botok2..?

Posted: 20/02/2009 in botok2, recipe
Friday,february 20,2009

Hye alls…syukur tau smlm hujan dh turun..dpt lh kiranya membasahkn tanah yg dh kering kontang tu…
ok la,arini kan,Ell nk tunjuk resepi yg MIL buat 2 hari lps..resepi ni boleh la dikatakan utk awet muda..ye,awet muda.tk caya,nengok saje bhn2nya.punyalah bnyk jenis daun yg digunakan utk menjadikan rasanya yg ooonik tu.
Tk tau lah eh camner org dulu2 boleh dpt idea yg cenggini.Namanya juga sgt sesuai dgn fungsinya..alah,mcm botox tu..cuma yg ni tk yah cucuk,tp kita masuk je dlm mulot.then bila turun kt perut,kita jadi montox..hiks* (ish! apa melalut nih)

BHN A: (dedaun)

-Daun pisang utk membungkus


-Bunga kantan

-Pucuk ubi

-Daun semangkuk

-Pucuk beruas


-Daun puding teh

-Daun mengkudu

-Daun kunyit

-daun kesom

-Pucuk betik

-dan apa2 je daun yg rasa2 nk letak.jgn mabuk dh ler..:)

BHN B: (ikan dan rempah)

-Ikan tenggiri (yg fresh)

-rempah kari ikan

-bawang merah dan putih (kisar)

-halia (kisar)

-lengkuas (kisar)

-serai (kisar)

-gula

-garam

-kunyit

-santan

-kerisik

-asam jawa

CARA2 PENYEDIAAN:

-Siang ikan bagi bersih,dan potong beberapa bhgn

-kemudian perap dgn garam n kunyit.

-satukan kesemua rempah (dr BHN B) dan gaul rata

-celupkan ketulan2 ikan kedlm sbhgn rempah dn perap seketika.


-Pilih sbhgn daun yg agak besar sprt daun betik ,daun mengkudu dan pucuk ubi , asingkan
-Kesemua lebihan daun hendaklah dihiris halus.tp tk perlu halus cam bunga rampai tu..agak2 la eh.
-sbhgn rempah lg digaul bersama hirisan daun .
-Bentangkan daun pisang yg dh siap dipotong,
-kemudian susun daun yg besar dn lebar dibahgn bawah
-lapikkan pula dgn hirisan daun yg dh dirempah
-letakkan ikan yg dh diperap,dn tutup semula dgn daun rempah td.
-Bungkuskan botok2 sprt membungkus nasi lemak saiz 10 hinggit..erk,ada ke..? tk kirala,tp besar la eh.
-Kukus lebih kurang 10 minit.
Honestly,ell mmg mkn botok2 nih.tp tk berapa suka.Ye lah,Ell kn org muda ,maunya mknn yg western saje…hahaha! tk de la..Ell tk memilih okeh. Kalau mkn botok2 ni kan ,Ell mkn isi nya aje.Isi ikan tu pn rasanya dh sebati dgn rasa mcm2 daun tuh.Ulam2 tu sedap jugak kalau mkn masa panas2..rasanya pn dh brcampur dgn rempah td.ok la sbnrnya…
Ini pn MIL buat sbb ada tempahan…dgn 3 ekor ikan tenggiri tu,dptlh hasilnya dlm 18 bungkus.Org yg menempah tu nk 10 bungkus isi je..yg lebihnya tuan umah la mkn…:)
*botok2 dan pais sama sekali tdk sama okeh.yg samanya cuma penggunaan dedaun tu je..itu pn tk bnyk mcm nk buat botok2 nih.botok2 nih agak rumit sket kot…
*klasik sungguh resepi nih.
Comments
  1. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    aaduh sedapnyer ell .. tp kat bandar2 nie agak susah nk cari bhn2 tue .. hu..hu..

  2. e_ja says:

    sedapnyerrr ell..bila nak kasi akak skit nih??akak tunggu nih..hehehe..kat segmt dah lama x ujan ell..panas sgt..

