~Award +Tag n fakta benar~

Posted: 23/01/2009 in awards, blogger, info, tag

Friday,23 January,2009

Tick tag

1. Copy badge “2008 Cute’s 3logger Award” di bawah untuk diletakkan di blog anda.

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

Miss atune~

my blogger fren yg boleh la dikatakan close gak..rajin chot chet ngan Ell ,dh jumpa 2x.orgnya baik hati n bnyk mulut,bkn bnyk mulut jahat ekk tp peramah n malu2..otaknya mereng sket tp sgt baik hati.tgh mencari jodoh. Katanya, kalau ade sesape yg nk sign borang boleh tinggalkn no tepon disini…

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.

tk habis2 ngan fakta..kn dh bg aritu…kalau nk ngelat senang je ekk.tambah je lg 2 fakta dr 8 fakta yg Ell bg tu..cukup 10.Memandangkan tag ni ada award,so kene lh buat mengikut tatatertib…:P

~Suka pegi kt laut,tepi pantai ,pulau or yg dekat2 area laut..tp klau mndi kena main tepi2 je sbb hsbn Ell tk kasi.die takut jaws..hahaha.tu ler..mesti trlebih tengok tv.

~Tk suka pakai jam tgn,kalau pakai pn tk reti tengok.maknanya jam tu tk brguna kalau ada kt tgn.bkn nya tengok pn…eksesori kt tgn tk pe..

~Suka tengok movie.semua cite ell layan lebih2 lagi cite klakor,fanfasi,antu n cita yg tngkap feeling..

~Masa kecik2 umo 5thn rajin mengayuh basikal (BMX time tuh) smpai 1 kilometer sbb nk carik umah kwn2.pastu balik kene marah tk renti…:'(

~Walaupn suri rumah sepenuh masa,basuh baju seminggu 2x sajo…jimat air (malas sikit agaknya..)

~Sblm tido pastikn semua toys n brg2 yg tk trsusun akan disimpan dn dikemas..kdg2 siap sapu smpah lagi.Rasanya ni tabiat buruk kot…smpaikn hsbn Ell pn fed up, kdg2 die masuk tido dulu smbil ngomel ckp esok2 etc.Bknnya apa,pagi2 tu senang sket tk bnyk sgt keje…

~Suka on tv sesaje tp tk tengok pn..sbb boleh dengor gak..kalau trdengor mcm best,baru gi tengok.

~Kt umah jarang on radio melainkn dlm kete bila nk jenjalan je..dh tv on,tk kn nk on radio plak.abes,nk dengor mane..

~Bukan seorng yg meterialistic,smpaikn kalau gi shopping tu tk tau nk beli apa..so,hsbn Ell yg slalu suggest itu dn ini.Tp Ell sendiri lh yg decide nk ke tidak bende tu..

~Dlm pebualan,lebih selesa sebut nama sendiri (Ell) utk kata nama ganti diri sprt ‘saya/aku’.cnth: mcm penulisan Ell dlm blog ni ler…

~Tiap2 awal pagi kene solat n buat bfast ank2 gi skool.kene bgn awal pagi.tp slalu tido lewat…

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.
Boleh tk, tk nk tag sesape coz mata dh kelat sgt dh nih.buat mende ni tgh2 mlm…so,tk trbyng sape yg nk di tag.U’ols, boleh ‘brpesta air’ ye..sbb tk kene tag.

SELESAI..

Okeh,Ell nk bg fakta lg nih.Memandangkan Ell org Johor ,Ell bg fakta tentang JOHOREAN. Tdk ada yg tdk benar,melainkn yg benar sesaje…:) Fakta ni Ell amik dr internet.Tk tau sape yg buat…Melalui dr penelitian dn pemerhatian,boleh jugaklh dipercayai 200%.:P
Ell siap huraikn n tokok tambah sana sini..Sila perhatikan dgn betul..

1. We end 9 out of 10 sentences with “Ekkk…” Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal. Contoh :- “Ni awak punyer ekk?”

2. We refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it means Johor Bahru (JB), the city not the state. Normally used by mereka yang tinggal di luar bandar Johor Baru seperti di Pontian umpamanya. Contoh : “Beb, gua nak turun Johor laa. Lu nak ikut gua tak?” So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak berkata, “Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question!

3. We pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”. Contoh : “Aku kena pakai seluor besor untuk main bolo kat Muor besok.” Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar),kelakor (kelakar) dan lain-lain.

