Buah Berangan..

Posted: 25/02/2009 in buah berangan, fruit

Tuesday,February 24,2009

U’ols kenal ni buah apa..?Ini buah berangan ya kawan2..Hari tu Ell masuk blog my fren yg duk kt Italy nun..die citer pasal buah ni.katanya belakang umah dia siap ada pokok lagi.Hai Izan..mmg puas lh u mkn buah ni ekk.Buahnya besar2 plak tu.katanya lebih besar dr buah berangan yg ada kt malaysia tau.Heran gak Ell eh.Ait! kt Italy pn ada buah berangan..? Kisahnya buah berangan bahasa Inggerisnya chestnut.La…baru tau.Ingatkn chestnut tu camner lh rupanya.Buah berangan rupanya..Dan Ell ada trbaca buah berngan ni mmg bnyk kt China ,Japan,Italy n satu lagi negara yg Ell lupa kt mana.So,mmg tk heranlh blkng umah Izan pn ada kn..
Sebnrnya kan..Ell lama dh nk cite pasal buah ni dlm lebih kurang 2 minggu yg sudah..tp, asyik menunda je..maklumlah rasa mcm tk penting sgt citer pasal buah berangan ni kan..alih2 tengok Izan tayang buah berangan nya yg dipanggang tuh.Apa lagi..Ell pn gigih carik gambar ni semula nk citer gak.
Teringat plak masa 1st preggy dulu..buah ini lh yg Ell kepingiin…sgt nk mkn.sib baik dpt.Kalau tdk kata org jawa tu apa ‘ngences’ eh.alah,yg baby meleleh air liur tu…hehehe.Ell ada gak cite serba sket tntng keinginan Ell masa 2nd n 3rd preggy.Nak tau ke..?klik lah sini ye..
okeh dh,tutup citer kepingin tuh.Ell sambung citer buah berangan nih.hari yg mkn buah berngan ni, my MIL gi pasar ada plak org jual buah berangan ni yg belum siap dipanggang.Harganya sekilo 10 hinggit kalau dh siap goreng tu,die jual sekilo 19 hinggit.Makoii..mencanak sungguh harganya..baik beli yg mentah pastu bikin sendiri ye tak?Tp Ell tk de panggang goreng nyer..Ell rebus je mcm rebus kacang biasa tu..letak daun pandan selai.sedap jugak rasanya…puas jugaklah mkn…
Org cina ekk yg bnyk jual buah berangan ni.Ye lah..dh asal usulnya dr negeri china,org cina jugaklh yg bawak masuk buah ni ke negara Malaysia dn dh tentu le org cina yg bnyk jual…U’ols suka tk buah berangan nih.Kalau org2 cina yg jual,u’ols beli ke..?
Comments
  1. @t00neY r00neY® says:

    orang italy panggill buah imajine kot?hihihi

  2. ~ Lady ell ~ says:

    hah!imajine? ko ni..ada2 jer..mane ko tau nih.

  3. e_ja says:

    ell akak n family akak suka sgt buah berangan nih..biasalah kan johor kan femes dgn buah nih..senang sikit nk dpt..klau nmpak je sure beli..dlm kete lagi dh habis..hehehehe..

  4. Izan says:

    hahahah.. buah imajine. kat sini org italy panggil buah berangan ‘castagne’. Kat sini pun buah ni mahal. Sib baik la kat belakang rumah ada so tak de la nak kene beli mahal2.my mum la kata buah berangan kat italy lg besar berbanding kat msia. dulu kat msia tak kenal pun buah berangan ni. heheheheh

  5. Redbloodsnow says:

    psstt..zie lom pnah lg mamam buah tuh..adehhh!!! hehe

  6. Dee says:

    kalo air ‘water chestnut’ fuh..mmg sedap…

  7. Moralle says:

    I love this buah berangan, dah makan leh berangan yg macam-macam pulak, hehe………

  8. ~ Lady ell ~ says:

    e_ja>kak,sekarang mmg senang sket nk dpt..tp kt sini 5-6 thn lps susah jugak nk carik…izan>kwn ell sorang tu mmg kuat merapu..jgn layan sgt..heheherasanya dulu mmg susah nk carik buah berangan ni..sbb tu agaknya izan tk kenal.pokok belakang umah tu tanam ke,tumbuh sendiri.?Redbloodsnow>sedap zie buah nie..die species kacang yg rasanya mcm hazelnut jugakla…Dee>ha..yg tu ell mmg tk tau…sedap eh dee…nnt belanjer eh.:)Moralle>hahaha..sgt sesuai dgn namanya kn sis…

  9. rasp says:

    suka gak buat berangan nie, tapi dah lama tak makan…agaknya sbb tu kot i pun dah kurang berangan bagai😀

  10. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>hiks* adakah berangan itu disebabkan oleh buah berangan nie..kalau ell lah,tk de buah berangan pn kuat gak berangan..

  11. Jenna says:

    dh lama tak makan buah berangan ni.. tibe2 rase nk mkn.. tp kt ipoh payah sikit nk dpt buah ni..huhuhu!!!

  12. ~ Lady ell ~ says:

    jenna>kalau camtu mai la johor..dh melambak sekarang.dulu pn susah gak nk carik…:)

  13. Izan says:

    pokok kat belakang rumah tu my parents in law tanam… berangan la nk tumbuh sendiri. heheheheh

  14. eya says:

    sy pon soka buah berangan ni..tp mahal la

  15. cik wanie says:

    kak ell,pekabar?miss u lor…hurm,buah berangan,dah lama x mkn tau,huk huk huk

  16. ~ Lady ell ~ says:

    izan>owh ya..mertua izan tu mmg rajin bercucuk tanam kan..mmg tk rugi berbudi ngan tanah ni..eya>mmg mahal,sbb susah nk dpt agaknya…cik wanie>akak n family sihat dik…ramai peminat rupanya buah berangan nih…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s