  3. iena hamdi says:

    sedap je tengok.. nak cari mana daun2 tu eh?… teringin jugak ni..pas sini sikit meh

  4. Jade says:

    emh..rindunya nk makan botok2..

  5. UmmiRosma says:

    Botox ni bagus ni…I will try this out with herba yang ada je kat sini. A good blog! Nice coming here too…

  6. Dee says:

    nmpk sedap..tp susah nk cari daun2 tu..hehehe..

  7. ARIFFDA says:

    ala, kecur air liuq…pos kat aku sikit, aku malas nak buat…hahaha

  8. Rui says:

    sori yer cik elly..😉wahh, rindu bangat sama masakan kampong.. ;(nanti nak try laa resipi ini.. pahit tak?! he he

  9. Jenna says:

    mcm sedap.. tp nk buat nyer cam nampak remeh gak ye ell…

  10. ~ Lady ell ~ says:

    diana@mama adam mukhriz>alah diana..walau kt kg pn,tk semua daun2 tu da..ada gak yg kene carik kt pasar tau.eh,cuba lh tengok2 kt pasar besar ke..mana tau ada.itu pn kalau nk mencuba ler..:)e_ja>hehehe kasi ke kak?mai dtg sini dulu,nnt ell minta MIL buat special utk akak.kt Pontian nih melepasi tahap kemarau yg terlampau dh..tp syukur hujan dh turun.:)iena hamdi>kalau kt kg senang sket nk mencari daun2 tu kak..tp kalau duk bandar tak tau lh ell nk suruh akak carik kat mana.cuba tengok kt pasar la kak..nk bg sket tk expired nnt.:)Jade>la..ell dh megiurkan jade ke…ni harus balik kg cpt2 n suruh mak jade buat nih.Ummirosma>herba?erm,boleh la kot..asalkn namanya botox ekk.thnx coming my blog ya..Dee>adoiaii..bab2 daun ni yg susah nk explain nih.tk dpt eh nk nolong nyer…tp kalau rasa kepingin mkn botok2 ni silalh mai sini..boleh ell minta MIL buat kenduri besar2an dgn botok2..heheheariffda>ko ni bkn malas…cuma kurang rajin jer…oit!expiry date 2 hari jer..camne nk pos..Rui>hah!jgn buat lg okeh!!nnt kene fire ngan petir..ha..takut tak..?;Dtu ler..masakan atuk mmg boleh trmimpi2 kan..erm..nk try?silalah balik kg,n order ngan atuk..tengok boleh tk tekak kamu masuk.coz rasanya agak pahit sedikit…:)Jenna>sedap jugak la..n mmg remeh la nk buatnya …

  11. @t00neY r00neY® says:

    pergh…tere la ell..bile nk ade rancangan masak sendiri?

  12. Izan says:

    tak pernah makan pun botox ni tp dapat bayangkan mesti sedap. nak buat sendiri alamatnya mmg la tak dpt bab kat sini mana nak cari sume daun2 tu. =)

  13. ~ Lady ell ~ says:

    atooney rooney>tere ke hape nyer..ini resepi mertua aku yg bikin ler..aku tolong menyibuk nk publish jer…rancangan memasak..?hahaha ko jd assistant aku nk tak?izan>alahai..siannyer..sori la izan,dpt buat u terliur je..

  14. kabussenja says:

    tak penah makan/tengok… masakan jawa ehh.. mybe sedap kut sbb aku mmg pencinta ulam-ulaman…

  15. ~ Lady ell ~ says:

    kabussenja>tk tau la masakn jawa ke ,bugis ke,tp yg penting org johor kot…kalau suka ulam mesti suka yg ini..:)

  16. rasp says:

    sis, i tak pernah makan botok nie, tapi mmg nampak cam sedap je..jakun kan i..nak buat lagik la..pemalas yg amat nak cari daun2 nie, dah le rupa daun2 tu tak tau hahahahahaha hancus tul i nie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s