Panduan Budget Kawen..

Posted: 25/11/2008 in wedding

Panduan kawen ni sesuai bg yg belum kawen atau Yang nak kawen lagi.. *hiks* Ok.. sekarang nie ada yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ade plan nak kawen.Kalau tk sempat utk mengira2 budget sbb masa dh suntuk..sgt sesuai bg mereka yg merancang nk kawen thn dpn..

Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannye mudah. banyak persiapan yg perlu di adakn…. ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua2 blah pihak .
Kekadang tu pasangan tak jadi kawen pasal plan nak kahwin. Maknenyer diorang plan nak buat majlis, tp tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kawen..
Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis drpd memikirkan masa depan dan hala tujuan hidup bersama selepas nikah.

Ok ,berikut adalh sedikit sebanyak panduan dan anggaran kos untuk persiapan majlis ni. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin . Lebih-kurang…dn mngkin juga ada kos lain yg trtinggal

1. Kadi :
At least 6 mths b4 the proposed nikah date u’ols misti kene gi register kat jabatan, and biler u’ols gi register u’ols mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register u’ols bolehlah book kadhi. Sorang je book…. jgn dua dua gi book plak.
kos kadi : RM80++
2. Kursus rumahtangga:

Kene pergi…. kalau tak pergi u’ols takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus…. whatever it is kan baik kalau u’ols pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangga tapi ader baiknyer kalau kita
refresh balik aper yg telah kiter ketahui.
kos kursus : around RM80 (tengok tempat)
3. Mak Andam/pelamin/baju pengantin:

Mak Andam n pelamin is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak2 owang pompan….. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. At least six months misti nak book… later than
that u might have a problem finding one u like most…..

Kos : RM1500 (ni kira ok, tengok package…kalau ader baju batman atau otromen mungkin mahal sikit)
4. Photographer:

Selalunye mak andam akan rekomenkan photographer sekali siap dgn album. Kalau tak u’ols kenelh carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai…. dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor
Kos : RM1200 (siap album)
5. Kompang / Hadrah
Kalau nak panggil at least 3 mths notice.manalh tau mjlis trserempak dgn org lain
Kos :RM200
6. Tukang Masak/Catering
Tukang masak mesti ader beb… kalau takder camner owang nak makan?
Lainlah kalau u’ols buat majlis kat Mc’Donald’s. anggaran klau siap smua…bersih
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

7. DJ/ Karaoke/ live band/ ghazal etc..
Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek live band, ghazal etc. At least 6 mths mesti nak book.
Kos :RM850 (siang malam)
8. Berkat
Kira door gift lah. Yg biase telur rebus owang kasi… tapi sekarang dah maju… diorang lagik kreatif… ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, jelly, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc. Kos : RM2000++ (tengok bape org jemputan)
9.Sewa dewan / hotel / khemah/ canopy
Ni pn eloknya book lebih kurang 6 bln sblm nk kawen…tkut ada org cop dulu
Kos : RM2000++
(kalau hotel tu tentu harganya mencanak tinggi kn..)
10. Miscellaneous/hidden cost
Perkara perkara kecik owang selalu overlook… perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bende2 seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Kendarat, Rokok Rewang, Tuala rewang, pisau rewang, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan etc etc……
Kos : RM2000 ++
11. Brg2 hntaran

Bisanya 7, 9, 11 or 13 dulang. ada yg nk brg tu brg ni…

Kos : RM3000 (kurang2)

TOTAL ESTIMATED COST YG KENE KLUARKAN IALAH :

RM 19910

+ bit here n there. Tp we all dh bnyk dpt tolong cut cost utk BIL dr segi mak andam,photographer, pelamin karaoke,tukang masak etc n sah2 lh kadi…Jom check..
KURSUS KHWIN: RM80
KADI:Blah pompuan je yg panggil kadi..so,tk de cost
ANDAMAN,BAJU N PELAMIN:dlm satu pakej just RM750.Makanya kita dh save RM750 utk 3 benda tuh.
PHOTOGRAPHER:pn dh save.. coz hsbn nephew n fren ada gak yg brbkt dlm photography nih.Kira pro jgklh…siap album.alls free..
TUKANG MASAK:my MIL nk masak sendiri utk ank bongsunya….cuma brg2 basah n kering + lain2 beli trmasuk ayam,daging,beras…dlm RM4000
KHEMAH N KOSI MEJA:dpt 6 arabic canopy n khemah panjang siap segala gelombangnya n hiasan in total lebih kurang RM1800..dh srvey,kira ok jgk la tu
KARAOKE:Hsbn fren is a known n well spoken dj..mmg die bg harga baik punye utk support mjlis ni…harga tolong RM350 siang malam
SEWA DEWAN:tkde,sbb wat kt umah je…dh laman besor kn..guna canopy je
BRG2 HNTARAN: RM2000 (pengantin kena pandai srvey n cari brg)

