heih…kecohh!!!

Posted: 01/11/2008 in ular sawa

Apesal Ell letak pic ular nih..ada sesape yg geliee…..Eeii,Ell pn geli ah…Ada story sket nih.Hri ni early morning dlm kul 7.00pg gitu,my MIL kasi kucing n ayam mkn..n ell buang sampah kt blakang umah..My MIL perasan sekor ayam jantan dh takde dlm reban…then die pn pusing keliling reban n dpt kesan ada lubang kt tepi reban ngan bulu ayam tersangkut.Carik punye carik,pandang punye pandang…my MIL trnmpak sekor ular sawa yg besar..serius,sgt besarrr!!!lebih kurang sebesar peha org dewasa yg agak obes.Ell pn berebut panggil hub suh die call bomba tangkap ular tu sambil my MIL tengok kn supaya tk trlepas…Ular tu cuba nk lepaskn diri tp stuck kt lubang pagar blakang umah coz perut die dh muncitt..(haha padan muke…)

Lps lebih kurang 20mnt..6 org ahli bomba dtg ngan truck, jiran2 pn nk taulh kn nape …n t’ols pn dtg tolong tengok …adeiii kecohh!! Ell pn tk tengok cammane t’ols tangkap,tp yg pasti dh selamat masuk dlm karung guni.Tgk gayenye sgt berat sampaikn 3 org trpaksa memikulnye….Ell seram ah nk amik pic apalagi my hub,sgt fokus okeh…

Abg bomba tu kate ,selalunya die sepasang…n akn dtg nnt yg lagi satu…mmg betul pn.sblm ni sbnrnya prnah 3 X si sawa dtg brtandang.previous 1 dlm 4 thn yg lps,selang 5 hari je yg 1 lg dtg turut partnernye yg hlg.eiii meremang dh bulu roma…geli, seram, takut, semua perasaan ada.Pastu kn..1 of our neigbour suggest tabur garam…supaya die tk mengulang lagi…tp tk taulh betul ke tak ekk.U’ols ada cadangan,bleh kongsi2kn ye…

*Sebenarnya kn…arini hari sukan sekolah Marsha tau…start kul 8.00pg,disebbkn ular sawa ni,Ell tk pegi coz tk siap2 kemas lg..n marsha ngan babah nye pn trlewat kesekolah…kesian…tp sempat Dina brsiap sbb die nk ikut sgt….
*Gambar kt atas tu sekadar gambar hiasan,tp lebih kurang camtu lh rupanya..corak mcm tu,perut buncit pn mcm tuh..

Comments
  1. shafa says:

    ya Allah ell…
    nih ler yg aku plg tkt…
    insyaAllah aku doakan ko sekeluarga dihindari dari binatang buas…
    aku pn ikut takut bomba tuh ckp..
    sepsg…
    aaaahhh…..!!!
    xsggp dh nk teruskan komen nih….

  2. Nad Eusoff says:

    ish..takut ler..
    dulu pun ada ular masuk laman umah nad..tp kecik je ar..
    warne ijau..
    eeiii geli dekh

  3. @tune® says:

    ell
    tabur sulfur…

    nnt insyaAllah die xdtg..tp tulah.mane nk carik sulfur kn?

    kene carik supplier la plak..

  4. * ayu * says:

    hadoih hai yang..
    yg penting semua selamat….
    takut la..

