‘Burasak’ Bugis

Posted: 13/10/2008 in bugis, burasak, food, hari raya, pictures

Sebenarnya kn…Ell hampir terlupa nk wat n3 pasal ‘burasak’ nih.Memula tu ingat,tp bila dh mcm2 hal semuanya tertangguh.tu le….suka sgt menangguh keje .

‘Burasak’ ni org bugis je yg pandai n mahir buat…Kat daerah Pontian ni ramai jgk lah org berketurunan bugis yg tok nenek d’ols asal dr kepaulauan yg mana satu ntah kat Indonesia tuh Ell pn tk tau.

Owh baru ingat! kepulauan Sulawesi.Dn kenyataan ini disokong oleh kawan hubby nyer niece yg ikut balik beraya kg ni aritu.

‘Burasak’ dibuat dr beras yg dicampur santan n dibalut dgn daun pisang muda yg masih bergulung kt tghnya tu…Ha…u’ols tau tk bape bnyk pucuk pisang trpaksa dikorbnkn utk buat ‘burasak’ ni ekk.Huhu Ell pn tk tau…tp yg pasti mmg bnyk.Tp d’ols pn ada yg mengelat tau….dh tk guna sgt pucuk daun pisang yg bergulung tu…yelah,mana nk carik bebanyak kn…

Nampak tk tali yg diguna tuk ikat tuh…panjang tau…lebih dr 2 depa org dewasa.Utk memastikan yg air tk masuk kebahagian dlm bg menjaga mutu ‘burasak’ tuh. Coz, kalau air dh masuk, tk menjadi lh ‘burasak’.Lapisan luar ni just guna daun pisang biasa je…

Bila buka tali n daun lapisan luar,u’ols akan nampak satu lapisan lg yg Ell lupa nk snap.Then akan nmpak mcm dlm pic nih.Tiap2 satu bungkus mesti ada 5~6 keping nipis2 ‘burasak’.

Ni, sebenar nya tk berapa menjadi.Menurut pakar nya…’burasak’ yg bagus tk kn peroi atau bahasa lainnya hancur….Sepatutnya..’burasak’ ni akan mampat jd sekeping cam….apa ek nk ckp.ha…cam lepat la gitu… Ni kiranya org yg buat ni cuma semi pro la…cam wat ketupat jugak…kalau tk pandai sukat beras,mcm2 leh jd..lembik la…keras la…

Yg ni namanya ‘lepat loi’.kaedahnya sama,cuma yg ini d’ols guna pulut.Then,dibungkus bentuk segitiga panjang.

Ni lah rupanya bila dh bukak….
Burasak’ n ‘lepat loi’ ni boleh dpt masa hari raya je…mcm lemang, ketupat n ketupat palas tuh….n thats y we tk melepaskn peluang meng’order’ burasak dr bugis kg nih. Sedap lah kalau di mkn dgn rendang,serunding n kuah kacang.Baru2 ni d’ols ajar, sgt sedap jugak dimkn dgn gulai asam pedas ikan parang….Rasa ‘burasak’ ni sgt sedap!!!U’ols can imagine rasanya cam nasi lemak bungkus ngan daun pisang tu…tp ‘burasak’ ni rasanya lg superb….
*Kalau tk guna daun pisang yg bergulung tu…’burasak’ akan jd hijau…coz warna daun pisang tu menurun…tk elok katanya…
*Proses merebus ‘burasak’ lebih kurang 4~5 jam..cam ketupat gak…
*Nk membuatnya mmg sgt leceh…sbb tu susah org nk belajar buat ‘burasak’ nih. N yg mahir buat ‘burasak’ ni hanyalh org2 tua je….*hiks*

Comments
  1. ~ mzznana ~mana matsushina says:

    ell…sedap ke..ke rasa cm ketupat biasa…hb nana orng bugis jawa…tp x penah lak dia cite…ni msti dia dah lupa…huhu…

  2. Mieza says:

    sedap kan…kat kg ayah akak pun mmg ada burasak ni…ayah org potian kechil jer…:D

  3. ita.itu says:

    aku try gak hr tuh.tp x leh msuk la tekak aku..dah mcm lepat aku rasa..hehe

  4. rasp says:

    ell i tak dpt bayangkan rasanya… teringin gak nak rasa..very curious tau!!

