‘Limau Mandarin’

Posted: 30/01/2009 in BIL, fruit, wedding

Friday,30 January,2009

Tak de apa sgtlh Ell nk cite kali nih.cuma nk cite sket lg je mengenai BIL weddings aritu.Nk publish gambar pengantin pn nephew tk kirim lagi..:(

Masa sesi membungkus telur pindang tu kan..Ell ngan hsbn gi BP (batu pahat) beli limau utk ‘pencuci mulut’para tetamu.tu yg Ell tk dpt nk snap gegambaran waktu kejadian mengisi telur dlm bekasnya tu.. Tp kn,ini bkn limau oren yg busuk, berulat tu ye…nmpknya semua ok.

Ha…nmpk tk berapa bnyk we’ols borong..Ye lah,nk menjamu tetamu lh gamaknya..
Kita org beli 50 kotak size s, yg dlmnya ada lebih kurang klau tk silap 33-36 biji dgn harga RM6.80 sekotak.Kira ok la hrganya..masa tu lum CNY lagi…Tp kn masa last year punya CNY (3-4 mnggu slps CNY) kt Pontian n Benut hrga limau2 nih smuanya jatuh cuma tnggl rm3 je sekotak. Alasan smua org2 yg jual nih tkut busuk. Baguslh cam tu..tk trlalu tamak haloba.Dia org nih kena sedar skit jual mahal2 pn klau org tk beli buang gak nnti klau bsuk.,dia org gak yg rugi.Mcm nih ok la kn dia org dpt gak dr tk dpt wlaupn kira blik modal atau pn dpt cver skit drp rugi.Kt hypermarket2 pn masa tu tnggl rm5 aje..

Memula tu kn..dh suspen gak tau..takut tk muat nk letak kotak2 limau tu dlm kete..bayangknlh 50 kotak.Tp sib baiklh hsbn Ell boleh dikatakn hndal meng-adjust2 bnda nih..selamat lh seat Ell n Aryan.kalau silap khidmat..ntah2 Ell brtenggek atas kotak.😀
Bkn setakat tu je..on the way blik singgah lg tmpt laen beli bawang besar 5 bag (tambahn)…adoii la..,sib baik muat.
Kira puas la tetamu yg dtg dijamu ngan limau ni..ada gak yg tapau bawak balik…:)

*we’ols dh merasmikan CNY dulu..ihiks*

Comments
  1. shafa says:

    sedapnyer limau..mmg feveret nih limau cina nih….nk beli rs xabis lah nk mkn setkt 2 org jer..sudahnyer tgg org bg jer lah..

  2. Azie says:

    waaah borong sggh ya..mklm ler nk kenduri kan …sure ongkosnya bnyk gak kan…emmm limau tu smpai la ni dlm esbok..hr tu hb bwa blk dr opis bnyk beno..tp tak muak kan mkncume sakit peyut je heheheeh

  3. zeti says:

    byknye borong buah limau tu ell😉 ehehe.. alhamdulillah, murah rezeki ell s’keluarga jamu org ngan buah ni🙂

  4. Dee says:

    borong sakan ye..tp limo ni kan leh mkn byk2..panas..nti demam or sakit perut..

  5. ~ Nana ~ says:

    amboiii…borong sakan…sedapnye…yummy yummy….

  6. Signorina Syima says:

    kak ell.. manis tak limau tu??

  7. ~ Lady ell ~ says:

    shafa>ell kalau ada limau ni melantak sampai 5 biji sekali hadap pn tk pe…sedapp…azie>kalau ramai kenalan cina lg lh bnyk dpt kn…lebih2 lg kalau masuk esbok..fuh,lagi lh puas.zeti>insya'allah..murah rezeki kn.Dee>eh,ye ke…ada gak org ckp cam tu.tp ell mkn bnyk pn biasa je…agaknya perut ell ni dh tebal kot.:)nana>kalau ada lg,aku kirim sket kt ko na…tp kos nk mengirim lebih mahal dr kos membeli .hehehe..signorina syima>boleh la tahan manisnya…tp tk lh manis sesgt sbb mungkin buah yg awal2 tiba tu belum masa nk dipetik,tp dh di eksport kesini.katanya buah yg manis2 tu, tiba sini betul2 time CNY

  8. emilia azman says:

    uihh.. banyaknye.. kirim la sini 2-3 bijik.. CNY kali ni.. ami tak dpt oren pon tau.

  9. @t00neY r00neY® says:

    patot;a abes stock kt Johor!!

  10. @LiYaNNuaR says:

    fuh.. mmg jenuh nak nyusun… dan jenuh jugak nak sub-sub kan…😉

  11. Izan says:

    borong borong…

  12. cik wanie says:

    mak ai akk,byknyer buah limau,nie mmg sakit perut kalau mkn bebanyak nie,har har har:)

  13. reena says:

    wah….limau utk guest..1st time dengar nih..hehe….

  14. rasp says:

    wah..byk tu..rezki tetamu dan murah rezki uols tau..kalo lebih leh buat jus limau, kek limau, nak mandi limau pun leh…

  15. moralle says:

    salam sis, wow so banyak sis limau tu, limau ni kalau yg manis memang sodap kan but tu lah if makan banyak sangat leh sakit tekak…

  16. Tok Li says:

    Memang best kalau terkena yg manis2… Elok laah pilih buah musimnya baru dpt jimat kos…

  17. ~ Lady ell ~ says:

    emilia azman>alahai ami..setakat nk kirim 2-3 biji tu kos nk mengirim lebih mahal tau…@tooney rooney>hahaha giler ko ..mane de abis nye…yg aku beli brkotak2 ni pn tk abis satu ladang oren pn tau…@liyannuar>mmg jenuh tu kak..mkn setengah jam jugaklh nk nyusun…izan>lai2…manyak mulah ooo..wanie>ha..org gastrik mmg tk leh mkn bebanyak mmg sakit perut.sib baik akak ok.wanie tk de gastrik kn..?reena>kebetulan tiba musim nya…so,kita buat jamu guest ngan limau…lebih kurang gak kalau kita letak tembikai…tp leceh,nk kene potong bagai…limau ni senang ..letak je,org amik sendiri…rasp>hahaha mandi limau…tk sempat nye sis..org tengok lebih,semua mintak tapau bawak balik…moralle>ye betul,yg tu ell setuju.kalau mkn bnyk mmg kadang2 sakit tekak…Tok li>ya tok li..kalau nk jimat kos,gitu le caranya..tengok lh apa musim time tu kn…

  18. Nad Eusoff says:

    dulu2 tak ske sgt limao..tp lelame ske plaks..hihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s