marhaban…..

Posted: 21/10/2008 in hari raya, kuih, marhaban, recipe
Tk smpat2 Ell nk cite pasal marhaban nih…baru ni smpat.Ekceli, ahli2 surau pilih our house raya ke-2..tp memandangkan tk leh nk buat coz mcm2 hal yg nk disettlekn …we choose raya ke-9 utk mengadakn marhaban nih…Raya kesembilan..?huhu 12 hari yg lalu…cite lapuk pn lapuk la…

klik2 dulu….

*

*

Aryan n babah dia..

Babah n anak2

Our menu simple je… roti jala/roti kirai n kari ayam….bhn n caranya u’ols tau sendiri kn…+ kuih kole kacang

Ell sempat ambik gambar masa MIL buat kuih kole kacang tuh…

bhnnye senang je…mudah nk dpt….cuma leceh sket nk membuatnye…yelah..nk mengacau bape lame..’tahi minyak’ lagi….aduh…brcinta ah nk wat kuih tuh.Tp my MIL dh siap2 goreng ‘tahi minyak’ tu awal2 n dh ada dlm simpanan.. Masa ni buat lebih,coz ada org yg menempah…

bhn2:~

tepung kacang hijau,

santan,

gula melaka dimasak n dicairkn

Didihkn santan atas api..pastu masukkan tepung kacang hijau n air gula melaka yg dh siap dimasak.Kacau sampai pekat.Jgn trlebih kacau..nnt kuih jd keras.tk besh……

Dh siap kacau terus tuang dlm acuan loyang n taburkn ‘tahi minyak’. lg bnyk,lagi sedap n lemak.


Ni hasilnye…

Marhaban perempuan seblh siang,mlm nya pulak lps maghrib marhaban lelaki.

Blur plak pic yg hubby snapkn nih.Time nih sesi amik makann…(marhaban lelaki di sblh mlm..)
biasanya d’ols dpt pergi 5 buah rumah slps solat isya’.
Alhamdulillah , selesai………..
Ell juga nk ambil kesempatan di hujung2 syawal ni utk mengucapkn selamat hari raya sekali lagi dn maaf zahir batin buat semua kwn2 lama dn yg baru mngenali ell. Moga persahabatan kita berkakalan n bagi sesiapa buat open house yg jmput ell tu, maaflh bnyk2 klau ell tk dpt hadir ya…tolong mknkn je eeh bhgn ell…Trima ksh bnyk2.

*Tahi minyak buat dr santan pekat dn dimasak , dikacau sampai kering keluar minyak n jd berketul2 keperangan.Then tapis.My MIL guna 16 biji kelapa utk mendptkn 6 loyang kuih kole.

Comments
  1. Mieza says:

    sedapnya roti jala n kari ayam tuh…lapoooooo!!

  2. cik wanie says:

    akk,sedap nyer roti jala ngn kari ayam itew…my peberet tue,huk huk huk …nak chikit blh,hurm…..marhaban??alamak teringat kenangan wanie kat rumah arawah atok aki kat muar,rindu ngn kenangan kat sana,hurm…[tetiba sebak plak:”( ]

  3. ladyell says:

    mieza>alaa… akak buat lg sedap,johan memasak kt sekolah dulu kan…..

  4. ladyell says:

    wanie>sapa tk suke roti jala ngan kari ayam rugi oooo…nk sket?dh abis la yang..kalau ada pn dh basi…..akak pn tumpang sedey…atok akak pn org muar,dh takde jgk…rindu kenangan masa2 kecik dolu….

  5. @tune® says:

    seronok eh..maseh ade budaya camnih…kt sini da pupus da…

  6. shafa says:

    aku kl msk blog ko mst suka..sbb ada cara2 membuat kuih2 or mknn org johor…nk gak try..tingin plak nk pi umah ko…tp nk pi johor tuh…jauh tuh…bercinta ler aku….next entry…msk bende lain plak ek…

  7. zeti says:

    sumanye cedap!! mcm tu ek buat kole kcang.. zt suka tau mkn, tp tatau nk buat.. tau beli je :p pndai kan MIL buat suma tuh..

  8. ladyell says:

    atune>kn ke aku duk kg…kalau tk de mende2 ni bkn la org kmpg namenye…shafa>time kasih suka blog aku…senang2 try la…pastu leh publish.tu la…selatan n timur jauh tu…aku ada abg ipar kt sana..tp tk penah sampai umah die ko…die je setahun sekali blk kg….tu pn aku yg letih..:)

  9. ladyell says:

    zeti>Ell pn suke kuih kole nih.dulu pn tau mkn je..tp lps kawen ni mcm2 leh tau…MIL ni mmg expert tau pasal masak memasak….mcm kak mieza kite….;)

  10. rasp says:

    uish roti jala & kari tu..menyentuh jiwa raga sungguh.. slurp terkecur air liur..bestnya bermarhaban…rindu lah budaya nie…kat sini rasanya dah tak de dah …

  11. yatt says:

    peberet aku 2 roti jala!!!meleleh air liur den!!hehedah lama xdengar org wat marhaban..

  12. ladyell says:

    rasp>sis,bkn niat nk mengecur kn liur sesapa ekk….:)tp marhaban kt sini masih ada lagi..yelah kampg kn…yatt>tk de lg org ckp roti jala ni kebencian die..semua…kesukaan:)seronok kalau ada marhaban ni…

  13. cikaida says:

    ni rasa nk gi benot ni..leh salu singgah mamam umah kak ell..hii

  14. * ayu * says:

    roti jala & kari ayam marvelous!!!sllrrppp…!!!!!elle.. cam renyah gak ek wat kuih kole tu.. ptt la sedap makan nya… hiks!

  15. * ayu * says:

    oh ya.. maaf zahir batin too ell..moga friendship kita berkekalan hendaknya…amin..

  16. reena says:

    wahhh…sis sukanya semua makanan tuhhh…meriah btol raye sis… nih yg jeles nih…ekekke

  17. Redbloodsnow says:

    Adoiiiyaaaa…Zie rasenyer lom pernah lg makan roti jala tuh…tingin arr nak makannnn seyyyy😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s