Al kisah pak polisi..

Posted: 21/08/2008 in police, story

Ell ade cite nk stori mori nih.Pasal apa?Alah..pasal slogan PDRM tu..TEGAS,ADIL DAN BERHEMAH ni slogan baru ye..yg lama MESRA,CEPAT DAN BETUL

sume slogan tu tk bleh pakai….

kesahnye camni..adelh sorng pencurik besi mencuri dikawsn kepunyaan org lain di sbh gudang lama pastu jual plak kt tmpt lain.

Pencurik tu dgn slumberland nye ambik besi dgn rakusnye smpai penuh kete yg dibwk w/pn owner dh gertak ngan kayu beluti .Owner tu pn call lh ke KANTOR POLISI….

owner:Hello,balai polis.kt sini ade org curik besi(smbil beri alamat n phn no.)
polisi:okeh,nnt kami dtg

Lps dh 15 mnt tk jgk tiba,owner tu call lagik.

owner:Hello,td sy ade call suh dtg.ade org curik besi kt kawsn sy.
polisi:tunggu je..nnt kami smpai .org kami dlm prjlnn.

Ceh!punyelh lama nunggu smpai 30 mnt tk smpai2 lagik.padahal tk jauh mane pn kantor polisi tuh.kalau betul2 lps dpt call die gerak,5 mnt je dh smpai….
Habis je pencurik tu memunggah brg2 masuk dlm kete,owner tu follow smpai ketmpt tujuannye….owner tu pn pegilh ke KANTOR POLISI wat report n uols tau die charge bape? 10 hengget uols…katenye penat nulis report nk bukak kes…skng ni ape kes!dh sah2 tk BERHEMAH.
Then, si owner bwk pk polisi tu gi kt tmpt jual brg2 lusuh yg die follow tu td.kunun nk slow talk.Ewah….pastu die bleh tnye owner ni plak… nk settle cammane.kn ke polis,pttnye lbh TEGAS nk handle bende2 cam tu….hampeh nyer pak polisi.tangkap la…buat keje..tk reti2 lg.pndai2lh nk buat cammane…
At last,pak polisi kate settle tepi,brg2 yg dh diambik pulang semule.lagi pn bkn byk mane pn…ait! ade ke ptt die ckp camtu..owner tu dh hbs mase,tenaga, duit pn habis gak w/pn 10 hengget.Lagi ..die boleh salahkn owner tu plak sbb letak brg2 kt dpn umah.Peliknye…dh tentu le barang tu owner tu yg punye… Tmbh plak die kate bnde2 kecik camtu tk yah lh amik pusing sgt…mmg nk mkn besi pak polisi tuh.Mane peginyer prinsip ADIL yg dikatakn tu…Owner tu harap blsn yg setimpal kt pencurik tu ,last2 lps camtu jer…klu dgn slogan lama pn lansung tk MESRA,tk CEPAT DN tk BETUL…

*ni citer betul yg dh diciterkn oleh hubby drpd owner tuh.
*sbb tu, rmai org2 nih mls nk wat report kt polis.pastu mcm nih lh jadiknyer…klu tk report kate tk prihatin…
*rupa2nye dh 3 kli perkara yg lebih kurang sama brlaku pd owner tu.ish3..kesian…
*tp tk semua tau bpk2 polisi mcm tu.bkn niat nk menyinggung perasaan mane2 pihak ye…mlhn keluarga mertua Ell pn ade yg brkhidmat sbg anggota polisi..n my hubby jgk brkwn kawann ngan pak polisi…..( cuma yg satu nih pak polisi yg hampeh)

Comments
  1. TauruzMama says:

    Haiii pak polisi..cpt2 la sedar..

  2. ladyell says:

    tauruz,cume segelintir je pak polisi camtu…

  3. zeti says:

    ehehe
    famili zt ramai yg polis tau😉
    tp btul ckp ell, bkn suma prngai camni.. yg ckit tu la buat t’cemar nama polis yg lain kan.. tatau la bila mentaliti diaorg ni nk b’ubah.. cian kat owner tu kan. msti lps ni dia da xmo report lg. huhuhu..

  4. ladyell says:

    zeti, sori sesangat…tade niat pn nk kecikkn ati sesape…soriiii.

  5. zeti says:

    ell..
    zt x ksh tau
    siyes ni😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s