Jom beriani…..

Posted: 09/10/2008 in beriani, family, hari raya, pictures, recipe

Raya ke-3 my MIL dh plan nk masak beriani….Nk bagi ank cucu mkn katanya….Ell pn tolong2 lh menyibuk….tk tolong sgt pn…coz my kakak biras sgt rajin wat keje2 kt dapur..n die dh boleh jgk menuras kemahiran membuat briyani ni…

Mula2 kene celur beras basmathi agak2 separuh masak, pastu buang air n toskan.Ada setengah org terus kukus eh..tp stail MIL ni die celur je…We masak guna beras 5 kilo.itu pn tk cukup u’ols….

Dh tos,periuk nasi tu alas ngan daun pisang,pastu tabur nasi yg separuh masak tu sket2

Sambil tabur nasi,renjiskan sket2 air mawar yg dicampur ngan kekuma/saffron

Buat sampai beras n air mawar abis…

Nama beriani gam tu dtg nya dr periuk kukus yg ditutup ngan tepung kelilingnya…tp MIL dh moden kn sket.Ganti ngan old newspapers yg ddilipat n dibasahkn tuk tutup tepi keliling periuk…lagipn tepung mahal babe..

Dah siap semua proses td,bolehlh tenggek atas api yg perlahan….tindih atas ngan periuk laen yg dh di isi air sbg pemberat..bila old paper tu dh kering,n basah semula sbb wap die dh kuar, tu tandanya nasi dh masak….tk lama,lebih kurang 8~10 minit.Kalau kukus proses nya mb lama sket,ni sbb dh celur,tk mkn masa lama pn….

Inilah hasilnya nasi beriani yg siap dimasak….Masih berasap tau Ell snap pic nih…tp tk nmpk ekkk.

Kalau beriani,tentu lawannya lauk beriani ye tak?Lauk briyani ni MIL guna ayam n rempah beriani yg ditempah kisar dr Batu Pahat.Batu Pahat tu kn ramai keturunan2 arab yg menetap kt situ….so,rasanya mmg asli mcm arab nye stail.

Ni daging n rusuk kambing masak ‘osmor’.Resepi turun temurun katanya….

Dalca musti ada eh….Kalau tk, kering je kn….tk syiok plak…

Pic ni Ell amik fresh from da periuk….sbb Ell tau bila dh hidang tk sempat nk mensnap2 bagai…coz dh kebuluran nk melantak….hehe

Pic bawah ni kan…sempat Ell snap masa d’ols balik beraya n melompat2 parit kt our neighbour backyard…seronok je d’ols kn….

Super Power……

Comments
  1. ~Eila @ Along~ says:

    wah ell..seronoknya..belajar buat nasi beriyani lagik..nanti wat open house..leh jamu org ngan nasi ni kan…sedapnya…

  2. atune® says:

    gulp…lapo dah ni

  3. * ayu * says:

    sis… ayu suka gamba super power last tu… nice shot!!!beriani power wehh… :)terliur nengok..

  4. moralle says:

    beshhh nyer sis tengok briyani tu, macam nak suruh my sis masakkan pulak🙂

  5. ++wanFaDhilaH++ says:

    wa..besh bangat nasi beriyani tu..:)

  6. Mummy Cool says:

    ell sayang…salam aidil fitri dari mummy buat ell sekeluarga ya…bagi lah resepi nasi beriyani tu yang… hehehehe

  7. eZa says:

    pergh! sedap nye! terliuq tgk!😉

  8. Nad Eusoff says:

    kambing pun ader??sodap nie..

  9. kabussenja says:

    baru nak blja wat briani. bestnya ade resepi lagik…

  10. Mieza says:

    sedapnya…proses step by step ek…mesti mkn x toleh kiri kanan…:D

  11. ladyell says:

    eila>umah ell ni tk penah wat open house…ikut nasib le,sapa yg dtg time wat nasi beriani ni dpt le die mkn….atune>tu le…aku ajak ko beraya sini tk nak…ayu>sis,ell nk amik masa derang tgh melompat2 parit…tp itu je yg dpt.ok la tu….bukan stkt power…super duper power tau..moralle>sis,harus cpt suruh tu…kalau tk nnt kempunan….wan>ermmmm…superb!mummy>selamat hari raya mummy…Gitu lh mummy cara masaknya…cuma masa celur tu letaklah cengkih ,pelaga,kulit kayu manis,yg rempah tumis tu le semua…pastu ikut steps yg lain.ish mummy…nk wat benda ni kene ada pakar nk memantaunya…kalau tdk tk menjadi.n ell bkn lh org yg selayaknya….eza>jaga tu ayaq liuq dh meleleh….cpt lap…nad>kambing tu sooodapppppkabussenja>resepi ni rasanya tk complete kot…nanti tk jadi plak.mieza>kak,apa nk toleh kiri kanan nye….dh melahap tk hengat dunia….pastu kan,kan,semua berebut2 bancuh air limau kasturi tau….takut kolesterol katanya….ihiks

  12. rasp says:

    woooo bestnya nasi briyani..lama giler tak buat nasi nie..terkenang jap *ahaks*suka la gambar super power tu…

  13. ita.itu says:

    sdpnye ell..aku tingin nak msk beriani..tp hampeh..hehe

  14. Jelly says:

    bole tunjukan tak step by step masak beriani mcm tu…tak tumis pakai rempah beriani ke?utk setengah masak tu, u masak guna air dan daun pandan jerk ke?

  15. ladyell says:

    rasp>wah…sis pandai wat briyani eh….bila sis wat nnt leh tunjuk lam blog.ita.itu>alah…carik je kt kedai….jelly>alamak aiii…bab nk mengajar ni yg susah sket..sbb mmg ell tk tau..mertua ell tk tumis pn rempah briyani tu just campur sket2 masa renjis air mawar…sblm tenggek atas api .tu je..sis,u kene carik pakar utk belajar masak nih…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s