telur pindang JOHOR

Posted: 20/01/2009 in recipe, telur pindang, wedding

Tuesday,20 January,2009

Okeh alls,arini Ell cite sket pasal telur pindang ekk.
Setahu Ell asal usul telur pindang ni dr Johor..Warna coklat gelap n rasanya sedap dgn campuran pelbagai herba ,rempah dan daun2…rasanya tak boleh nk describes tp mmg unik..Pd sesiapa yg dh pernah mkn atau mmg suka telur pundang ni tau lh rasa die…Biasanya telur pindang ni org buat masa ada special occasions je sprt perkahwinan. coz cara membuatnya harus teliti n cerewet..
Bahan2 yg mesti ada utk membuat telur pindang
DAUN2
daun senduduk
daun manggis
daun jambu batu
daun bebuas
daun serai wangi
daun salam
daun limau purut
daun lengkuas
daun pandan
kulit bawang merah n putih
REMPAH2
ketumbar
jintan putih
jintan manis
jintan kasar
jintan halus
halia
lengkuas
cili kisar
bawang merah
kicap
kari
garam
(campur semua)

Mula2 basuh semua telur yg diperlukan utk membuat telur pindang.Dan guna telur yg segar sahaja~

Section lain,leraikan daun2 dr tangkai~

Rempah2 yg telah dicampur dan dibancuh supaya sekata~

Sebhgn daun2 yg sedia digunakn utk dibuat lapisan demi lapisan~

Cara malapis dgn meyusun daun2, diikuti dgn telur dan rempah yg tlh dicampur.curah rempah biar rata..dan ulangi langkah menyusun sampai habis~

Bahagian atas periuk ditutup dgn semua jenis2 daun yang ada termasuk kulit2 bawang.Nk kenduri ni mmg senang nk dpt kulit bawang yg bnyk.Kemudian masukkn air sebnyak mana mengikut kuantiti telur~

Siap semuanya, telur direbus mengambil masa selama 2 1/2 hari hingga 3 hari bg memastikan keseluruhan telur mendapat warna dan rasa yang sekata.Dan yg penting sekali tahan lama..Tp aritu we’ols rebus 2hari setengah .

Selesai proses merebus slps 3 hari, telur dikeluarkn dgn hati2. Asingkan daun2 dan telur..Tp tk semua telur masak dgn elok.ada juga beberapa biji pecah.Makanya yg pecah tu we’ols dh ‘ngap’ dulu lh ye..

Dh keluarkn, satu persatu telur harus dibersihkan .Dh siap lap tu,pandai2lh nk isi telur tu dlm apa ekk..ikut kretiviti sendiri…

Lupa plak Ell nk snap bekas telur arituh.

Ell mmg suka telur pindang nih.rasanya yg best tuh mmg tk boleh lupa tau…lebih2 lg kalau time panas yg baru lps angkat…fullamak…U’ols just imagine the taste rempah2 n daun2 tu…mmg tk mengecewakn..

*Sanggup tau Ell tunggu step by step sampai 3-4 hari utk buat n3 special utk u’ols nih.

Comments
  1. @t00neY r00neY® says:

    kalau orang xpandai masak..mesti xjadi!

  2. Izan says:

    wah menarik la entry ni. selama ni taktau pun camana nak wat telur pindang ni. ingt kot sehari semalam je. rupa2nya mengambil masa hampir 3 hari. dasyat…

  3. zeti says:

    rumit gak kan nk buat telur ni.. tp zt x penah mkn lg.. slalu gak mak bwk balik dr knduri, tp zt takut nk rasa :p ehehe.. tp bila tgk ell citer mcm xcited plak nk merasa pas ni😉

  4. ~ lady ell ~ says:

    atooney rooney>tu ler..campuran rempah tu pn nk kene ada skill..aku pn tk lulus lg nih..ko apatah lagi..heheheizan>tk de lh dahsyat mane…3 hari tu nk menjamin semua telur masak sekata dgn rempah2 n thn lama..zeti>mg le zeti..sbb tu telur pindang ni ada masa kenduri besar je..kalau org nk masak sesaje mmg brcinta..cubalh lps ni..sedap tau rasa rempah2..compare ngan telur putih biasa tu akn rasa hanyir…:)

  5. Dee says:

    kiter penah tgk kat tv camana nk buat telor pindang..tp rebus smpi 2-3 ari..giler lama tuh!! x abis gas ke? hahaha!!

  6. rasp says:

    i pernah tgk proses buat nie..mmg remeh skit lah kan tapi hasilnya yum yum…

  7. ~ Lady ell ~ says:

    dee>kene pastikan betul2 la tong gas tu penuh.Lg pn ikut kuantiti gak..kalau sikit setakat 10 biji tu tk yah lh nk smpai 3 hari…:)rasp>ye betul tu sis..mmg remeh,tp hasilnya errmm…tambah plak buat dgn brgotong royong ni,lg lh syok n tk berasa sgt penatnya….

  8. Diana@Mama Adam Mukhriz says:

    wah .. bharu pas balik kenduri kt johor dpt telur pindang niah … best sebab jarang jumpa kan .. ell .. mana la nk carik daun2 tu kat bandar nieh .. jenuh tue ..he..he.. nak lepas ngidam mkn telur herbal tea yg cina tu je la😉

  9. cik wanie says:

    telur pindang mmg sedap,dulu masa pokcik2 mokcik2 kawin kat muar,mesti WAJIB ada tau,rindu nak blk muar!!!!!!alahai:)

  10. ~ Lady ell ~ says:

    diana>wah..dh trpikat ngan rasa telur pindang..?tp tk sama lh diana telur pindang cina tu..die rebus ngan akar kayu..tp betullh,kt bandar mana nk cari daun2 kn..wanie>kt muor mesti ada dik,dh warisan JOHOR…jgn dilupakan…tu la..rugi aritu wanie tk dtg akak jemput..:)nnt wanie kawen leh wat telur pindang tuh.;)

  11. ratna says:

    ooo mcm ni cara masak telur ni. hm… byk bahan digunakan.

  12. ~ Lady ell ~ says:

    ratna>hi ratna…bkn setakat bnyk bhn..kerenah pn bnyk tau…kalau tk teliti,tk menjadi.

  13. @LiYaNNuaR says:

    sedap ke ek… x penah pon rasa… huhuhu… ;p

  14. Anonymous says:

    >lady ell boleh tolong saya x? saya tengah buat research pasal telur pindang ni, kalau boleh la saya nk dapatkan maklumat lebih lanjut lagi..tmpat dan cara pembuatan telor ni..tolong ea…lg cpat lagi bagus rAziman-0175057572,msj la kalau cik boleh membantu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s