~black out~

Posted: 22/02/2009 in info, others, whatever
Sunday,February 22,2009
Beberapa hari sebelum,kg Ell dh terima notice yg 21st February 2009 akan trputus bekalan letrik buat sementara selama satu hari dr jam 9pg-6ptg. itu disebabkan oleh Majlis Bandaran ingin melakukan kerja2 pemotongan pokok2 tepi jalan kampung Ell nih. So,hsbn Ell plan nk gi BP (batu pahat).
Dlm perjlnn 50mnt ke Batu Pahat tu we’ols singgah menyinggah ke 2 tmpat.So,brtambah jadi 3 jam.
Lokasi pertama:Azhar Food Supplier.

Ell pernah bt n3 pasal tmpt ni sblm Hari Raya yg lepas.Nk tau lebih lanjut klik je sini.Dlm 10mnit hsbn mencari n mebayar sementara Ell ngan ank2 duk dlm kete.Tujuan hari ni nk membeli cookies yg sedap nih

Inilah die yg dibeli..satu tu kacang tumbuk n satu lagi hazelnut filled melt choc cookies.
saaagat sedap!

Lokasi kedua:Kompleks Niaga Barang2 Trpakai Kg Org Asli RENGIT,Batu Pahat.

Gambar 1:Laluan ke perkampungan Org asli laut
Gambar 2:Deretan kedai2 yg boleh dilihat
Gambar 3:Antara perkakas/barangan yg dijual
Tak de tujuan utama..just jalan2 habiskan masa…sambil2 tu tgk jugaklah kalau2 ada apa2 yg diperlukan..Tempat ni terkenal bg penduduk2 sekitar..malah penduduk dr luar daerah dan luar negeri pn ada…Mcm2 bende ada,just name it u got it.
Walaupn barangan yang dijual adalah barangan terpakai, tp masih elok kerana kebanyakan peniaga dh membaik pulihnya sebelum menjual semula.Sebut sahaja apa jenis barangan yang u’ols nak sprt perkakasan atau perhiasan rumah, kelengkapan pejabat, barangan elektrik dan mainan dan barng kanak-kanak semuanya ada, yg penting u’ols kene sediakan ongkosnya saje.
U’ols boleh dpt TV 43 inci dgn harga RM 700 malah set kerusi jati dan sofa diperbuat daripada kulit pn boleh didapati dengan harga RM700. Yang best, harga yang ditawarkan itu bukan harga ‘mati’ tau tp u’ols masih boleh runding mengikut kepandaian ‘mengayat’..:)
Kalau u’ols nk tau,hampir keseluruhan barangan yang dijual oleh peniaga kt situ diambil drpd pembekal dari Singapura. Dua minggu sekali atau sebulan empat kali, peniaga2 di perkampungan berkenaan akan menyeberang Tambak Johor untuk mendapatkan bekalan daripada pembekal .Oh ya, bkn semua brg dr Singapura eh.Ada juga barang baru tp dgn harga yg brpatutan…
Operasi perniagaan bermula seawal pukul 10 pagi – 4 pagi setiap hari dengan deretan kenderaan yang masuk ke situ bertambah pada waktu petang.Lebih kurang 40 buah kedai yg menjual barangan terpakai kat situ dan suasananya semakin sibuk bila dh nk malam sbb bilangan org makin ramai yg dtg.Paling sesak bila pada cuti hujung minggu dan hari kelepasan am. Kalau u’ols rajin,kenelah menyusur ke satu2 kedai tu.Bkn nya apa,utk memuaskan hati sendiri jugak kan…
Stlh tk de apa2 yg dpt dirembat,we’ols meneruskan perjalnn ke Batu Pahat.Apalagi..shopping le kejenyer…Alah ,brg keperluan umah je..tp mmg sgt perlu okeh.Zaap n zaasss barang2 yg penting,jam 5.25ptg we’ols gerak balik…sampai umah jam 6.15ptg letrik dh disambungkan…
Comments
  1. Rui says:

    cik elly, bestnya azhar food supplier tu.. mesti ada banyak giler cikedis untuk saja² makan bila boring sambil tengok tv kan.. kacang tumbuk, hazelnut tu, snek ‘bika’ yg slalu ada kat kampung tu.. adeh ~mahal tak?! boleh pos tak?!😀 he he

  2. Dakjaat™ says:

    mwahahaha.. post ngan aku sekali lady … tapi rui bayar utk Dakjaat.. ;p

  3. @t00neY r00neY® says:

    beb…meriah tol eh…makan jer kalau kt johor ek

  4. Mrs.Sheikh says:

    iskk2… sedapnyer cookies tu…maaf ye ell.. lama tak masuk sini..kebizian melampau🙂ni pun baru balik ni….

  5. ratna says:

    best la ell tempat jual barang2 terpakai tu. bole pegi ni kalau kami ke johor nanti. hm…kacang tumbuk tu favourite saya tu tp tak selalu beli. kalau beli satu botol mcm tu sure cepat abis. biskut tu nampak mcm sedapjer.. berapa ringgit tu?

  6. CRAZY BEAUTIFUL88 says:

    best lah ader tempat jual barang terpakai, akak suka gi tempat-tmepat cam gini

  7. rasp says:

    i love the kacang tumbuk..satu balang tu lajuk jek leh abis😀menarik gak tempat jual barang2 tu..bila lah leh gi terjah situ errmmmm

  8. Dee says:

    menarik gak tempat2 tu ye..kalo gi sana leh lah singgah nti..

  9. ~ Lady ell ~ says:

    Rui>mmg bnyk 'cikedis' kt situ..kalau tengok mesti nk beli semua.erm..pos?akan dipertimbangkan eh..dakjaat>kene dpt persetujuan dulu..buatnya dh pos nnt tp rui tk nk bayar,sape plak yg nk bayar..atooney rooney>ha..ni nk mengata org johor kuat mkn ke..hehehetun,memana pn meriah gak la mknn..Mrs.Sheikh>hey,ell paham ok.ni husna dh dtg kejap pn rasa sooka sgt.Ratna>mmg best tau ratna..bayangkanlh ada hampir 40 buah kedai..mcm2 pilihan.walaupn second hand,tp masih elok tau.sedap kan kacang tumbuk.:)CRAZY BEUTIFUL88>hai..thnx drop ur comment.brg trpakai pn ok kan…lebih2 lg kalau yg kondisinya masih elok.rasp>wah..ramai yg suka kacang tumbuk ekk.mmg sis,mkan bnyk pn tk hengat.tmpt tu rasanya trkenal jugak lh sis…seingat ell pernah keluar majalah 3.n dh tentulh menarik kan…Dee>bila2 aja boleh singgah dee..tengok2, pilih2 n beli la sekali..:P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s