  5. alicia says:

    first time nengok ell…mesti sedap kan…

  6. moralle says:

    burasak???? 1st time jugak akak dengar ni, mesti nak try jugak kalau satu hari nanti if nampak kat malaysia🙂

  7. Mummy Cool says:

    walaupun hubby mummy org johor tapi tak pernah merasa burasak tu.. kalau ‘lepat’ tu adalah.. tapi dah jarang sgt dah skrg ni… sebab mak mentua dah tua… tak ada sape yg pandai nak buat dah….

  8. Nad Eusoff says:

    cam sedap jer!

  9. * ayu * says:

    alamak! rindu nya nak g pontian kat rumah family angkat…

    sume dapat d makan dengan rakus!
    huhuhuuh…

  10. ladyell says:

    mzznana>
    rasa nye lain sgt ngan ketupat,meh kita compare
    ketupat tebal,burasak nipis
    ketupat bungkus daun kelapa,burasak bungkus daun pisang
    ketupat bers aje,burasak campur ngan santan…
    n tk sama sekali sprt ketupat.

    mieza>
    sedap n lemak.

    la…org pontian ke..?

    ita.itu>
    ha'ah la lepat beras….ada aja yg tk kene ngan tekak ko tuh.

    rasp>
    aduh sis,sgt lemak berkrim ,disukai ramai….dgn aroma daun pisang nya..mmg tkkn mengecewakan lah…

    alicia>
    pd ell sedapp je….

    moralle>
    susah jugak nk carik burasak kt johor,coz burasak ada kt pontian je…melainkan tempat tu mmg ramai keturunan bugis.dn lg satu,cuma hari raya je yg ada.

    mummycool>
    mb hubby mummy dr daerah lain kot…ell dulu masa duk kt muar tk tau pn burasak nih.bila umo 9thn pindah pontian ni baru tau, itu pn lps 3 thn sbb dh bercampur ngan org bugis.rasanya org bugis ni kt pontian je yg ramai kot…n sikit org banjar.

    lepat pn ell suke tp lepat balut daun pisang biasa je…

    nad >
    memang sedap pn nad…kalu suka nasi lemak musti boleh suka ngan yg ini.

  11. ladyell says:

    ayu>
    sis,kalau dtg pontian jgn lupa singgah rumah ell eh.nnt leh ell sediakan makannan, tp mertua ell yg masak….;)

    pontian kt mane?

  12. Only Me... says:

    My mum org Bugis. Tetiap tahun hari raya aidlifitri ngan aidiladha mesti buat. Kitaorg mmg makan burasak dgn gulai asam pedas ikan parang dgn serunding atau ‘bujabuk’ udang kering. Saya ada mention pasal makanan tradisional in my blog.

  13. ladyell says:

    only me>
    welcome 2 my blog….betul ke info pasal burasak nih…

  14. cHeRyNa PiReS says:

    macam best jek mende nieh…boleh ditry nanti:D

    ade resepi tak?

    tumpang lompat dlm blog nieh ek:D

  15. ladyell says:

    cheryna>
    sedap ooooo…menda nih.nk resepi?none ado..

    lompat tinggi2 tau…slalu lompat sini eh

  16. yatt says:

    walaupun aku ada keturunan bugis idak ler aku sal burasak ni!! sbb n3 ko ler aku tahu semua ni..hehehe

  17. ladyell says:

    yatt>
    pulak dah…tk tau ke burasak nih?ni bugis yg kemodenan la nih:)

  18. cikaida says:

    hy kak..1st time singgah..

    aidapon png try benda ni..kat kg pak metua kat Benut..

    isk..tp x minat sgt la..
    ni la susah bila org klate kawin ngn bugis..hihi..

  19. ladyell says:

    cikaida>
    yelah kn…laain org ,lain tekaknye…benut dekat je tuh….mai la sini ekkk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s