KELAS MEMASAK…part 1 (lasagna)

Posted: 15/11/2008 in lasagna, recipe

Aritu ada yg request nk resepi lasagna ni kn..makanya,trpaksalh Ell mengadakn kelas memasak.Hehehe..tp harap mahap la eh..tutor ni kurang brpengalaman sket..kalau ada apa2 kesilapan harap maklum je lh..

BAHAN A (utk inti)
Kepingan lasagna (agak2 bekas yg diguna memerlukan bape keping,kalau perlu… ukur dulu *hiks*)
Daging kisar
carrot potong dadu kecik2
salery ” ” “
boleh tambah mushrooms or franks(ikut suke)
mozzarela cheese
olive oil
bawang putih
bawang merah
prego sauce(ikut ske nk rasa apa)

BAHAN B (utk sos putih)
susu UHT ,evaporated milk pn boleh
tepung gandum
butter
CARA
~Panaskan oven 20mnt sblm inti n sos disediakn.
1.Tuang sket olive oil dlm kuali n tumis bawang putih ,bawang merah.
2.Dh naik bau wangi,masuk daging,carrots n salery atau bhn2 tmbhn lain.
3.Biar agak2 daging sampai empuk.

4.Masukkn prego sauce .Kacau rata,tutp api n ketepikan.

5.Siap kn sos putih.Didihkn susu,masukkn sket2 tepung n tambahkn butter.Kemudian kacau sampai sebati n sket pekat.

6.Sapukn bekas pembakar ngan sket butter.
7.Lapikkn dgn lasagna,tuang sket inti n tuang sket sos putih.

8.Taburkn cheese.

9.Ulang 7 & 8 sampai habis..Agak 2 atau 3 lapis lasagna.

10.Bakar 20 ~ 30mnt pd suhu 160`c

SELAMAT MENCUBA…..


*Sukatan tk reti Ell nk bagi yg tepat,coz Ell pn main agak2 je..

Comments
  1. Mummy Cool says:

    wahhh bestnya.. mummy tahu makan kat kedai je…heheheheh

  2. hazlin says:

    sodapnyo. nak try la…kak lin cilok lg entry ni. tp utk akak je la…tq.🙂

  3. supermummy says:

    wah el! pandainya buat lasagna! kita pulak pandai order je! hehe

  4. @tune® says:

    ahhhhhhhhhell!!aku nk dtg umah ko ko masak sedap2 ye!

  5. amibest says:

    uhhh sedap.. tu la.. nak masak layer by layer ni cam leceh je..biasa beli kat kedai je.. hahah.. anyway, its good recipe.. boleh cube tuu!!

  6. ladyell says:

    mummy cool>biasalh mummy…ell pn kalu mls kt kedai jugak tempatnye…hazlin>silakn kak lin..jgn malu2..nk cilok no prblem..supermummy>kak intan,sekali sekala boleh le…ell pn pandai gak order kt kedai tu…atune>serious ke ko nk dtg…msk sedap?aku no hal punyer…amibest>org2 bujang ni mmg senang beli kt kedai je..tp nk cuba silakn…nk ubah ikut selera sendiri pn boleh…

  7. kabussenja says:

    sy pun br blaja wat lasgna ni.. suke taruk krim sos byk2.. cheese byk2 hehehe… xde sukatan pun pakai agak je

  8. yatt says:

    cayolah ell!!! dah lama akak cr resipi ni..ni yg kena neray nanti!kalo ada yg akak kureng paham nnt akak tanya ell balik yea..hehe..

  9. ~ mzznana ~ says:

    ell…thx coz sudi bagi resepi..nnti aq try buat…pehtu aq report kat ko jadi ke x….wahaha…ni yg nebes ni …dup dap dup dap…

  10. UnGu VioLeT says:

    best tue kak..

  11. * ayu * says:

    ok.. gigih nak salin resipi nih..kalau ayu dh try, nnt ayu post ek?bila tahun entah lah.. hiks!

  12. reena says:

    sdpnye sis…lapo….my peberet food nih…nanti kalo kite turun pontian, bolela sis mskkan tuk kite yek *heheh…tak maluuuunyee*

  13. ladyell says:

    kabussenja>kalau buat sendiri mmg ikut ske hati kn…ikut tekak sendiri…yatt>kak, jgn tk neray…nk tanya boleh aja…mzznana>alahai..aplh sgt takat bg resepi nih..tp jgn tk cuba..siap2 ngan report card..nnt aku nk kasi mrkah…ungu violet>hmmm..sedappp…ayu>sis yg rajin…tkkn nk tunggu tahun baru nk try…:)reena>insya'allah…apa saja untuk mu reena…cewah.

  14. shafa says:

    ell !!!…sedap..sedap..tp keping lasagna tuh mn nk dpat..pakai kulit popiah xleh ker..??btw, camner ko buat kl nk comment kt entry nih…comment kuar window lain…mtk tolong ajar skit…

  15. ladyell says:

    shafa>hahaha..ko lh cuba buat ngan kulit popiah dulu,kalu jd..resepi ko lh punyer..heh,tengok kt supermarket..tk kn tkde kot..carik yg pre-cook.ko nk komen kuar window laen eh…memula ko pegi kt layout,pastu ko klik kt -settings- ,pastu kt -comments-.soalan no-3comments form placemento full pageo pop-up windowo embedded below postko pilih mana yg ko nk.kalo ko nk bukak window laen,ko klik kt< pop-up window >tuh.n save.ok settle.brguna ke tunjuk ajar aku nih.

  16. zeti says:

    thnks ell bg resepi ni… tp katne ek jual kulit lasagna ni? sori la, zt ni kampung ckit, x reti :p ehehe

  17. rasp says:

    sis i mmg suka lasagne ni tau, tapi in my family i sorang je suka so amat tak berbaloi nak buat..kiranya beli je lah..uhuks nak tumpang makan kat umah ell je lah leh…

  18. ladyell says:

    zeti>kt supermarket mana2 pn ada lasagna nih.carik kt area pasta n sauce2 nye..mesti ada.pastu carik yg pre-cooked.senang sket.tk yah nk boil dulu.ok zeti,kene amik masa sket nk carik tu…rasp>mmg sis…beli je lg senang..tk bnyk kerje..abis,dh hari tu hr special kn…kenelh gigih membuatnye..sis,mai dtg sini dulu..bkn stakat tumpang mkn..siap ell tapau kn bawak balik lagi.

  19. Signorina Syima says:

    kebetulan tgh lapar… baca plak entry ni… cacing perut hebat bergendang-gendangan. kak ell buat sy lapar la..kak ell nyer bekas pembakar tu kaca ker?? sy nak buat tp malas… camana tu?? nak order je la..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s