4. We are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, I haven’t met a Johorean yang serious or square to act. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Kebanyakn (yang Ell jumpa dan kenal lah) are either loyar buruk or bigor. Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find sometimes orang luar (non- Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor.(we’ols gile ckit) hehe..

5. We called ENDUT(aweqz/boyfren). Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut,kire mcm couple le. Contoh ayat : “Haa…kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.”

6. We’ols Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Candy (dibuat dr kelapa n letak kaler), Otak-otak, botok2….Dah lama tak tengok atau makan gula tarik, sagun or candy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor? rasanya Gula tarik ader lagi kat Stesen bas Larkin..

7. Budak2 jantan Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock! Ell rasa sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori je lah. Lagipun, Johor memang ada pertalian kuat dgn British. But kalau ikutkan sejarah Johor, Sultan yang mula-mula kawin dengan Mat Salleh pun Sultan Johor (Almarhum). So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Ramli Sarip (Spore), Amy Search, Zainal Abidin Headwind, Nash Lefthanded, Mael XPDC, Syam Kamikaze, Def Gab C, Bandi Amuk, Bittersweet, Sweet Charity (Spore) etc…Boleh pakai ke teori nih? Jangan kena pancung dengan Sultan,dah ler. Ampun Tuanku!

8. Kenduri Kawin Ada acara baling duit ngan gula2(ambur2) yang time tu,all mak-maks akan panggil knk2 suh rebut $$$$$ sekali.bestt woooo. and ada Telur Pindang. Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dgn segala macam rempah dan dedaun untuk m’dptkan da special taste. Lepas rebus,telur akan berwarna cokelat pekat. Both kulit dan isi. nice! Normally it’s for special occasion, like wedding day.Sila lihat n3 sebelum ni..

9. Tidur atas “LECA”** means tilam (LE+CE) (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam “GEROBOK” tp sebutannya GOBOK. **. Ambik “GEBOR” tu means selimut.

10. We jarang tngok RTM😛 . Hei,no hard feelings k if ur wth them though the sets are a little old fashion along wth the never ending ‘technical’ probs or mstakes bla2..apa yg sbnrnya bnyk cerita2 dah tengok kat Singapore channel long before on air kt RTM. For information, Johor bleh terima siaran from S’pore n some Indonesia .Kalo dok johor, xde astro pun xpe…Tp nk tmbh pengetahuan ada astro lg baguzz…


*Di petik dr sumber2 yg boleh dipercayai..
*Mngkn dtmpt lain juga ada prsamaan.tk pe apa yg pntng kita smua hppy n tk gaduh2..

Comments
  1. e_ja says:

    ell,uihh pjg2nya lah tag yg ell jwb nih..yg sblum nipun mmg pjg dah..letih tgh mnaip nih..huhu..tp demi kwn2 kan ell..:)harap sgt bila2 kita boleh jumpa ni..:)

  2. supermummy says:

    ell saya setuju dgn org johor jarang tgk cenel malaysia..sbb lagi best tgk cenel singapore! kehkeh..sbb dulu kalau saya balik kg mesti nak tgk cenel singapore. movie cenel singapore pon selalu up to date..lepas tu sampai sekarang saya rasa radio era tu mcm ada tiru sikit style radio ria 89.7 (rasanyala ni frequency dia..lama gila tak dgr)

  3. Jade says:

    JOHOREAN RULES😛

  4. ~ Lady ell ~ says:

    e_ja>kak,tag tu sket je..ell yg memandai nambah.sampai kt selesai tu abis dh jaw tag.kt bawah tu saje je nk share…bila kita leh jumpa ekk kak..dag dig dug jantung nih.:)supermummy>kan,mmg singapore lebih up to date.ha'ah..dulu masa memula era on air pn ell rasa dia tiru ria.ya mmg betullh frequancy tu.ell pn lama tk dengar radio…:)jade>aku bg senyum je lah….:)

  5. @t00neY r00neY® says:

    ko ngan nana kipas berani mati aku nih..shud give u guys a credit for that!

  6. ~ Lady ell ~ says:

    atooney rooney>hahaha kipas ke…tklh,betul apa.iklhlas dn jujur dr lubuk hati aku..erk,ko nk bg aku 'credit' card ke…?boleh la ..aku pn suka.tp ko bayor tau..

  7. Dee says:

    wah ni org johor ye..oklah tu..tau gak sy sket2 psl org johor ni..

  8. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>😉saje je nk kongsi2…nnt dee leh buat plak fakta2 mengenai negeri dee..

  9. rasp says:

    a’ah lah sis ada byk betulnye..

  10. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>kn sis…boleh diterima kn fakta ni..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s