HIDDEN: RM1000

BERKAT: lbh krg RM1000 (telur pindang n kuih kepal buat sndiri)

KOMPANG : RM 130 je


TOTAL COST YG W’OLS KENA KELUARKN LBIH KURANG:
RM 11110
Ha…bnyk tk yg we all dh save dlm 9k.. area.Ini pn tk tentu lg mengikut keadaan semasa n mngkin juga ada yg trtinggal.tah2 ada2 apa2 lg yg nk di top-up kn..mana ada mjlis yg 100% sempurna kn..ye tak. Dari itu sape2 yg dah nak berkahwin,pandai2 lh u’ols kira2 budget ekk…pilih apa yg perlu n mana2 yg bleh di cut down kn..

SELAMAT PENGANTIN BARU!

*harga diatas hanya utk sbg anggaran rujukan.mungkin lebih..mungkin juga kurang
*utk pihak pompuan..sedikit sebanyak mmg tk dpt nk elak mengeluarkn budget yg berlebihan.

*n that’s why, u’ols kene lh menyediakn peruntukan yg agak berlebihan sket dr budget perkahwinan…
*jadik belah pompuan tk dpt nk untung bnyak…mintak lebih pn abis gak wat belanja kawen…
*wang hntaran blm trmasuk skali


Comments
  1. sipeNinLalat says:

    Lepas nie wedding planer lain tutup buku la Ell… Hahahahaha…

  2. eZa says:

    leh la jd wedding planer lps nih😉 leh buat duit tuh😉

  3. * ayu * says:

    wah sis..mmg ada potential nak buat biz sendiri nih…:)

  4. rasp says:

    conpom leh buka bz jadi wedding planner tau!!! sib baik i dah kawin kalo tak i roger2 u *ihiks*

  5. yatt says:

    cayolah!!! pas ni hbslah pak abu xleh cari mkn..kahkahkahkorang smua wat persiapan berbulan2b4 kawen..akak wat dlm 23 hari jer..mmg berpeluh!!!haa..jgn salah phm kawen xpress bkn sbb dtangkap basah or perut ada isi k..tapi sbb..semua tarikh yg jauh dah kena book oleh kazen segala..

  6. Erinsza says:

    wah pandainyer dia bebajet nak instimate kos kawen nie kan. jemputlah dtg ke blog I.

  7. @tune® says:

    pergh…bizzy sungguh wedding planner nih

  8. Signorina Syima says:

    tok kadi pun kena bayar heh?? ala ingat kan free je….tok kadi bukan berkhidmat ikhlas demi Allah tak boleh??

  9. ~ mzznana ~ says:

    wah….ko bleh amek biz. pak abu ni…hehe..x sangka ek byk tu….kekadang benda yg kita ingat murah tu la…yg boleh wat kita overbudget tu kan….niway..baguz gak ko bg ni…aq nk gertak aq aq jap..hahahahah..

  10. ladyell says:

    sipeninlalat>isk!idak le sanggup ell wat cenggitu…eza>tk pelh…kasi lh pd org yg lagi brbkt…wat sakit pale je nk mikir hal2 org nih.ayu>ade ke sis…hehe boleh kita join venture..amacam nk tk..heherasp>boleh ekk.u pn ada bkt mengubah segala..boleh gak kita share biz ni sesama…tp modal u kuarkn leh tk sis…hahahayatt>ayyooo 23 hr je kak..kompem segala peluh jantan semua keluaq.dulik ah kak…asal akak tau niat baik akak nk mendirikn masjid tu suci..kalau org mengata pn lantak pi lh…erinsza>hehe tolong adik badik je …nnt ell singgah blog erinsza…atune>tu ler..ko tk nk membantu aku pn…letih aku wat sensorang..:)syima>tok kadi pn keje gak dik..tu dh tanggungjawab die.tok kadi pn amik kursus tau..maknanye kenelh bayar kn..kalu jumpa tok kadi yg tk brtauliah..tk ke naya..tp nk bg ikhlas bape pn trpulang..mzznana>adei..aku tk lh setanding pak abu tu…kalu nk cmpare aku ngan pak abu tu jauh beribu ribu batu lg aku nk mengejar die tau…

  11. reena says:

    okie sis…mmg dah boleh bkk bisnes nih….mmg sng utk dua owg anak dara sis tuh gak….ekeekeke

  12. ladyell says:

    reena>boleh ke…?u join nk tk?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s