, air rebusan ikan, isi ikan yang telah diblender dan didihkan. Kemudian masukkan santan, asam gelugor dan kerisik. Kacau di atas api sederhana sehingga kuah mendidih dan pekat.
~Sediakan bahan D dan susun di dalam bekas yang berasingan.
~Tumbuk belacan yang telah dibakar bersama cili merah hingga halus. Letak belacan dan cili tumbuk di dalam bekas bersama-sama limau nipis yang telah dipotong.

Cadangan Hidangan:
Ambil pinggan sederhana besar, letakkan spagetti, tuang kuah laksa, tabur bahan D dan letakkan sesudu sambal belacan serta picit 1 ulas limau nipis di atasnya. Sedia untuk dimakan.

*Semua resepi haritu mendpt pujian n my BIL wife ‘dipaksa’ utk belajr cara masakan Johor oleh her kaum kerabat.hahaha..
*yg paling mendpt permintaan is serunding udang kering coz boleh dimkn dgn apa2 je.leh buat cucur badak,mkn ngan pulut serawa,pulut panggang n apa2 je lah. dan,’dipaksa’ juga belajar sampai LULUS.hehehe..kesian u Shamsiah… Tk pe,ur MIL sedia memberikan tunjuk ajarnya..:)

Comments
  1. Dee says:

    x penah lg mkn laksa johor..leh trylah..napa pakai spaghetti ek?s

  2. cHeRyNa PiReS says:

    sedapnye…mmg fav sha nieh ell…pandai ell buat laksa ye…nampak ceria je laksa ell nieh…

  3. Jenna says:

    insyaallah akn cuba memasaknyer..mmg dh lama tringin nk buat laksa johor.. tp tak ade resepi… nsb baik kenal ell..

  4. Rui says:

    cik elly!! laksa johor atok, rindu banget….. ;(he he, gambar dapat copy x?😉

  5. @t00neY r00neY® says:

    saye akan dtg mengunjungi anda dan masakan anda!!yeah!!

  6. Izan says:

    sungguh menggoda laksa johor itu… oh tidak!!! ni nak kene try buat ni. resepi da bagi. nnt da buat leh cerita. =)

  7. *ayu* says:

    ya allah sis!!! i always wanted this resipi.. nanti nak beli barang2 and nak buat lah.. kalau jadi, ayu buat entry.. kalau x jadi pun, ayu buat entry gak, k?hehehehehe

  8. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>la..tk penah try ke?rugi la camtu..:P mai la sini,nnt wat special utk dee;Psbb kenapa pakai spegetti tu dh mmg mcm tu resepinya n mb sbb spagetti lebih kenyal n bila mkn rasa kenyang.banding ngan laksa beras tu mkn bnyk rasa tk puas..cheryna pires>sha,rasanya yg sedap tu no wonder la leh jd fav food.jenna>ihiks* brguna jugak blog ell ni kn kak…try tau..jgn tidak2Rui>alahai,cuba carik kt sana..kalau teringin sgt..yup,dh dpt copy..thnxatooney rooney>baiklh,saya menunggu.eh,serious ke nih..?izan>sila2 try..mesti best punye italian style.:)ayu>sis,tk sabar nk tengok versi u punya..buat tau..

  9. Signorina Syima says:

    spaghetti dalam laksa?? tak pernah try lagi… bila sy boleh pegi umah akak ni??

  10. naz ilyn says:

    salam kenal…laksa johor guna spaghetti pernah dengar eeemmmm…rasa belum lagi nak cuba gak.

  11. Moralle says:

    salam sis….nanti nak try jugak lah masak laksa, will be my 1st time, hehe…

  12. ~ Lady ell ~ says:

    signorina syima>tk pernah try..?mai dtg sini ..bila2 aja.naz izlyn>salam kenal..lps ni sila lh cuba…laksa johor mmg kene guna spagetti..tp tk tau sebab musababnya..moralle>sis,nnt dh try, post dlm blog eh..

  13. ct rahani says:

    k.ell.. sedapnya laksa johor.. leh try nih.. maceh share resepi.. hehehe..

  14. rasp says:

    lamanya tak makan laksa johor nie!thx for the recipe sis! tapi i rasa kalo i dpt makan masakan u lagi sodap!

  15. ~ Lady ell ~ says:

    ct rahani>silakan mencuba .pastu jgn lupa publish kt blog eh.:)rasp>ihiks,sodap apo eh…tp utk sis rasp ku cayang,apo sajo buleh…:P

  16. Glass cook ware says:

    mmg dh nk was long tringin laksa johor .. tp tak ade recipes … nsb well know ell ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s