Kenali Pontian~part 3

Posted: 17/02/2009 in info, pontian

Tuesday, february 17,2009

Wow,wow,wow…it’s a very hot day in Pontian…almost 2 weeks hujan tk turun.rasa nk menulis blog pn malas ,air dlm bdn rasa kekurangan…sana sini rasa nk melepek,melepek je sesuka hati.kalau boleh baring dlm bilik mandi tu,rasanya baring n tido pn dlm tu.. Dengan 34 c’ no wonderlh bdan pun lepak semacam…tp tk boleh nk pertikaikan kuasa Allah..redho…mungkin ada hikmah disebaliknya…kan u’ols.

Okeh,part 3 ni Ell akan paparkan serba sedikit tentang Pekan Kukup dan tempat penternakan ikan kelong yg diusakan lebih dr 75 buah keluarga yg keseluruhannya dimonopoli oleh kaum cina.kalau mungkin ada pengusaha dr kalangan melayu,mungkin hanya segelintir sahaja.

Pekan kukup merupakan tempat pusat para penduduk dn nelayan menjalankan urusan harian dr menangkap hasil sumber laut sehinggalah dijual kepada pengusaha2 restoran makanan laut yg mmg mndpt permintaan yg tinggi.We’ols kt pontian ni,kalau nk mkn seafood yg best n fresh je harus pergi Kukup tau.makanan nya mmg superb n harganya juga boleh dikatakan murah.
Oh ya,disini juga tempat PATI dr Indonesia dihantar pulang krn adanya kemudahan jeti IMIGRESEN.Dr laluan ini,d’ols boleh menuju terus ke Tanjung Balai, Indonesia dgn masa lebih kurang 1 stgh jam.Urusan meyiapkan pasport dan visa juga boleh dilakukan disini..ermm,save masa kn.tak yah susah payah nk gi JB yg kekadang trpaksa beratur panjang.kt sini lengang…

waktu2 sibuk dipekan Kukup.Harap maklum ye u’ols,kt sini baunya agak hanyir sket..tmpat nelayan la kata kan…

Inilah die jeti imigresen.

salah satu seafood restaurant yg trdpt di pekan Kukup.pandangan jeti dan penternakan ikan kelong boleh dilihat dr restaurant ini.

Okay,utk sampai ke tempat penternakan ikan kelong ni,u’ols kene naik bot dr jeti dgn bayaran lebih kurang Rm5 dn Rm3 utk pelajar..perjalann mengambil masa lebih kurang 10minit.

Pelbagai jenis species hidupan laut yg diternak disini..belangkas pn ada.Sesiapa yg berani,u’ols berpeluang memgang anak ikan shark.


Nmpaknya u’ols, tempat tumpuan Daerah Pontian kebanyakannya di Kukup kan.mostly Singaporeans yg dtg berkumpulan utk menginap di resorts yg disediakan disitu.Dan bnyk juga deretan seafood restaurant yg mmg susah utk dibuat pilihan. jgn bimbang..ada yg halal.sbb ada beberapa yg diusahakn oleh org Islam kita..

Utk lebih meninggalkan kenangan,menginaplah 2-3hari bg merasai kepuasan bercuti.mesti seronok kalau dpt tengok sunset,tengok fireflies,bbq mlm2 hari,kalau boring,mana2 chalet atau resort pasti ada menyediakn karaoke.Airnya keruh macam teh susu tu mmglh tk boleh buat mandi,tp boleh lah memancing ikan pd sesiapa yg suka memancing tu…

Bg u’ols yg suka percutian mewah,rasanya disini bukanlh tempat yg sesuai.Disini sesuai Ell katakan tempat utk berliburan bersama keluarga, disamping utk menambah pengetahuan.Ell rasa kalau ikut pemandu pelancong,mesti bnyk activity yg disediakan..

Kukup salah satu tempat yang akan trlibat dgn Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI)

Peta ni menunjukkan keterlibatan Pontian terutama sekali mukim Serkat di Kukup dlm WPI.Disinilh trdptnya Plantstation Tanjung Bin yg kalau di kira2, kedudukannya tk berapa jauh dari Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) di Gelang Patah dn dgn 2nd link (jambatan yg ke dua yg menghubungkn Semananjung Malaysia dgn Singapura selepas Tambak Johor). Bg sesiapa yg ingin ke Singapore dgn cepat..2nd link merupakn alternative route bg mengelak those never ending ‘heavy’ trffic jams kt Tambak Johor yg kebiasannya disbbkn lori2 yg nk ke sana..