  5. moralle says:

    sis so seram, ular sawa ni memang slalu sesat ker sis, besau betul, ni dah kenyang ah tu sebab tu lazy…

  6. ladyell says:

    shafa>
    trima kasih ko tolong doakn famili aku.tp kn,babi utan ke,monyet ke,biasa gak kt tmpt aku nih.pendek kata cam zoo jgk lh.

    nad eusoff>
    kalau ular sawalh masuk dlm rumah,sawan akak 40 ari 40 mlm…ish! mintak dijauhkn.

    atune>
    sulfur?mane nk carik.ko bleh supply kt aku tk? sulfur tu cam garam gak kn…

    ayu>
    syukur la sis, semua selamat.tp ayam yg jd korban.apalh sgt kn nyawa ayam banding ngan nyawa org…

    moralle>
    tak tau la die sesat ke atau mmg carik maknn yg kt hutan dh tk berapa nk ada tuh….tp bile time nk catch die sgt aggresif tau sis…siap menyembur lagi.(my MIL bilang cam tu ekk)

  7. Mieza says:

    ya ampunnnnn…besornya…takut ek klu msk umah…

  8. zeti says:

    ell.. smpai skang still terasa mremang lg.. huhuhu.. zt pun ada xperience gak ngan cik U ni.. eeeiii.. nk mnybut pun da terasa geli geleman tau..

  9. Mummy Cool says:

    banyak2 lah berdoa agar semuanya selamat dan pasangan ular tu tak jumpa cari umah ell… ngeri mummy kalau ingat2 kan pasal ular ni.. ell kena EXTRA hati2 ya.. budak2 jgn bebas kat luar tanpa ell or ur hubby… ok yang.. take care..!

  10. eZa says:

    adoi! meremang bulu roma… bende yg paling geli & takot… ular! jgn la jmpe kt memane pon… x dpt byg la kalau jmpe dpn mate. isk!

  11. TauruzMama says:

    Sgt ngerinya..Ell,tauruz pown pnah ngalami situasi camni masa duk kt kampung kecik2 dolu..Ular sawa dh kekenyangan duk menjalar dlm reban ayam..sgt takut ok..sib baik la Arwah Tuk ada..
    Moga Ell ‘n’ Fly dihindari dr sgala bahaya..agree ngan mummy cool advice bebudak kena crfull..

  12. ~Eila @ Along~ says:

    eii..ular..geli ok..ade makanan kat situla..die dtg…seb baik dah kena tangkap…

  13. Izan says:

    eee gelinyer… takut ngan ular tapi kalau national geographic citer pasal ular saya suka… hehehhehe

  14. ladyell says:

    mieza>
    kak,mmg nasib baik…lagpn rmh ni takde lubang yg membolehkn die masuk…paling tdk pn reban ayam jelh tujuannye…

    zeti>
    ngerikn zeti…eiii geli.tgk yg kecik2 pn seram nikan pulak yg sebesor peha…

    mummy cool>
    hrp2 mcm tulh mummy…ok mummy…tq 4 ur advise…

    eza>
    mmg tau bila ingat2 blk,meremang bulu roma…adoiiaii..jgn dtg lagik .

    tauruz>
    tu lh…kalau duk kg ni..mcm2 binatang ada,lebih2 lg yg kita tk undang nih…eiii..jauhlh dari bahaya.

    thnx 4 ur advise 2….

    eila>
    tpkn…ayam tu tk brbunyi langsung tau…kesian la ko ayam jadik makann ular…

    izan>
    huhu..mmg sgt geli…samalh ell kalu tgk pasal ular ske..tp tgk live..adeh tk sanggup, seram….

  15. rasp says:

    ya ampooonnn… i mmg geli & takut ular…meremang baca n3 nie.

  16. ladyell says:

    sis,tu baru dengar cite…yg ell nih tengok n mengadap dpn mate lg…whoaa seram n geli geleman…

  17. Signorina Syima says:

    kak ell… orang kata tabur serbuk belerang… ular takut. tapi tu untuk ular kecik2.. tak tau la pulak ular sawa boleh digunapakai..

    kak ell tak sempat nak mengusap badan ular tu ker??

  18. ladyell says:

    syima>
    nk usap!!?? hilang akal ke ape..ni bkn yg jinak punye…liar dik oiii…masa nk tangkap die tu pn sgt egresif sampai menyembur2…

    belerang eh?nnt akn dicuba…tq..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s