Tanjung Bin Plantstation (gambar google)

Perlabuhan Tanjung Pelepas (PTP)


2nd link
Habis dah citer pasal kukup,next part maybe last part Ell akan naik semula ke bandar pontian stlh beberapa siri citer menganai tanah trselatan (penghujung) benua Asia nih.
utk lebih details… sila rujuk map Pontian
Comments
  1. Rui says:

    wahh, cik elly patot dapat komisyen laa tolong promote pontian/kukup bagai.. he he.. ;padeh, miss makan KUKUP nyer seafood, sedap banget.. ;| he he

  2. ~ Lady ell ~ says:

    Rui>pk min dh kira2 brapa yg patut dia org pbt etc kena bg…lbh krg 7 ribu.tu pn kira sikit klau nk ikut..hehe;)

  3. ♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ says:

    huhu…panas ek kat sana skunk…tak pe…saba..sabaa…hehe…;)huhuuu…ell ade share ek ngan kukup tu…hiks..;pnnt bila2 nak singgah sana laa….ngeee..;D

  4. @t00neY r00neY® says:

    truly johorian si ell nih

  5. Jenna says:

    kak jenna x penah sampai lg kt jb… so byk la info yg dpt dr blog ell ttg JB… tambah2 ttg yg berkaitan tempat seafood ni…

  6. TuYa : says:

    kak ell..dulu Tuya pernah gak dok Pontian..sek kat sana..lama dah x g..banyak dah berubah kan..tingat lak kenangan2 lama..huhuhuhu..

  7. singamaraja says:

    AuuumSalam! ah anak itu sudah tidur ya, comel sekali

  8. Dee says:

    info yg sgt menarik ni..

  9. ct rahani says:

    ramai bitau seafood kt kukup sedap & murah.. alahai tinginnya nk pegi sana.. hehehe..

  10. Alicia says:

    best le ell ko wat n3 pasal pontian ni…tau le ckit kan dari 0..one find day mesti sampai punyer akak ko ni…doa2kan la..

  11. rasp says:

    sis, make sure byk minum air tau..cuaca panas2 nie!neway, murah tak seafood kat situ..mestilah kan!

  12. nasazfrog... says:

    ermmm kite tak penah sampai pontian lagik… ladyell jom ah tgk pesta layang2 kat p.gudang..🙂

  13. ~ Lady ell ~ says:

    mistaken identity>share?haha mana de..memain je..nnt jgn lupa singgah tau.atooney rooney>ya2..n paling tepat sekali pontianian..hahahahjenna>correction kak..bkn JB tp Pontian je…kalu nk citer pasal JB,hmmm alamatnya bertahun pn tk habis..sbb mmg bnyk tempat menarik kt Johor nih.:)Tuya>sekolah pontian eh..mesti tk lain tk bkn kt SDAHA eh.hehehe agak2 je..mai la dtg pontian..mmg bnyk dh berubah..sampaikan laut tu pn nk ditambak tau..Singamaraja>roarrrr…hahahaDee>terima kasih…ct rahani>eh mmmg betul lah tu..mai la try..baru tau.Alicia>yelah,utk menambah pengetahuan kan kak lys…at least tk sampai pn tau la serba sikit.eh,kalau tiba pontian kak lys carik ell eh..:)rasp>owh,mmg sis..bekalan air mesti kene cukup..terima aksih memperingatkan..seafood boleh dikatakan murah sis…sbb d'ols senang dpt bekalan..nasazfrog>cuba2lh jejakkn kaki tu..:)mmg terasa nk gi tengok pesta lyg2 tu…tp tgk keadaan dulu..:)

  14. Jenna says:

    dh slh taip la yang.. hehehe!!!

  15. eila says:

    Salam perkenalan cik ell,saya ni kawan lieya… best la tengok blog ell ni. Macam2 ada…bila bukak blog ni terus lupa benda laen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s